Letní minikuchařka: netradiční polévky se špekem, špaldou i gazpacho

  3:02
Pokud se v kuchyni teprve zabydlujete, jsou polévky ideálním jídlem, na kterém se naučíte základní kuchařské dovednosti od krájení zeleniny až po obrnění se trpělivostí.

Zelná polévka se špekem. | foto: Isifa

Polévky jsou čiré, jejichž základem je vývar, nebo zahuštěné, ty vydají za samostatné jídlo. Na vývar použijte hovězí či drůbeží maso, vkládejte ho do studené vody, nezatáhne se a vypustí šťávu. Zeleninu použijte kořenovou a cibuli, z koření přidejte bobkový list, nové koření, kuličky pepře. Vývar by neměl vřít, ale probublávat na mírném ohni, a to minimálně dvě hodiny. Sbírejte lžičkou z povrchu hnědé sraženiny. Abyste měli vývar co nejčistší, sceďte ho přes mokré plátýnko.

U zahuštěných polévek bývá základem jíška, zelenina, maso. Klasikou je bramboračka, gulášovka či zelňačka. Vyzkoušet ale můžete i čistě zeleninové polévky, stačí povařit kostky brambor, mrkve, petržele, celeru, měkké je rozmixovat na kaši, zakápnout olivovým olejem a posypat parmazánem. Nebojte se také chlazených polévek.

Dršťková polévka s hovězím

Dršťková polévka s hovězím.Pro 4 osoby

* 400 g hovězího masa s kostí
* sůl
* 1 bobkový list
* 4 kuličky pepře
* 4 kuličky nového koření
* 1 cibule
* 1 mrkev
* 1 petržel
* 1/4 celeru
* 500 g hotových uvařených měkkých drštěk
* majoránka
* 1 stroužek česneku
* pepř

1. Hovězí maso omyjeme, zalijeme vodou, osolíme, přivedeme k varu a průběžně sbíráme pěnu. Přidáme koření a vaříme, dokud maso nezměkne. Do hovězího vývaru pak vložíme zeleninu a povaříme dalších 30 minut. Maso i zeleninu vyjmeme z vývaru, cibuli vyhodíme. Hovězí obereme a nakrájíme na kousky, kořenovou zeleninu také. Vývar scedíme.
2. Propláchnuté hotové uvařené dršťky rozkrájíme a povaříme v hovězím vývaru půl hodiny.
3. Do vývaru k dršťkám vrátíme nakrájené maso a zeleninu, společně povaříme ještě asi 15 minut a dochutíme majoránkou, utřeným česnekem, solí a pepřem.

NÁŠ TIP

Přidejte do hovězího vývaru trochu čerstvého zázvoru a nastrouhaný muškátový oříšek.

Gazpacho

Gazpacho.Pro 4 osoby

* 4 velká masitá rajčata
* 1 salátová okurka
* 1 malá cibule
* 2 papriky
* 2 stroužky česneku
* 50 ml olivového oleje
* 2 lžíce červeného vinného octa
* 200 ml vody nebo zeleninového vývaru
* sůl
* pepř
* cukr
* worchester

1. Rajčata krátce spaříme v horké vodě, oloupeme, překrojíme, vymáčkneme jádra a nasekáme na malé kostičky. Okurku oloupeme a nakrájíme na malé kousky, část si jich odložíme stranou na ozdobu. Cibuli s česnekem oloupeme a nasekáme. Papriku omyjeme, rozpůlíme, zbavíme jader a nakrájíme nadrobno.
2. Všechnu zeleninu vložíme do mísy a rozmixujeme tyčovým mixérem, přilijeme olej a ocet, znovu promixujeme, naředíme trochou vody nebo zeleninového vývaru a dochutíme solí, pepřem, cukrem a kapkou worchestru.
3. Gazpacho dáme do chladničky na tři hodiny vychladit. Podáváme s nasekanou okurkou a kostkou ledu.

NÁŠ TIP

Gazpacho můžete podávat i s osmaženými plátky očesnekované bagetky, dochuťte ho balsamikem a ozdobte čerstvými bylinkami.

Zeleninová polévka s rybou

Zeleninová polévka s rybou.Pro 4 osoby

* 1/4 květáku
* 1 mrkev
* 1 malá kedlubna
* 50 g másla
* 1 malá cibule
* 1 stroužek česneku
* 2 lžičky rajčatového protlaku
* 1 l zeleninového vývaru
* 400 g oblíbené ryby
* 100 g zeleného hrášku
* kedlubnová nať
* čerstvá petržel

1. Zeleninu omyjeme a očistíme, květák rozebereme na malé růžičky, mrkev a kedlubnu pokrájíme na menší kousky.
2. Na másle orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli a česnek, přisypeme zeleninu a krátce opečeme. Přidáme rajčatový protlak, promícháme a zalijeme zeleninovým vývarem. Povaříme 20 minut.
3. Rybu nakrájíme na menší kousky nebo proužky, osolíme, opepříme, vložíme do zeleninové polévky s hráškem a ještě sedm minut povaříme. Hotovou polévku posypeme nasekanou kedlubnovou natí a petrželkou.

