Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

  0:02aktualizováno  0:02
Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný hrnec, který uvaří oběd sám a za pár minut. Takový vám sice nenabídneme, ale máme jiný plán, prázdninový.

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí | foto: Profimedia.cz

Léto není od toho, abychom se mořili s komplikovanými recepty, ale od toho, abychom trávili co nejvíc času venku v přírodě a s rodinou či přáteli. Jenže i na chatě nebo v kempu se jíst musí.

Vyzkoušejte tyto rychlé a snadné recepty, ke kterým nebudete potřebovat nic víc než jeden pořádný hrnec nebo kastrol (v nouzi dokonce postačí i kotlík nebo dokonce ešus - v tom případě ovšem doporučujeme vydělit rozpis dvěma a vařit jen po dvou porcích).

Eintopf s telecími klobáskami, houbami a rýží

Ingredience na 4 porce:

Eintopf s telecími klobáskami, houbami a rýží
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 4 telecí klobásky (nebo telecí párky)
  • 2 lžičky mleté papriky
  • 1,5 hrnku rýže
  • 2-3 hrnky vývaru (není nutno)
  • 200 g čerstvých hub
  • 2 červené papriky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • čerstvá petrželka

Pracovní postup:

  1. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno. Ve větším hrnci nebo kastrolu rozpálíme olej, vsypeme cibuli a orestujeme dosklovata.
  2. Pak přidáme nasekaný česnek a na kousky nakrájenou klobásku, krátce opečeme a zaprášíme mletou paprikou. Vmícháme propláchnutou rýži, zalijeme trochou vývaru nebo vody a promícháme ode dna. Přiklopíme a zmírníme plamen.
  3. Houby a červené papriky očistíme a nakrájíme na větší kousky. Vmícháme je k rýžové směsi, lehce osolíme a a podle potřeby přidáváme vývar nebo vodu. Občas promícháme.
  4. Necháme dusit pod pokličkou asi 20 minut, rýže by měla být téměř měkká. Pak odstavíme a necháme ještě chvilku dojít pod pokličkou. Před podáváním posypeme nasekanou petrželkou.

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí

Ingredience na 4 porce:

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
  • 3 pikantní farmářské klobásy
  • 1 lžíce oleje
  • 150 g anglické slaniny
  • 2 červené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2-3 velká masitá rajčata
  • 200 ml červeného vína
  • 1 konzerva bílých fazolí ve slaném nálevu (400 g)
  • bagety k podávání

Pracovní postup:

  1. Cibule a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme na nudličky a česnek prolisujeme. Klobásu nakrájíme na větší kousky a opečeme na oleji ze všech stran. Dáme stranou.
  2. Ve výpeku orestujeme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu. Přidáme cibuli a po chvíli také česnek. Potom do hrnce vmícháme nakrájená rajčata, zalijeme vínem a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a necháme probublávat.
  3. Asi po 10 minutách přidáme slité fazole a opečené klobásy a pod pokličkou ještě asi 5 minut dusíme.
  4. Podáváme s čerstvou bagetou nebo chlebem.

Tip: Zkuste také variantu, kdy klobásu nahradíte vepřovým masem ve vlastní šťávě, ať už kupovaným, nebo domácím. Slaninu klidně vynechejte, zejména pokud nemáte na dovolené k dispozici lednici. V té chvíli jsou jindy zavrhované konzervy spásou.

Kuřecí soté s letní zeleninou

Ingredience na 4 porce:

Kuřecí soté s letní zeleninou
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 3 kuřecí prsa
  • 1 lžička kurkumy
  • špetka skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 pórek
  • 2-3 rajčata
  • 1 menší cuketa
  • trocha kuřecího vývaru na podlití
  • 1 malá konzerva nakládané kukuřice
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • čerstvá petrželka nebo koriandr

Pracovní postup:

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Kuřecí prsa nakrájíme na malé kousky nebo na nudličky. Na rozpáleném oleji osmahneme cibuli, pak přidáme maso a krátce orestujeme ze všech stran.
  2. Přisypeme koření, necháme rozvonět a přidáme na kolečka nakrájený pórek, nakrájená oloupaná rajčata a najemno nastrouhanou cuketu. Osolíme, promícháme, a pokud je třeba, podlijeme trochou kuřecího vývaru.
  3. Na mírném plameni dusíme pod pokličkou asi 20 minut, pak přidáme slitou nakládanou kukuřici a zakysanou smetanu.
  4. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem a před podáváním posypeme nasekanou petrželkou nebo koriandrem.
Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Vévodkyně Kate a její šatník v Polsku a Německu
OBRAZEM: Národní barvy, značky a elegance. Šatník Kate v Polsku a Německu

Vévodkyně z Cambridge Kate (35) platí za módní ikonu. Jejím stylem se rády inspirují některé ženy. Na zahraniční cestě v Polsku a Německu manželka prince...  celý článek

Není radno podceňovat obsah vaší kabelky. Může vás zachránit před spálením nebo...
Deset věcí, které by nám v létě neměly chybět v kabelce

Dámská kabelka je jako truhlice s pokladem. Vejde se do ní tolik věcí, že se občas nestačíme divit. Vedle nezbytností, jako jsou peněženka či klíče, by v ní...  celý článek

Ilustrační fotografie
Sporty, které nejvíce prospívají zdraví

Přemýšlíte nad tím, jaký vybrat sport, abyste prospěli vašemu zdraví? Tuto otázku řeší i experti a odpověď není zcela jednoznačná. Do desítky těch nejlepších...  celý článek

ilustrační snímek
Co tíží matky samoživitelky? Samota, výčitky i nízké sebevědomí

Být sám na výchovu dítěte není žádný med. Většinou úloha rodičů samoživitelů připadne na ženy, které se v této situaci ocitnou po rozchodu nebo rozvodu s otcem...  celý článek

Troian Bellisario
Bellisario: Přijímala jsem tři sta kalorií denně, málem mě to zabilo

Herečka Troian Bellisario (31) po vzoru hollywoodských kolegyní přiznala boj s anorexií, aby ulevila své duši. S touto nemocí se potýkala dlouhá léta. Byla...  celý článek

Další z rubriky

Buřty s paprikou na černém pivu
Pivo jako hvězdná ingredience české kuchyně. Byla by škoda ho jen pít

Co Čech to milovník piva. Podle informací Českého svazu pivovarů a sladoven jsme ho loni vypili 16,4 milionu hektolitrů, což je o 200 tisíc hektolitrů více než...  celý článek

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Opilý čokoládový cheesecake
Jó, třešně zrály! Co s červenou úrodou, když už se omrzela bublanina

K začátku prázdnin patří červené lesklé plody třešní. Jenže co s nimi, když vám bublanina už leze ušima a čerstvých jich spořádáte jen malou část? Zkuste...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Rozlučte se s kostrbatými očními linkami, takhle je zvládnete i levou rukou
Rozlučte se s kostrbatými očními linkami, takhle je zvládnete i levou rukou

Na rovnou linku potřebujete tolik pokusů, až vám ze samého odličování slzí oči, přesto se ale nedá říct, že by vás oční linka vyloženě zdobila? Zapomeňte na kos... celý článek




Curaprox CS 5460 Ultra Soft 3 ksCuraprox CS 5460 Ultra Soft 3 ks

Porovnejte ceny, pročtěte recenze a objednejte přímo u nás.

www.Heureka.cz

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.