Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Letní menu z Polska ve vaší kuchyni

aktualizováno 
Kuchyně našich severních sousedů je sladká jako lesní plody, voní koprem a bez zelí, cibule a červené řepy nedá ani ránu.

Letní menu z Polska - Tvarohový koláč s malinami a borůvkami | foto: MF DNES


Kulinářský VÝLET DO POLSKA

Když se vydáte do Polska, určitě si zajděte do restaurace na některou ze zdejších specialit:

POLÉVKY
Poláci si potrpí na hutné polévky - kromě chlodniku vyzkoušejte také polský boršč nebo kvasný žurek.

MASO ATD.
Pokud neochutnáte polskou specialitu bigos připravenou ze zelí, cibule a masa, možná vám přijdou vhod varšavské flaczki (držťky) nebo jazyk po polsku (u nás by se řeklo načerno).

RYBY
Na severu každopádně ochutnejte nějaké jídlo z mořských ryb.


Chlodnik s telecím masem


PRO 4 OSOBY

Potřebujete:

150-200 g červené řepy                                                  
200 ml nálevu z kyselých okurek 
800 ml kysané smetany, podmáslí nebo jogurtu 
1 velká kyselá okurka 
1 menší salátová okurka 
1 svazek ředkviček 
80-100 g vařeného nebo pečeného telecího masa 
sůl a mletý pepř 
pažitka, cibulová nať, kopr 
2 vejce uvařená natvrdo

1. Červenou řepu omyjeme a i se slupkou uvaříme. Zchladlou oloupeme a nakrájíme či nastrouháme.

2. Do smetany zašleháme lák z okurek a řepu. Přidáme nakrájené okurky a ředkvičky a pokrájené telecí maso. Osolíme, opepříme, přidáme pažitku, kopr a nať cibulky.

3. Přikryjeme a dobře vychladíme. Na každý talíř dáme čtvrtku vejce natvrdo a přelijeme polévkou.

Pirohy plněné hlávkovým zelím

PRO 4 OSOBY

Potřebujete:

400 g polohrubé mouky                                         
1 vejce 
sůl 
150-200 ml vody

Náplň:
750 g hlávkového zelí 
100 g másla 
1 velká cibule 
sůl a mletý pepř

1. Zelí očistíme, nakrouháme nebo nakrájíme, posypeme solí a důkladně promačkáme. Necháme 10 minut stát a potom slijeme vodu. Na polovině dávky másla zpěníme cibuli, přidáme vyždímané zelí a dusíme do měkka. Opepříme, popřípadě dosolíme.

2. Na vál prosejeme mouku, přidáme vejce, vodu a sůl a vypracujeme nelepivé těsto, rozdělíme na 3 díly a z každého vyválíme placku (3 mm). Vykrajujeme kolečka o průměru asi 8-10 cm. Doprostřed dáme trochu vychladlé zelné náplně, přeložíme a okraje přitlačíme.

3. Vaříme ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou na povrch, nebo smažíme.
Vařené přelijeme máslem.

Žampiony zapečené s kozím sýrem

PRO 4 OSOBY

Potřebujete:

400 g větších žampionů 
šťáva z 1/2 citronu 
1 cibule 
2 lžíce másla 
1 menší červená kapie 
sůl a hrubě mletý nebo drcený čerstvý pepř 
1 menší svazek pažitky 
250 g tvarohového sýra,
např. cottage nebo kozí sýr

1. Žampiony oloupeme, nebo omyjeme a kloboučky dáme na chvíli do vroucí osolené vody s trochou citronové šťávy. Na másle zpěníme nakrájenou cibulku, přidáme usekané nožičky a nakrájenou kapii. Osmahneme a dusíme.

2. Odstavíme z ohně, necháme zchladnout a vmícháme sýr a polovinu nasekané pažitky. Osolíme a opepříme a směsí naplníme kloboučky. Zapékací misku vymažeme a v předehřáté troubě zapékáme asi 25 minut.

