Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Letní minikuchařka: netradiční polévky se špekem, špaldou i gazpacho

  3:02aktualizováno  3:02
Pokud se v kuchyni teprve zabydlujete, jsou polévky ideálním jídlem, na kterém se naučíte základní kuchařské dovednosti od krájení zeleniny až po obrnění se trpělivostí.

Zelná polévka se špekem. | foto: Isifa

Polévky jsou čiré, jejichž základem je vývar, nebo zahuštěné, ty vydají za samostatné jídlo. Na vývar použijte hovězí či drůbeží maso, vkládejte ho do studené vody, nezatáhne se a vypustí šťávu. Zeleninu použijte kořenovou a cibuli, z koření přidejte bobkový list, nové koření, kuličky pepře. Vývar by neměl vřít, ale probublávat na mírném ohni, a to minimálně dvě hodiny. Sbírejte lžičkou z povrchu hnědé sraženiny. Abyste měli vývar co nejčistší, sceďte ho přes mokré plátýnko.

U zahuštěných polévek bývá základem jíška, zelenina, maso. Klasikou je bramboračka, gulášovka či zelňačka. Vyzkoušet ale můžete i čistě zeleninové polévky, stačí povařit kostky brambor, mrkve, petržele, celeru, měkké je rozmixovat na kaši, zakápnout olivovým olejem a posypat parmazánem. Nebojte se také chlazených polévek.

Dršťková polévka s hovězím

Dršťková polévka s hovězím.Pro 4 osoby

* 400 g hovězího masa s kostí
* sůl
* 1 bobkový list
* 4 kuličky pepře
* 4 kuličky nového koření
* 1 cibule
* 1 mrkev
* 1 petržel
* 1/4 celeru
* 500 g hotových uvařených měkkých drštěk
* majoránka
* 1 stroužek česneku
* pepř

1. Hovězí maso omyjeme, zalijeme vodou, osolíme, přivedeme k varu a průběžně sbíráme pěnu. Přidáme koření a vaříme, dokud maso nezměkne. Do hovězího vývaru pak vložíme zeleninu a povaříme dalších 30 minut. Maso i zeleninu vyjmeme z vývaru, cibuli vyhodíme. Hovězí obereme a nakrájíme na kousky, kořenovou zeleninu také. Vývar scedíme.
2. Propláchnuté hotové uvařené dršťky rozkrájíme a povaříme v hovězím vývaru půl hodiny.
3. Do vývaru k dršťkám vrátíme nakrájené maso a zeleninu, společně povaříme ještě asi 15 minut a dochutíme majoránkou, utřeným česnekem, solí a pepřem.

NÁŠ TIP

Přidejte do hovězího vývaru trochu čerstvého zázvoru a nastrouhaný muškátový oříšek.

Gazpacho

Gazpacho.Pro 4 osoby

* 4 velká masitá rajčata
* 1 salátová okurka
* 1 malá cibule
* 2 papriky
* 2 stroužky česneku
* 50 ml olivového oleje
* 2 lžíce červeného vinného octa
* 200 ml vody nebo zeleninového vývaru
* sůl
* pepř
* cukr
* worchester

1. Rajčata krátce spaříme v horké vodě, oloupeme, překrojíme, vymáčkneme jádra a nasekáme na malé kostičky. Okurku oloupeme a nakrájíme na malé kousky, část si jich odložíme stranou na ozdobu. Cibuli s česnekem oloupeme a nasekáme. Papriku omyjeme, rozpůlíme, zbavíme jader a nakrájíme nadrobno.
2. Všechnu zeleninu vložíme do mísy a rozmixujeme tyčovým mixérem, přilijeme olej a ocet, znovu promixujeme, naředíme trochou vody nebo zeleninového vývaru a dochutíme solí, pepřem, cukrem a kapkou worchestru.
3. Gazpacho dáme do chladničky na tři hodiny vychladit. Podáváme s nasekanou okurkou a kostkou ledu.

NÁŠ TIP

Gazpacho můžete podávat i s osmaženými plátky očesnekované bagetky, dochuťte ho balsamikem a ozdobte čerstvými bylinkami.

Zeleninová polévka s rybou

Zeleninová polévka s rybou.Pro 4 osoby

* 1/4 květáku
* 1 mrkev
* 1 malá kedlubna
* 50 g másla
* 1 malá cibule
* 1 stroužek česneku
* 2 lžičky rajčatového protlaku
* 1 l zeleninového vývaru
* 400 g oblíbené ryby
* 100 g zeleného hrášku
* kedlubnová nať
* čerstvá petržel

1. Zeleninu omyjeme a očistíme, květák rozebereme na malé růžičky, mrkev a kedlubnu pokrájíme na menší kousky.
2. Na másle orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli a česnek, přisypeme zeleninu a krátce opečeme. Přidáme rajčatový protlak, promícháme a zalijeme zeleninovým vývarem. Povaříme 20 minut.
3. Rybu nakrájíme na menší kousky nebo proužky, osolíme, opepříme, vložíme do zeleninové polévky s hráškem a ještě sedm minut povaříme. Hotovou polévku posypeme nasekanou kedlubnovou natí a petrželkou.

NÁŠ TIP

Přidejte do polévky 100 ml bílého vína. Podávejte s otoustovanými plátky bílé bagety potřené česnekem.

