Doporučujeme

pro iDNES.cz

pro iDNES.cz | foto: Hana Vavřinovápro iDNES.cz

Čtenářský recept: Letní muffiny aneb pečeme bez mouky

  • 0
Posíláte své recepty do soutěže Moje letní dobrota.

Doba přípravy
50 minut

Množství
3

1 většího batátu
půlka brokolice
4 lžíce hovězího mletého masa
1 vejce
4 lžíce nahrubo nastrouhaného sýra typu Eidam 30 %*
1/2 cibule
2 lžička prášku do pečiva
sůl, pepř, tymián, rozmarýn

* pro výraznější chuť lze užít i jiný typ sýra např. nivu - pozor ale na její slanost při solení

Batát uvaříme do měkka a trochu vidličkou rozmačkáme – jen trochu ne na kaši. Brokolici spaříme v páře a nakrájíme na malé kousky. Na oleji zpěníme cibule nakrájenou nadrobno a přidáme hovězí mleté maso
(osolené a opepřené) a opečeme.
Z batátu, brokolice, masa a sýra vytvoříme směs, kterou dochutíme tymiánem, rozmarýnem, který se hodí k masu a můžeme směs zlehka dosolit a opepřit. Dle libosti lze přidat i pikantnější koření pokud máme raději ostřejší chuť. Nakonec přidáme jedno vajíčko a lžičku prášku do pečiva, který zajistí nadýchanost muffinů. Celé dobře promícháme.

Směsí naplníme vymazané formičky na muffiny a dáme péct na 180 °C asi 30 minut, dokud muffin nezezlátne.

Poznámka
Muffiny lze snadno použít jako piknikové jídlo nebo chceme-li si vzít jídlo na výlet s sebou, protože obsahuje jak sacharidy, bílkoviny prostřednictvím masa, tak i vlákninu v zelenině. K muffinu lze tak díky tomu přidat např. zeleninový salát jako přílohu, případně ho lze využít jako samostatnou přílohu stejně jako velikonoční nádivku. Je to takové jídlo v jednom na cesty. Navíc není potřeba krájet porce. :)


  • Vybrali jsme pro Vás