Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Meruňkový koláč, borůvkový štrúdl, letní cheesecake a další ovocné mňamky

  0:36aktualizováno  0:36
Zahrádky, sady i lesy jsou plné výborného čerstvého ovoce. Připravte si s ním úžasný cheesecake, lahodný štrúdl s mascarpone, lehounké ovocné tartaletky nebo třeba meruňkový koláč. O recepty se s námi podělilo několik skvělých českých kaváren.

Cheesecake letní pohlazení ze staroměstské kavárny Café Cathedral | foto: Café Cathedral

Cheesecake Letní pohlazení

Podle cukrářů Cathedral Café v Praze

Korpus:

Moje letní dobrota

Každý můžeme mít jiné záliby, ale jedno máme všichni společné: dobré jídlo potěší. Posíláte nám své recepty i s fotografiemi jídel do soutěže nazvané Moje letní dobrota. V úterý 4.8. začalo druhé kolo, v prvním můžete nyní hlasovat o vítězích. Celkem rozdělíme ceny za 50 tisíc korun. Více zde.

Rybízová čokoláda
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce cukru
  • 150 g rostlinného tuku na pečení
  • 6 g prášku do pečiva
  • 220 hl. mouky
  • 30 g kakaa

Náplň:

  • 700 g čerstvého tvarohu
  • 130 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 20 g citronového cukru s citronovou kůrou
  • 50 ml čerstvé šťávy z ostružin

Krém:

  • 250 g zakysané smetany
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 2 plátky želatiny
  • 50 ml mléka
  • Čerstvé ovoce podle chuti ( ostružiny,maliny, třešně)

Postup přípravy:

  1. Nejprve si připravíme těsto na korpus. Do misky dáme žloutky, cukr, tuk na pečení a vše pořádně rozmixujeme. Přidáme mouku s kakaem a práškem do pečiva. Zaděláme těsto.
  2. Dortovou formu s rozevíracím okrajem o průměru 24 cm vyložíme pečicím papírem a rovnoměrně rozdělíme těsto na dno a okraje formy (okraje na výšku 2 cm).
  3. Čerstvý tvaroh, cukr, vejce a citronový cukr šleháme 2 minuty, až se vše dobře spojí. Nakonec přidáme šťávu z ostružin a pořádně promícháme. Tvarohovou náplň dáme rovnoměrně do formy a pečeme 45 minut na 170 stupňů v předehřáté troubě. Po upečení necháme cheesecake vychladnout.
  4. Mezitím připravíme lehký krém. Želatinu zalijeme mlékem a dáme do mikrovlnné trouby na 30 sekund rozpustit tak, aby se nevařila. Do zakysané smetany přidáme cukr a šleháme, dokud nezhoustne. Za stálého šlehání přidáme vychladlou želatinu.
  5. Vychlazený dezert vyndáme z formy, potřeme krémem a ozdobíme ovocem. Dáme ztuhnout do lednice.

Meruňkový koláč s tvarohem

Podle Jany Ferenčíkové z Nebespán café & apartments v Kašperských horách.

Těsto:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 125 g moučkového cukru
  • 125 g másla
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • citronová kůra

Tvarohová náplň:

Meruňkový koláč s tvarohem podle Café Nebespán v Kašperských Horách
  • 500 g plnotučného tvarohu
  • 150g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový pudink
  • meruňky

Drobenka:

  • 80 g polohrubé mouky
  • 60 g cukru krupice
  • 50 g másla

Postup:

  1. Do mísy dáme připravené suroviny na těsto a vypracujeme do hladka. Těsto vymačkáme do dortové formy o průměru 26 cm a okraje do 3/4 výšky.
  2. Smícháme tvaroh s ostatními surovinami na náplň a dáme na těsto do formy.
  3. Na tvarohovou náplň vyskládáme rozpůlené meruňky a posypeme připravenou drobenkou.
  4. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 75 minut. Po vychladnutí vykrojíme z formy a podáváme.

Borůvkový štrúdl s mascarpone

Podle cukrářů Café Štrúdl v Českém Krumlově

Ingredience:

Borůvkový štrůdl s mascarpone z kavárny Café Štrůdl v Českém Krumlově
  • listové těsto
  • 200 g borůvek
  • 100 g mascarpone
  • cukr podle chuti
  • 2 vejce
  • šlehačka

Postup:

  1. Mascarpone promícháme se žloutkem (na 200 g mascarpone 1 žloutek) a cukrem. Je důležité míchat opatrně, aby se hmota nesrazila a zůstala krémová. Na závěr přidáme čerstvé borůvky. Při použití mražených je důležité nechat borůvky rozmrznout a vycedit šťávu. Tu můžeme svařit s cukrem do konzistence sirupu, vznikne tak borůvková omáčka, kterou štrúdl při servírování ozdobíme.
  2. Takto připravenou směs naneseme na rozválený plát listového těsta, který jsme před tím potřeli rozšlehaným vejcem z vnitřní strany, důkladně zavineme, aby směs nevytekla ven, celý závin potřeme opět rozšlehaným vejcem a dáme péct do trouby předehřáté na 180 °C na 15–20 minut. Závin podáváme s čerstvou šlehačkou a omáčkou z borůvek.

