Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Letní ovoce je levné a osvěžující. Upečte z něj nejlepší koláče

  9:02aktualizováno  9:02
Letní ovoce je mimořádně sympatický artikl. Je sladké, osvěžující, nebývá drahé. Pro radost svou i blízkých můžete vytvořit úžasné dezerty, kde ovoce hraje hlavní roli.

Třešňová bublanina s marcipánem | foto: isifa.com

Kefírový nepečený dortKefírový nepečený dort

Na 1 formu

* 200 g dětských piškotů
* 85 g másla
* 3 lžíce mléka
* 500 ml kefíru
* 100 g tvarohu
* 1 citron
* 150 g cukru moučka
* 1 vanilkový cukr
* 15 g práškové želatiny
* 100 ml mléka
* 300 g malin
* 100 g vyloupaných nesolených pistácií

Čtěte také

1. Dětské piškoty rozdrtíme, zvlhčíme je mlékem a zapracujeme do nich změklé máslo. Hmotu zatlačíme na dno rozevíratelné dortové formy. Dáme vychladit. Maliny očistíme, pětinu plodů dáme zvlášť na ozdobu.

2. Želatinu necháme nabobtnat v mléce, zahřejeme ji a rozmícháme, aby se rozpustila.

3. Kefír rozšleháme s tvarohem,nastrouhanou kůrou z citronu a čtyřmi lžícemi citronové šťávy, přimícháme cukr, vanilkový cukr a rozpuštěnou želatinu.

4. Polovinu náplně rozetřeme na korpus, poklademe rovnoměrně malinami a zakryjme druhou polovinou náplně. Dort necháme pět hodin chladit. Ozdobíme zbylými malinami a nasekanými pistáciemi.

Náš tip

Zkuste nahradit kefír bílým neochuceným jogurtem. Vyzkoušejte s borůvkami.

Štrúdl s meruňkamiŠtrúdl s meruňkami

Na 2 štrúdly:

* 80 g másla
* 100 g piškotů
* 50 g nastrouhané čokolády
* 500 g listového těsta
* 800 g meruněk
* 100 g cukru krupice
* 1 vanilkový cukr

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Rozpustíme máslo. Rozdrcené piškoty orestujeme na lžíci másla, necháme vychladnout a přimícháme nastrouhanou čokoládu.

2. Meruňky podusíme pět minut ve vodě s polovinou cukru a vanilkovým cukrem.

3. Těsto rozdělíme na poloviny, vyválíme je do tenka, potřeme částí másla, posypeme piškotovou drobenkou, poklademe podušenými meruňkami, posypeme zbytkem cukru a zabalíme.

4. Štrúdl přeneseme na plech vyložený pečicím papírem,potřeme máslem a pečeme do zlatova.

Náš tip

Místo meruněk použijte třešně nebo višně, stačí je jen vypeckovat, dusit je nemusíte.

Třešňová bublanina s marcipánemTřešňová bublanina s marcipánem

Na 1 plech

* 160 g másla
* 4 lžíce hrubé mouky
* 700 g třešní
* 4 velká vejce
* 200 g marcipánu
* 150 g cukru krupice
* 1 vanilkový cukr
* 1/2 citronové kůry
* 150 g polohrubé mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* moučkový cukr na posypání

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Pekáč vymažeme trochou másla a vysypeme hrubou moukou. Třešně omyjeme a necháme okapat.

2. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Marcipán nakrájíme na velmi malé kostičky.

3. Máslo utřeme s krupicí a vanilkovým cukrem, přimícháme citronovou kůru, žloutky a střídavě opatrně zapracujeme sníh a mouku, prosátou s práškem do pečiva.

4. Těsto přelijeme do vymazané formy a poklademe třešněmi a kostičkami marcipánu. Pečeme asi 30 minut. Hotovou bublaninu poprášíme moučkovým cukrem.

Náš tip

Pokud máte velké třešně, vypeckujte je a kostičky marcipánu můžete vložit dovnitř místo pecky.

Čokoládová pěna s malinamiČokoládová pěna s malinami

Na 1 formu

* 200 g rozinek
* 200 ml rumu
* 5 velkých vajec
* 50 g třtinového cukru
* 200 g hořké čokolády
* 300 ml smetany ke šlehání
* 150 g malin

1. Rozinky namočíme do rumu a necháme je hodinu nasáknout. Hranatou formu na chlebíček vyložíme potravinářskou fólií.

2. Z bílků ušleháme sníh, přidáme cukr a vše vyšleháme do husté lesklé pěny.

3. Ve vodní lázni rozpustíme v misce nalámanou čokoládu, prošleháváme ji, dokud není hladká a tekutá, přimícháme 50 ml smetany a žloutky. Misku sejmeme z vodní lázně a směs promícháváme, aby vychladla. Rozinky slijeme a necháme okapat na sítku.

4. Zbylou smetanu ušleháme dotuha. Spojíme šlehačku, čokoládu, sníh a rozinky. Směs přendáme do formy na chlebíček a necháme chladit alespoň šest hodin překryté alobalem nebo fólií. Před podáváním pěnu opatrně vyklopíme na talíř, sejmeme fólii a ozdobíme malinami.

