Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Osvěžte se stylově: jahodová margarita, martini espresso a beton twist

  0:55aktualizováno  0:55
Horké letní dny, večery a noci jsou jako stvořené pro usrkávání lahodného ledového drinku. Vyzkoušejte nejlepší letošní nealko a variace klasických drinků.

Jahodová margarita připravená v restauraci Na Golfu v Kostelci u Křížků | foto:  František Vlček, MAFRA

Nealkoholický koktejl Philomena

Vítězný koktejl Mattoni Grand Drink podle rakouské barmanky Stephanie Sieberové

Složení:

Mistrovství světa v míchání nealkoholických nápojůvyhrála s tímto drinkem s názvem Philomena Rakušanka Stephanie Sieber, která uspěla v konkurenci 22 barmanů z celého světa. Porotu přesvědčila zajímavou kombinací příchutí mirabelky a meduňky.
  • 10 cl perlivé minerální vody
  • 1 cl meduňkového sirupu
  •  0,5 cl mirabelkového sirupu Monin
  • 0,5 cl domácí Chai Tea esence
  • 4 plátky okurky
  • 1 barová lžička okurkového freshe
  • na ozdobu: pomeranč, jedlý papír, jedlé květy, bobulová tráva

Způsob přípravy:

Do vychlazené míchací sklenice dáme všechny přísady mimo minerálky, přidáme led a pečlivě promícháme. Směs nalijeme přes sítko do sklenice s ledem a dolijeme perlivou minerální vodou. Ozdobíme a můžeme podávat.

Espresso Martini

Espresso Martini připravená v restauraci Na Golfu v Kostelci u Křížků
  • 0,02 l likéru kahlúa
  • 0,04 l vodky
  • 1,5 lžičky cukru
  • double espresso
  • led

Způsob přípravy:

Do skleničky dáme crash ice na vychlazení skla.  Připravíme si všechny suroviny včetně espressa. Do shakeru vše dáme a přihodíme led, co nejrychleji shaker zavřeme a rychle a razantně vychladíme a zároveň velmi dobře promícháme. Espresso je teplé a tak musíme vše co nejrychleji zchladit, aby se nám alkohol zbytečně moc nenaředil. Ze sklenice vyhodíme led a ze shakeru přes drainer vylijeme pěnu (pokud jsme se opravdu poctivě třásli) a ta se ve sklenice pomalu odděluje a tvoří jakoby mráček.

Tip Víta Plešnera: „Kvalita drinku je přímo úměrná kvalitě vodky a kávy, v restauraci Na Golfu používáme vodku Russian Standart a kávu Vergano Crystal.“

Strawberry Margarita

Jahodová Margarita připravená v restauraci Na Golfu v Kostelci u Křížků
  • hrst jahod
  • 0,04 l tequily
  • lžička cukru
  • jedna osminka limetky - vymáčknout
  • na dekoraci: limetka a jahoda

Způsob přípravy:

Připravíme si pomačkané jahody o očistíme je od lístečků. Vložíme je do mixéru a přidáme tequilu, lžičku limetkové šťávy a lžičku cukru. Ideální je blender.
Rozmixujeme do hladka.
Vezmeme martini skleničku a kouskem limetky omočíme horní okraj kolem dokola, do talířku si dáme cukr (můžeme namíchat vanilkový a hnědý) a omočený okraj v něm obalíme. 

Tip barmana: Použijte mix vanilkového a hnědého cukru. Díky pití přes pocukrovaný okraj si pak každý může regulovat sladkost svého drinku. Použijte kvalitní tequilu ze 100% agáve, my používáme tequilu Cabrito. 

Old Fashioned Truffle Rum

Old Fashioned Truffle Rum připravený v restauraci Na Golfu v Kostelci u Křížků
  • 4 cl rumu Zacapa
  • 2 kostky třtinového cukru
  • 2 kapky Angostura Bitter
  • 2 kapky lanýžového oleje
  • led
  • na dekoraci plátek lanýže

Připravenou sklenici (ve starém styl, jak velí název koktejlu) překryjeme ubrouskem, na který položíme 2 kostky třtinového cukru a zakápneme několika kapkami Angostura Bitter, aby se kostky nasákli.

Cukr vhodíme z ubrousku do sklenice a nasáklým ubrouskem otřeme okraj sklenice. Přidáme trochu rumu a cca 2 kostky rumu (třetina panáku) a rozmícháme.

Rozmícháváme pomalu, dlouho, důkladně a postupně (klidně na třikrát) Vždy přidat trochu rumu a ledu. Poslední míchání přidáme lanýžový olej a sklenici dosypeme ledem. Na závěr dáme plátek lanýže jako dekoraci a brčko.

Beton Twist

Beton Twist
  • 0,04 l becherovky
  • kvalitní tonik
  • led
  • čerstvý citron
  • čerstvé ovoce

Do vychlazené sklenice s ledem nalijte panák becherovky, vymačkejte čerstvý citron a přidejte ovoce. Beton můžete osvěžit třešněmi, bezovým květem, ředkvičkou, mátou, hruškou, jahodami, melounem, rybízem, řapíkatým celerem nebo čili papričkou.

Tip barmana Jiřího George Němce: „Při servírování becherovky s tonikem se nebojte experimentovat a sáhnout po originálních nádobách. Při letních oslavách od svatby přes zahradní a narozeninové party výborně poslouží rozmanité hrnky a skleničky, vázičky nebo malé zavařovací sklenice.“

Jaký drink připravil na mistrovství světa v míchání nealko koktejlů zástupce českých barmanů? Podívejte se ve videu:

Autor: pro iDNES.cz






Hlavní zprávy

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.