Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Meruňkový koláč, borůvkový štrúdl, letní cheesecake a další ovocné mňamky

  0:36aktualizováno  0:36
Zahrádky, sady i lesy jsou plné výborného čerstvého ovoce. Připravte si s ním úžasný cheesecake, lahodný štrúdl s mascarpone, lehounké ovocné tartaletky nebo třeba meruňkový koláč. O recepty se s námi podělilo několik skvělých českých kaváren.

Cheesecake letní pohlazení ze staroměstské kavárny Café Cathedral | foto: Café Cathedral

Cheesecake Letní pohlazení

Podle cukrářů Cathedral Café v Praze

Korpus:

Moje letní dobrota

Každý můžeme mít jiné záliby, ale jedno máme všichni společné: dobré jídlo potěší. Posíláte nám své recepty i s fotografiemi jídel do soutěže nazvané Moje letní dobrota. V úterý 4.8. začalo druhé kolo, v prvním můžete nyní hlasovat o vítězích. Celkem rozdělíme ceny za 50 tisíc korun. Více zde.

Rybízová čokoláda
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce cukru
  • 150 g rostlinného tuku na pečení
  • 6 g prášku do pečiva
  • 220 hl. mouky
  • 30 g kakaa

Náplň:

  • 700 g čerstvého tvarohu
  • 130 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 20 g citronového cukru s citronovou kůrou
  • 50 ml čerstvé šťávy z ostružin

Krém:

  • 250 g zakysané smetany
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 2 plátky želatiny
  • 50 ml mléka
  • Čerstvé ovoce podle chuti ( ostružiny,maliny, třešně)

Postup přípravy:

  1. Nejprve si připravíme těsto na korpus. Do misky dáme žloutky, cukr, tuk na pečení a vše pořádně rozmixujeme. Přidáme mouku s kakaem a práškem do pečiva. Zaděláme těsto.
  2. Dortovou formu s rozevíracím okrajem o průměru 24 cm vyložíme pečicím papírem a rovnoměrně rozdělíme těsto na dno a okraje formy (okraje na výšku 2 cm).
  3. Čerstvý tvaroh, cukr, vejce a citronový cukr šleháme 2 minuty, až se vše dobře spojí. Nakonec přidáme šťávu z ostružin a pořádně promícháme. Tvarohovou náplň dáme rovnoměrně do formy a pečeme 45 minut na 170 stupňů v předehřáté troubě. Po upečení necháme cheesecake vychladnout.
  4. Mezitím připravíme lehký krém. Želatinu zalijeme mlékem a dáme do mikrovlnné trouby na 30 sekund rozpustit tak, aby se nevařila. Do zakysané smetany přidáme cukr a šleháme, dokud nezhoustne. Za stálého šlehání přidáme vychladlou želatinu.
  5. Vychlazený dezert vyndáme z formy, potřeme krémem a ozdobíme ovocem. Dáme ztuhnout do lednice.

Meruňkový koláč s tvarohem

Podle Jany Ferenčíkové z Nebespán café & apartments v Kašperských horách.

Těsto:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 125 g moučkového cukru
  • 125 g másla
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • citronová kůra

Tvarohová náplň:

Meruňkový koláč s tvarohem podle Café Nebespán v Kašperských Horách
  • 500 g plnotučného tvarohu
  • 150g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový pudink
  • meruňky

Drobenka:

  • 80 g polohrubé mouky
  • 60 g cukru krupice
  • 50 g másla

Postup:

  1. Do mísy dáme připravené suroviny na těsto a vypracujeme do hladka. Těsto vymačkáme do dortové formy o průměru 26 cm a okraje do 3/4 výšky.
  2. Smícháme tvaroh s ostatními surovinami na náplň a dáme na těsto do formy.
  3. Na tvarohovou náplň vyskládáme rozpůlené meruňky a posypeme připravenou drobenkou.
  4. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 75 minut. Po vychladnutí vykrojíme z formy a podáváme.

