Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Osvěžte se stylově: jahodová margarita, martini espresso a beton twist

  0:55aktualizováno  0:55
Horké letní dny, večery a noci jsou jako stvořené pro usrkávání lahodného ledového drinku. Vyzkoušejte nejlepší letošní nealko a variace klasických drinků.

Jahodová margarita připravená v restauraci Na Golfu v Kostelci u Křížků | foto:  František Vlček, MAFRA

Nealkoholický koktejl Philomena

Vítězný koktejl Mattoni Grand Drink podle rakouské barmanky Stephanie Sieberové

Složení:

Mistrovství světa v míchání nealkoholických nápojůvyhrála s tímto drinkem s...
  • 10 cl perlivé minerální vody
  • 1 cl meduňkového sirupu
  •  0,5 cl mirabelkového sirupu Monin
  • 0,5 cl domácí Chai Tea esence
  • 4 plátky okurky
  • 1 barová lžička okurkového freshe
  • na ozdobu: pomeranč, jedlý papír, jedlé květy, bobulová tráva

Způsob přípravy:

Do vychlazené míchací sklenice dáme všechny přísady mimo minerálky, přidáme led a pečlivě promícháme. Směs nalijeme přes sítko do sklenice s ledem a dolijeme perlivou minerální vodou. Ozdobíme a můžeme podávat.

Espresso Martini

Espresso Martini z restaurace Na Golfu v Kostelci u Křížků
  • 0,02 l likéru kahlúa
  • 0,04 l vodky
  • 1,5 lžičky cukru
  • double espresso
  • led

Způsob přípravy:

Do skleničky dáme crash ice na vychlazení skla.  Připravíme si všechny suroviny včetně espressa. Do shakeru vše dáme a přihodíme led, co nejrychleji shaker zavřeme a rychle a razantně vychladíme a zároveň velmi dobře promícháme. Espresso je teplé a tak musíme vše co nejrychleji zchladit, aby se nám alkohol zbytečně moc nenaředil. Ze sklenice vyhodíme led a ze shakeru přes drainer vylijeme pěnu (pokud jsme se opravdu poctivě třásli) a ta se ve sklenice pomalu odděluje a tvoří jakoby mráček.

Tip Víta Plešnera: „Kvalita drinku je přímo úměrná kvalitě vodky a kávy, v restauraci Na Golfu používáme vodku Russian Standart a kávu Vergano Crystal.“

Strawberry Margarita

Jahodová Margarita připravená v restauraci Na Golfu v Kostelci u Křížků
  • hrst jahod
  • 0,04 l tequily
  • lžička cukru
  • jedna osminka limetky - vymáčknout
  • na dekoraci: limetka a jahoda

Způsob přípravy:

Připravíme si pomačkané jahody o očistíme je od lístečků. Vložíme je do mixéru a přidáme tequilu, lžičku limetkové šťávy a lžičku cukru. Ideální je blender.
Rozmixujeme do hladka.
Vezmeme martini skleničku a kouskem limetky omočíme horní okraj kolem dokola, do talířku si dáme cukr (můžeme namíchat vanilkový a hnědý) a omočený okraj v něm obalíme. 

Tip barmana: Použijte mix vanilkového a hnědého cukru. Díky pití přes pocukrovaný okraj si pak každý může regulovat sladkost svého drinku. Použijte kvalitní tequilu ze 100% agáve, my používáme tequilu Cabrito. 

Old Fashioned Truffle Rum

Old Fashioned Truffle Rum připravený v restauraci Na Golfu v Kostelci u Křížků
  • 4 cl rumu Zacapa
  • 2 kostky třtinového cukru
  • 2 kapky Angostura Bitter
  • 2 kapky lanýžového oleje
  • led
  • na dekoraci plátek lanýže

Připravenou sklenici (ve starém styl, jak velí název koktejlu) překryjeme ubrouskem, na který položíme 2 kostky třtinového cukru a zakápneme několika kapkami Angostura Bitter, aby se kostky nasákli.

Cukr vhodíme z ubrousku do sklenice a nasáklým ubrouskem otřeme okraj sklenice. Přidáme trochu rumu a cca 2 kostky rumu (třetina panáku) a rozmícháme.