NÁŠ TIP

Přidejte do polévky 100 ml bílého vína. Podávejte s otoustovanými plátky bílé bagety potřené česnekem.

Zelná polévka se špekem

Zelná polévka se špekem.Pro 4 osoby

* 1 cibule
* 3 lžíce sádla
* 2 bobkové listy
* 5 kuliček černého pepře
* 5 kuliček nového koření
* kmín
* 200 g kysaného zelí
* 2 brambory
* 50 g hladké mouky
* 500 ml mléka
* 100 g špeku nebo slaniny
* 1 zakysaná smetana
* čerstvá petržel

1. Cibuli oloupeme, nakrájíme na menší kostičky a společně s kořením orestujeme na dvou lžících sádla.
2. Kysané zelí překrájíme na menší kousky, přidáme je k cibuli a podlijeme vodou, vaříme do poloměkka.
3. Brambory oloupeme, nakrájíme je na kostičky a povaříme do měkka v osolené vodě s trochou kmínu.
4. Ze sádla a mouky uděláme světlou jíšku, vmícháme ji do zelí, které vaříme do změknutí. Přidáme předvařené brambory, vmícháme mléko.
5. Špek rozkrájíme na malé kousky a rozškvaříme ho na pánvičce. Každou porci polévky ozdobíme lžící smetany, trochou špeku a čerstvou petrželkou.

NÁŠ TIP

Zkuste přidat houby. Špek můžete vyměnit za klobásu pokrájenou na kolečka.

Zeleninová polévka se špaldou

Zeleninová polévka se špaldou.Pro 4 osoby

* 1 mrkev
* 1/2 kedlubny
* 60 g špaldy Grünkern
* 2 lžíce oleje
* 1 l zeleninového vývaru
* 250 ml zakysané smetany

1. Mrkev a kedlubnu očistíme a nakrájíme na tenké nudličky.
2. Špaldu orestujeme na oleji dohněda, zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme nakrájenou zeleninu a povaříme do měkka.
3. Do hotové polévky zamícháme zakysanou smetanou, dochutíme solí a pepřem.

NÁŠ TIP

Přidejte rozšlehaný žloutek.

Kuřecí s kedlubnou a těstovinami

Kuřecí polévka s kedlubnou a těstovinami.Pro 4 osoby

* 1 kedlubna
* 2 mrkve
* 1 stroužek česneku
* 1 l kuřecího vývaru
* 2 kuřecí prsa
* 100 g čerstvých zelených fazolek
* 200 g čerstvého hrášku
* 150 g těstovin
* sůl
* bílý pepř
* citron
* čerstvá petrželka

1. Kedlubnu oloupeme a nakrájíme na malé hranolky, mrkev očistíme, pokrájíme na kolečka, česnek oloupeme.
2. Do vroucího vývaru vložíme nakrájenou zeleninu s česnekem, vše vaříme do poloměkka.
3. Kuřecí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na proužky, které přidáme do polévky a deset minut povaříme.
4. Delší fazolky překrájíme, vyloupeme hrášek a spolu s těstovinami dáme zavařit do polévky. Polévku dochutíme solí a mletým bílým pepřem, dvěma lžícemi citronové šťávy a nasekanou petrželkou.

NÁŠ TIP

Místo těstovin použijte fritátové nudle: 125 ml mléka rozšlehejte s vejcem, 60 g hladké mouky a špetkou soli. Ze směsi upečte omeletky a rozkrájejte je na nudličky, které orestujete na másle.

Cuketová s bazalkovým pyré

Cuketová s bazalkovým pyré.Pro 4 osoby

* 2 lžíce oleje
* 1 cibule
* 750 g cuket
* špetka sušené bazalky
* sůl
* pepř
* 100 g čerstvé bazalky
* 1 stroužek česneku
* 3 lžíce olivového oleje
* 3/4 l kuřecího nebo zeleninového vývaru

1. Na rozehřátém oleji restujeme pět minut cibuli nasekanou na malé kostičky.
2. Malé cukety nakrájíme na tenčí kolečka a přidáme na pánev k cibuli. Ochutíme špetkou sušené bazalky, solí a pepřem, opékáme asi čtvrt hodiny.
3. Lístky bazalky omyjeme, osušíme, většinu lístků rozmixujeme s oloupaným, pokrájeným česnekem, olivovým olejem. Dáme vychladit. Malé lístky uchováme v celku.
4. Část orestovaných plátků odložíme na talíř stranou, zbytek zalijeme kuřecím nebo zeleninovým vývarem a vaříme třicet minut.
5. Hotovou polévku rozmixujeme tyčovým mixérem, do každé porce vložíme několik plátků orestované cukety a ozdobíme bazalkovým pyré a celými lístky bazalky.

NÁŠ TIP

Zamíchejte do polévky rozdrobenou nivu nebo nastrouhaný parmazán. Polévku můžete zjemnit smetanou na vaření.

Autoři:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...