Borůvkový štrúdl s mascarpone

Podle cukrářů Café Štrúdl v Českém Krumlově

Ingredience:

Borůvkový štrůdl s mascarpone z kavárny Café Štrůdl v Českém Krumlově
  • listové těsto
  • 200 g borůvek
  • 100 g mascarpone
  • cukr podle chuti
  • 2 vejce
  • šlehačka

Postup:

  1. Mascarpone promícháme se žloutkem (na 200 g mascarpone 1 žloutek) a cukrem. Je důležité míchat opatrně, aby se hmota nesrazila a zůstala krémová. Na závěr přidáme čerstvé borůvky. Při použití mražených je důležité nechat borůvky rozmrznout a vycedit šťávu. Tu můžeme svařit s cukrem do konzistence sirupu, vznikne tak borůvková omáčka, kterou štrúdl při servírování ozdobíme.
  2. Takto připravenou směs naneseme na rozválený plát listového těsta, který jsme před tím potřeli rozšlehaným vejcem z vnitřní strany, důkladně zavineme, aby směs nevytekla ven, celý závin potřeme opět rozšlehaným vejcem a dáme péct do trouby předehřáté na 180 °C na 15–20 minut. Závin podáváme s čerstvou šlehačkou a omáčkou z borůvek.

Ovocné tartaletky

Podle receptu cukrářů Wine Food Market

Těsto:

tartaletka s lesním ovocem podle receptu Wine Food Market
  • 200 g hladké mouky
  • 30 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 200 g másla
  • 2 žloutky

Náplň:

  • 1 vanilkový lusk
  • 400 ml mléka
  • 150 g moučkového cukru
  • 5 žloutků
  • 50 g kukuřičného škrobu
  • ovoce podle chuti
  • želatina

Postup

  1. Z proseté mouky s cukrem, vanilkového cukru, špetky soli a nakrájeného másla udělejte drobenku a poté ji zpracujte se žloutky na hladké těsto. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte odpočívat do ledničky na 30 minut.
  2. Těsto uválejte na cca 3 mm a vykrojte z něj kolečka o něco větší, než je průměr formy na košíčky. Vykrojená kolečka vmáčkněte do formiček a propíchněte vidličkou. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 15 minut. Po upečení nechte košíčky pár minut stát ve formičce, potom je vyklopte a nechte úplně vychladnout.
  3. Rozkrojte vanilkový lusk, vyjměte z něj semínka a vložte je do mléka. Přidejte cukr a směs přiveďte k varu. Za stálého míchání přidejte žloutky smíchané se škrobem. Pečlivě míchejte a vařte dvě minuty. Hotový krém dejte vychladnout.
  4. Košíčky naplňte krémem, ozdobte sezonním ovocem a přelijte želatinou.

Podívejte se, jak Dita P. připravuje švestkový koláč ve svém televizním Deníku:

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Není radno podceňovat obsah vaší kabelky. Může vás zachránit před spálením nebo...
Deset věcí, které by nám v létě neměly chybět v kabelce

Dámská kabelka je jako truhlice s pokladem. Vejde se do ní tolik věcí, že se občas nestačíme divit. Vedle nezbytností, jako jsou peněženka či klíče, by v ní...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Syn po nás chce peníze na školu. Já jsem pro a manžel proti

Nemůžeme se s manželem dohodnout, jestli máme nebo nemáme přispět našemu osmnáctiletému synovi na jeho program. Já jsem pro, manžel je proti. Čtenářka Jitka...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Ilustrační fotografie
Pět tipů, jak zlepšit fyzickou kondici. Na začátku pomůže rychlá chůze

Uvědomujete si to pokaždé, když dobíháte autobus, protože se ještě několik zastávek snažíte maskovat své funění. Vaše fyzická kondice je na bodu mrazu. Chtěli...  celý článek

Mladá generace hipsterů si potrpí na staré oblečení, ale i moderní technologie.
Sedm znamení, že se oblékáte jako hipster

Každá doba má své subkultury, které vyznávají specifický životní styl. Dříve to byli pin-up girls nebo pankáči. Dnes jsou to hipsteři, kteří nejen skrze...  celý článek

Další z rubriky

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Opilý čokoládový cheesecake
Jó, třešně zrály! Co s červenou úrodou, když už se omrzela bublanina

K začátku prázdnin patří červené lesklé plody třešní. Jenže co s nimi, když vám bublanina už leze ušima a čerstvých jich spořádáte jen malou část? Zkuste...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Nejsem přirozená blondýna a nestydím se za to
Nejsem přirozená blondýna a nestydím se za to

Blonďaté vlasy symbolizují jemný ženský půvab a smyslnost zároveň. Pokud nejste blondýna od přírody, i tak můžete získat plavý odstín vlasů. Jen na to jděte spr... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.