Náš tip

Vejce použijte v biokvalitě. Slitý rum uchovejte v skleněné lahvičce v ledničce, hodí se do jiných dezertů.

Ricottový koláč s pečenou broskvíRicottový koláč s pečenou broskví

Na 1 formu

* 60 g másla
* 150 g máslových sušenek
* 100 g mletých mandlí
* 500 g ricotty
* 200 g žervé nebo lučiny
* 200 g cukru krupice
* 1 vanilkový cukr
* 1 lžička škrobu
* 4 vejce
* 600 g broskví
* 80 g třtinového cukru
* 1 snítka rozmarýnu

1. Dno rozevírací dortové formy vyložíme pečicím papírem a boky vymažeme máslem. Troubu předehřejeme na 150 °C.

2. Z rozdrcených sušenek, mletých mandlí a rozpuštěného másla připravíme základ koláče, směs promícháme a lžící ji upěchujeme na dno formy. Tu pak dáme do mrazáku.

3. Promícháme ricottu s žervé, cukrem, vanilkovým cukrem, škrobem a vejci. Směs naneseme na korpus a pečeme 70 minut. Koláč necháme vychladnout.

4. Broskve omyjeme, rozpůlíme, vyjmeme z nich pecky a nakrájíme na měsíčky. Ty vložíme do zapékací misky, posypeme je cukrem, otrhanými lístky rozmarýnu, podlijeme vodou a pečeme deset minut v troubě vyhřáté na 150 °C. Koláč ozdobíme upečenými broskvemi a přelijeme vypečenou šťávou.

Náš tip

Rozpečte jahody nebo višně, můžete přidat i kapku likéru nebo pálenky.

Křehký koláč s letním ovocemKřehký koláč s letním ovocem

Na 1 formu

* 250 g hladké mouky
* 50 g mletých lískových oříšků
* 3 lžíce sezamových semínek
* 100 g moučkového cukru
* 200 g másla
* 1 vejce
* 250 g tvarohu
* 2 lžíce moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 200 ml smetany na šlehání
* 100 g rybízu
* 100 ostružin
* 100 g malin
* 100 g angreštu

1. Z mouky, oříšků, sezamu, másla a vejce zpracujeme křehké těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme hodinu odpočinout v chladu.

2. Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto rozválíme na pomoučněném vále, přeneseme do koláčové formy, dno propícháme vidličkou a pečeme 20-25 minut.

3. Tvaroh promícháme s oběma cukry, jemně vmícháme ušlehanou smetanu.

4. Ovoce omyjeme, necháme oschnout, odstopkujeme a část ho vmícháme do tvarohové směsi. Koláč naplníme tvarohem s ovocem a ozdobíme zbylým ovocem. Necháme ho hodinu vychladit.

Náš tip

Pokud se těsto trhá, dejte ho mezi dvě pomoučněné fólie a rozválejte mezi nimi. Korpus si můžete předpéct dopředu, dá se uchovat i zabalený v mrazáku.

Mirabelky na makovém těstěMirabelky na makovém těstě

Na 1 plech

* 800 g mirabelek
* 3 vejce
* 150 g cukru moučka
* 125 g másla
* 1/2 citronu
* 1 vanilkový cukr
* 250 ml mléka
* 250 g hladké mouky
* 100 g mletého máku
* 1 prášek do pečiva
* 200 g nesolených pistáciových oříšků

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Mirabelky opláchneme, rozpůlíme, vyjmeme pecky a rozkrájíme na menší kousky. Plech vyložíme pečicím papírem.

2. Zbílků ušleháme sníh. Žloutky utřeme s cukrem do pěny. Přidáme změklé máslo, nastrouhanou kůru z poloviny citronu, vanilkový cukr, přilijeme mléko, přisypeme mouku, mák, vmícháme sníh a prášek do pečiva.

3. Těsto vylijeme na plech, posypeme nakrájenými mirabelkami, oříšky a pečeme 30 minut.

Náš tip

Použijte místo pistáciových oříšků loupané mandle.





Nejčtenější

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Billie Piperová
Piperová: Ve třiceti po mně nemůžete chtít, abych vypadala na dvacet

Britské herečky Billie Piperová (34) se dotklo, že se do ní opřeli někteří novináři kvůli vráskám. Po třicítce očekávala, že se podobným článkům vyhne. Jak...  celý článek

Sport na čerstvém vzduchu a s přáteli je nejlepší způsob, jak si užít léto.
Léto v pohybu: Sportovní outfity a doplňky, kterým neodoláte

Krásné letní počasí přímo vybízí k venkovním sportovním aktivitám. Návštěvu fitness center proto odložte, až se ochladí, a prázdniny využijte ke sportům, které...  celý článek

Další z rubriky

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit
Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit

Vaše kůže připomíná eidam, pocení na ostrém slunci vás nebaví nebo na něj nemáte čas? Zapomeňte na babské rady. Olivový olej a sádlo jsou fajn, když chcete ve č... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.