Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Meruňkový koláč, borůvkový štrúdl, letní cheesecake a další ovocné mňamky

  0:36aktualizováno  0:36
Zahrádky, sady i lesy jsou plné výborného čerstvého ovoce. Připravte si s ním úžasný cheesecake, lahodný štrúdl s mascarpone, lehounké ovocné tartaletky nebo třeba meruňkový koláč. O recepty se s námi podělilo několik skvělých českých kaváren.

Cheesecake letní pohlazení ze staroměstské kavárny Café Cathedral | foto: Café Cathedral

Cheesecake Letní pohlazení

Podle cukrářů Cathedral Café v Praze

Korpus:

Moje letní dobrota

Každý můžeme mít jiné záliby, ale jedno máme všichni společné: dobré jídlo potěší. Posíláte nám své recepty i s fotografiemi jídel do soutěže nazvané Moje letní dobrota. V úterý 4.8. začalo druhé kolo, v prvním můžete nyní hlasovat o vítězích. Celkem rozdělíme ceny za 50 tisíc korun. Více zde.

Rybízová čokoláda
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce cukru
  • 150 g rostlinného tuku na pečení
  • 6 g prášku do pečiva
  • 220 hl. mouky
  • 30 g kakaa

Náplň:

  • 700 g čerstvého tvarohu
  • 130 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 20 g citronového cukru s citronovou kůrou
  • 50 ml čerstvé šťávy z ostružin

Krém:

  • 250 g zakysané smetany
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 2 plátky želatiny
  • 50 ml mléka
  • Čerstvé ovoce podle chuti ( ostružiny,maliny, třešně)

Postup přípravy:

  1. Nejprve si připravíme těsto na korpus. Do misky dáme žloutky, cukr, tuk na pečení a vše pořádně rozmixujeme. Přidáme mouku s kakaem a práškem do pečiva. Zaděláme těsto.
  2. Dortovou formu s rozevíracím okrajem o průměru 24 cm vyložíme pečicím papírem a rovnoměrně rozdělíme těsto na dno a okraje formy (okraje na výšku 2 cm).
  3. Čerstvý tvaroh, cukr, vejce a citronový cukr šleháme 2 minuty, až se vše dobře spojí. Nakonec přidáme šťávu z ostružin a pořádně promícháme. Tvarohovou náplň dáme rovnoměrně do formy a pečeme 45 minut na 170 stupňů v předehřáté troubě. Po upečení necháme cheesecake vychladnout.
  4. Mezitím připravíme lehký krém. Želatinu zalijeme mlékem a dáme do mikrovlnné trouby na 30 sekund rozpustit tak, aby se nevařila. Do zakysané smetany přidáme cukr a šleháme, dokud nezhoustne. Za stálého šlehání přidáme vychladlou želatinu.
  5. Vychlazený dezert vyndáme z formy, potřeme krémem a ozdobíme ovocem. Dáme ztuhnout do lednice.

Meruňkový koláč s tvarohem

Podle Jany Ferenčíkové z Nebespán café & apartments v Kašperských horách.

Těsto:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 125 g moučkového cukru
  • 125 g másla
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • citronová kůra

Tvarohová náplň:

Meruňkový koláč s tvarohem podle Café Nebespán v Kašperských Horách
  • 500 g plnotučného tvarohu
  • 150g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový pudink
  • meruňky

Drobenka:

  • 80 g polohrubé mouky
  • 60 g cukru krupice
  • 50 g másla

Postup:

  1. Do mísy dáme připravené suroviny na těsto a vypracujeme do hladka. Těsto vymačkáme do dortové formy o průměru 26 cm a okraje do 3/4 výšky.
  2. Smícháme tvaroh s ostatními surovinami na náplň a dáme na těsto do formy.
  3. Na tvarohovou náplň vyskládáme rozpůlené meruňky a posypeme připravenou drobenkou.
  4. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 75 minut. Po vychladnutí vykrojíme z formy a podáváme.

Borůvkový štrúdl s mascarpone

Podle cukrářů Café Štrúdl v Českém Krumlově

Ingredience:

Borůvkový štrůdl s mascarpone z kavárny Café Štrůdl v Českém Krumlově
  • listové těsto
  • 200 g borůvek
  • 100 g mascarpone
  • cukr podle chuti
  • 2 vejce
  • šlehačka

Postup:

  1. Mascarpone promícháme se žloutkem (na 200 g mascarpone 1 žloutek) a cukrem. Je důležité míchat opatrně, aby se hmota nesrazila a zůstala krémová. Na závěr přidáme čerstvé borůvky. Při použití mražených je důležité nechat borůvky rozmrznout a vycedit šťávu. Tu můžeme svařit s cukrem do konzistence sirupu, vznikne tak borůvková omáčka, kterou štrúdl při servírování ozdobíme.
  2. Takto připravenou směs naneseme na rozválený plát listového těsta, který jsme před tím potřeli rozšlehaným vejcem z vnitřní strany, důkladně zavineme, aby směs nevytekla ven, celý závin potřeme opět rozšlehaným vejcem a dáme péct do trouby předehřáté na 180 °C na 15–20 minut. Závin podáváme s čerstvou šlehačkou a omáčkou z borůvek.

Ovocné tartaletky

Podle receptu cukrářů Wine Food Market

Těsto:

tartaletka s lesním ovocem podle receptu Wine Food Market
  • 200 g hladké mouky
  • 30 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 200 g másla
  • 2 žloutky

Náplň:

  • 1 vanilkový lusk
  • 400 ml mléka
  • 150 g moučkového cukru
  • 5 žloutků
  • 50 g kukuřičného škrobu
  • ovoce podle chuti
  • želatina

Postup

  1. Z proseté mouky s cukrem, vanilkového cukru, špetky soli a nakrájeného másla udělejte drobenku a poté ji zpracujte se žloutky na hladké těsto. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte odpočívat do ledničky na 30 minut.
  2. Těsto uválejte na cca 3 mm a vykrojte z něj kolečka o něco větší, než je průměr formy na košíčky. Vykrojená kolečka vmáčkněte do formiček a propíchněte vidličkou. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 15 minut. Po upečení nechte košíčky pár minut stát ve formičce, potom je vyklopte a nechte úplně vychladnout.
  3. Rozkrojte vanilkový lusk, vyjměte z něj semínka a vložte je do mléka. Přidejte cukr a směs přiveďte k varu. Za stálého míchání přidejte žloutky smíchané se škrobem. Pečlivě míchejte a vařte dvě minuty. Hotový krém dejte vychladnout.
  4. Košíčky naplňte krémem, ozdobte sezonním ovocem a přelijte želatinou.

Podívejte se, jak Dita P. připravuje švestkový koláč ve svém televizním Deníku:

Autor: pro iDNES.cz




Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.