Zelná polévka se špekem

Zelná polévka se špekem.Pro 4 osoby

* 1 cibule
* 3 lžíce sádla
* 2 bobkové listy
* 5 kuliček černého pepře
* 5 kuliček nového koření
* kmín
* 200 g kysaného zelí
* 2 brambory
* 50 g hladké mouky
* 500 ml mléka
* 100 g špeku nebo slaniny
* 1 zakysaná smetana
* čerstvá petržel

1. Cibuli oloupeme, nakrájíme na menší kostičky a společně s kořením orestujeme na dvou lžících sádla.
2. Kysané zelí překrájíme na menší kousky, přidáme je k cibuli a podlijeme vodou, vaříme do poloměkka.
3. Brambory oloupeme, nakrájíme je na kostičky a povaříme do měkka v osolené vodě s trochou kmínu.
4. Ze sádla a mouky uděláme světlou jíšku, vmícháme ji do zelí, které vaříme do změknutí. Přidáme předvařené brambory, vmícháme mléko.
5. Špek rozkrájíme na malé kousky a rozškvaříme ho na pánvičce. Každou porci polévky ozdobíme lžící smetany, trochou špeku a čerstvou petrželkou.

NÁŠ TIP

Zkuste přidat houby. Špek můžete vyměnit za klobásu pokrájenou na kolečka.

Zeleninová polévka se špaldou

Zeleninová polévka se špaldou.Pro 4 osoby

* 1 mrkev
* 1/2 kedlubny
* 60 g špaldy Grünkern
* 2 lžíce oleje
* 1 l zeleninového vývaru
* 250 ml zakysané smetany

1. Mrkev a kedlubnu očistíme a nakrájíme na tenké nudličky.
2. Špaldu orestujeme na oleji dohněda, zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme nakrájenou zeleninu a povaříme do měkka.
3. Do hotové polévky zamícháme zakysanou smetanou, dochutíme solí a pepřem.

NÁŠ TIP

Přidejte rozšlehaný žloutek.

Kuřecí s kedlubnou a těstovinami

Kuřecí polévka s kedlubnou a těstovinami.Pro 4 osoby

* 1 kedlubna
* 2 mrkve
* 1 stroužek česneku
* 1 l kuřecího vývaru
* 2 kuřecí prsa
* 100 g čerstvých zelených fazolek
* 200 g čerstvého hrášku
* 150 g těstovin
* sůl
* bílý pepř
* citron
* čerstvá petrželka

1. Kedlubnu oloupeme a nakrájíme na malé hranolky, mrkev očistíme, pokrájíme na kolečka, česnek oloupeme.
2. Do vroucího vývaru vložíme nakrájenou zeleninu s česnekem, vše vaříme do poloměkka.
3. Kuřecí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na proužky, které přidáme do polévky a deset minut povaříme.
4. Delší fazolky překrájíme, vyloupeme hrášek a spolu s těstovinami dáme zavařit do polévky. Polévku dochutíme solí a mletým bílým pepřem, dvěma lžícemi citronové šťávy a nasekanou petrželkou.

NÁŠ TIP

Místo těstovin použijte fritátové nudle: 125 ml mléka rozšlehejte s vejcem, 60 g hladké mouky a špetkou soli. Ze směsi upečte omeletky a rozkrájejte je na nudličky, které orestujete na másle.

Cuketová s bazalkovým pyré

Cuketová s bazalkovým pyré.Pro 4 osoby

* 2 lžíce oleje
* 1 cibule
* 750 g cuket
* špetka sušené bazalky
* sůl
* pepř
* 100 g čerstvé bazalky
* 1 stroužek česneku
* 3 lžíce olivového oleje
* 3/4 l kuřecího nebo zeleninového vývaru

1. Na rozehřátém oleji restujeme pět minut cibuli nasekanou na malé kostičky.
2. Malé cukety nakrájíme na tenčí kolečka a přidáme na pánev k cibuli. Ochutíme špetkou sušené bazalky, solí a pepřem, opékáme asi čtvrt hodiny.
3. Lístky bazalky omyjeme, osušíme, většinu lístků rozmixujeme s oloupaným, pokrájeným česnekem, olivovým olejem. Dáme vychladit. Malé lístky uchováme v celku.
4. Část orestovaných plátků odložíme na talíř stranou, zbytek zalijeme kuřecím nebo zeleninovým vývarem a vaříme třicet minut.
5. Hotovou polévku rozmixujeme tyčovým mixérem, do každé porce vložíme několik plátků orestované cukety a ozdobíme bazalkovým pyré a celými lístky bazalky.

NÁŠ TIP

Zamíchejte do polévky rozdrobenou nivu nebo nastrouhaný parmazán. Polévku můžete zjemnit smetanou na vaření.

Autoři:




Nejčtenější

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní...
Vivien Westwood dorazila do Brna. Značka představila nejnovější kolekci

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní přehlídka Vivien Westwoodové. Bylo to vůbec poprvé, co britská návrhářka...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Další z rubriky

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?
Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?

Že už jste toho v kosmetickém průmyslu viděli hodně? Novinkou jsou nyní plátýnkové masky s potiskem facebookových smajlí... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.