Rozmícháváme pomalu, dlouho, důkladně a postupně (klidně na třikrát) Vždy přidat trochu rumu a ledu. Poslední míchání přidáme lanýžový olej a sklenici dosypeme ledem. Na závěr dáme plátek lanýže jako dekoraci a brčko.

Beton Twist

Beton Twist
  • 0,04 l becherovky
  • kvalitní tonik
  • led
  • čerstvý citron
  • čerstvé ovoce

Do vychlazené sklenice s ledem nalijte panák becherovky, vymačkejte čerstvý citron a přidejte ovoce. Beton můžete osvěžit třešněmi, bezovým květem, ředkvičkou, mátou, hruškou, jahodami, melounem, rybízem, řapíkatým celerem nebo čili papričkou.

Tip barmana Jiřího George Němce: „Při servírování becherovky s tonikem se nebojte experimentovat a sáhnout po originálních nádobách. Při letních oslavách od svatby přes zahradní a narozeninové party výborně poslouží rozmanité hrnky a skleničky, vázičky nebo malé zavařovací sklenice.“

Jaký drink připravil na mistrovství světa v míchání nealko koktejlů zástupce českých barmanů? Podívejte se ve videu:

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Kateřina Emmons
Kateřina Emmons: Máme mnohem větší rodinu, než jsme plánovali

Je mistryní Evropy i světa a k tomu má doma tři olympijské medaile. Sportovní kariéra Kateřiny Emmons je už ale nějaký čas na druhé koleji. Teď je především...  celý článek

Francouzský prezident Emmanuel Macron a jeho manželka Brigitte Macronová...
Láska se zajíčkem. Velké rozdíly vztahu neprospívají, tvrdí psycholog

Muž si najde partnerku mladší o generaci, a nikoho to nenadzvedne. Zato když se žena zamiluje do syna kamarádky, všichni nevěřícně kroutí hlavou. Takových...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Jitky: Jsem těhotná. Přítel chce naše dítě vychovávat s jinou

Jsem zasnoubená a čekám dítě. Bohužel jsem se snoubencem nešťastná a nevím, jestli si ho mám vzít, nebo opustit. Neuvěřitelně mě zklamal, udržuje vztah s více...  celý článek

Lidija Zavoralová
Vyhrazujete dětem čas na tablet? Lepší je nepravidelnost, říká kyberexpertka

Lidija Zavoralová ve světě počítačů žije již od dětství, kdy hrála počítačové hry jako o život. Dnes bychom tomu asi řekli závislost, ale tehdy se podobné...  celý článek

Portugalský Mazagran
Osvěžující míchané nápoje pro horké dny i na zahradní party

Tropické teploty bohužel nezažíváme jen u bazénu nebo na dovolené, ale také v každodenním životě, kdy prostě musíme fungovat. Přes den je nejlepší džbán ledové...  celý článek

Další z rubriky

Rajčatová polévka s červenou řepou
Červená řepa, špenát, karotka. Barevné jarní polévky k obědu i večeři

Jarní počasí se nám chvílemi převléká do letního hávu, ale období záplavy čerstvé domácí zeleniny je ještě před námi. Přesto nám zelináři mají co nabídnout....  celý článek

Soufflé au chocolat
Hříšně dobré čokoládové dezerty nejen na víkend

Už žádné pocity viny. Čokoláda není jen božská mana, která vám pomůže překonat stresové situace a zlepšit náladu. Ona je dokonce zdravá. Prospívá srdci,...  celý článek

Turecké pide s mletým masem
Těšíme se na dovolenou. Řecká musaka, turecké pide a gazpacho

Na prázdniny se těšíme nejen proto, že si konečně odpočineme a uvidíme něco nového. Ale také kvůli tomu, že si pochutnáme. Pojďte si přivolat dovolenou...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Svatební líčení krok za krokem: Namalovat se zvládnete i sama
Svatební líčení krok za krokem: Namalovat se zvládnete i sama

V den D budete nejkrásnější i bez toho, abyste utratila majlant za profesionálního vizážistu. Ono totiž líčení pro nevěsty není zas taková věda. Jen se držte pá... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.