3. Upečené houby posypeme druhou polovinou pažitky, kroužky cibulky a pepřem.


Vepřová žebírka s cibulkou 

PRO 4 OSOBY 

Potřebujete:

1500 g vepřových žeber 
sůl 
1 svazek mladých cibulek 
1 mrkev, 1 petržel, 1/2 celeru 
6 lžic oleje 
30-50 g cukru krupice 
1 bobkový list 
10 zrnek nového koření

1. Očištěnou kořenovou zeleninu a nať cibule nakrájíme, dáme do kastrolu, zalijeme olejem, posypeme cukrem a promačkáme.

2. Nasekaná vepřová žebra omyjeme, osušíme a přidáme k zelenině. Cibulky očistíme, podélně rozkrojíme a přidáme k masu. Zeleninou pokryjeme maso, nádobu přikryjeme a necháme den v chladu odležet. Před grilováním maso a cibulky vyjmeme z marinády, maso osolíme a na rozpáleném grilu pečeme z obou stran do zlatova, cibulku jen krátce.

3. Během grilování potíráme olejem z marinády. Podáváme s kyselým zelím nebo kysaným zelím, bramborami či chlebem.

Tvarohový koláč s malinami a borůvkami

PRO 8 FORMIČEK NEBO 1 DORTOVOU FORMU O PRŮMĚRU 23 CM

Potřebujete: 
                                                                             
150-200 g rozdrcených sušenek
(máslových, zázvorových apod.) 
50 g mletých ořechů 
70 g másla

Na náplň: 
500 g tučného tvarohu 
200 g zakysané smetany 
50-70 g moučkového cukru 
4 vejce 
špetka jemně strouhané citronové kůry a šťávy

Na ozdobu: 
200 g malin 
50 g moučkového cukru 
hrst borůvek

1. Sušenky rozdrtíme v plastovém sáčku válečkem nebo v robotu, spojíme s rozpuštěným máslem a mletými ořechy. Formičky nebo velkou formu vyložíme pečicím papírem a vymastíme máslem. Směs rozdělíme do formiček a upěchujeme. Asi 10 minut předpečeme v rozehřáté troubě a necháme vychladnout. Teplotu trouby snížíme na 150-160 stupňů.

2. Na náplň utřeme tvaroh s cukrem a kysanou smetanou a postupně vmícháme rozšlehaná vejce, špetku citronové kůry a šťávu a vymícháme v hladký krém. Náplň se nesmí šlehat moc dlouho, aby v ní nebylo moc vzduchových bublinek.
Tvaroh můžeme také nahradit lučinou, žervé nebo plnotučným krémovým sýrem.

3. Krém rozdělíme do formiček asi 1 cm pod okraj na předpečený vychladlý sušenkový základ, uhladíme a pečeme bez otvírání trouby asi 25-30 minut. Náplň se zpevní, ale nesmí se vysušit, musí se při poklepání na formičku lehce chvět. Upečené koláčky po vyndání z trouby necháme úplně vychladnout ve formičkách a poté je překryjeme folií a necháme ztuhnout v lednici, nejméně 1 hodinu.

4. Nožem namočeným v horké vodě objedeme okraje formiček a obsah překlopíme na talíř a překlopíme zpět. Koláčky podáváme ozdobené malinami, lehce promísenými s cukrem, a posypané borůvkami.

Čím zapít hody ve stylu polské kuchyně?

Velmi oblíbeným nápojem v Polsku je středověká specialita medovina, ale vaří tu také hodně dobré pivo a z tvrdších nápojů vede vodka. Ta, která má mezi polskými alkoholickými nápoji vyloženě výsadní postavení, se jmenuje zubrovka a poznáte ji podle toho, že v láhvi je kromě čiré tekutiny také speciální druh aromatické trávy.

Jestliže budete chtít některé z jídel, jež jsme vám představili na této trojstraně, zapít skutečně v polském stylu, můžete vyzkoušet 40% vodku Zubrovku se stéblem tomkovice vonné, kterou na náš trh uvedla jindřichohradecká firma Fruko-Schulz.
Cena 129 Kč, k dostání v síti Makro. Více na www.fruko.cz

Autoři:




Hlavní zprávy

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.