Ovocné tartaletky

Podle receptu cukrářů Wine Food Market

Těsto:

tartaletka s lesním ovocem podle receptu Wine Food Market
  • 200 g hladké mouky
  • 30 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 200 g másla
  • 2 žloutky

Náplň:

  • 1 vanilkový lusk
  • 400 ml mléka
  • 150 g moučkového cukru
  • 5 žloutků
  • 50 g kukuřičného škrobu
  • ovoce podle chuti
  • želatina

Postup

  1. Z proseté mouky s cukrem, vanilkového cukru, špetky soli a nakrájeného másla udělejte drobenku a poté ji zpracujte se žloutky na hladké těsto. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte odpočívat do ledničky na 30 minut.
  2. Těsto uválejte na cca 3 mm a vykrojte z něj kolečka o něco větší, než je průměr formy na košíčky. Vykrojená kolečka vmáčkněte do formiček a propíchněte vidličkou. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 15 minut. Po upečení nechte košíčky pár minut stát ve formičce, potom je vyklopte a nechte úplně vychladnout.
  3. Rozkrojte vanilkový lusk, vyjměte z něj semínka a vložte je do mléka. Přidejte cukr a směs přiveďte k varu. Za stálého míchání přidejte žloutky smíchané se škrobem. Pečlivě míchejte a vařte dvě minuty. Hotový krém dejte vychladnout.
  4. Košíčky naplňte krémem, ozdobte sezonním ovocem a přelijte želatinou.

Podívejte se, jak Dita P. připravuje švestkový koláč ve svém televizním Deníku:

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Dara Rolins. Styling: Ruth Šariská, make-up: Michaela Ohemová
Fotili jsme Daru Rolins v plavkách. Postavu nemám zadarmo, říká

Na plavkovou sezonu se zpěvačka Dara Rolins nijak připravovat nepotřebuje, na své postavě totiž pracuje pořád. Pro magazín Ona Dnes, který vyjde 29. 5.,...  celý článek

Herečka a manželka ministra obrany Veronika Žilková
Jsem zvyklá manžela poslouchat, tvrdí Veronika Žilková

Leckdo by jejího muže rád viděl jako prezidenta, ale ona ty úvahy odhání. Navíc říká, že manželka ministra obrany je mnohem náročnější funkce než první dáma....  celý článek

Ilustrační fotografie
Ze sexu nás už hlava nebolí. Častěji se z milování vymlouvají muži

Co se změnilo v posledních letech za dveřmi našich ložnic? V sexu jsme odvážnější, ale spíme spolu méně často. Ze společných hrátek se spíš vymlouvají muži,...  celý článek

Po Oscarech a Zlatých glóbech je filmový festival v Cannes každoročně třetí...
OBRAZEM: Lepší než módní přehlídka. 30 nejvýraznějších modelů z Cannes

Po Oscarech a Zlatých glóbech je filmový festival v Cannes každoročně třetí velkou událostí, na které hvězdy vytahují módní trumfy. Možná dokonce ty...  celý článek

Ilustrační snímek
Příběh Petra: Manželka do našich sporů zatahuje děti

Kdybych to byl býval věděl, tak bych se byl neženil. Tato věta přesně vystihuje mé rozladění z manželství, ve kterém trávím už dvacátý rok. Přitom to zpočátku...  celý článek

Další z rubriky

Vanilkové muffiny s rebarborou
Máte to rádi kyselé? Pozvěte do kuchyně rebarboru

Reveň bývala v dobách nedostatku šikovnou náhradou ovoce do kompotů, koláčů nebo marmelád. Možná si i vy pamatujete, jak vám ji babička podstrkovala do jídel,...  celý článek

Pudinkový dort s ovocem a šlehačkou
Pudink v hlavní roli. Sladkosti, které se rozplynou na jazyku

Jedna z nejobyčejnějších kuchyňských ingrediencí bývá obvykle spojována jen s dětskými svačinkami. Byla by ale škoda nechat pudinku jen tuhle vedlejší roli....  celý článek

K pivu a hokejovému zápasu v televizi se hodí něco malého k zakousnutí.
Hokejové jednohubky aneb něco malého a rychlého k pivu i televizi

Kdo sleduje hokejové mistrovství, jistě dobře zná ten pocit, kdy sedíte napjatě před televizní obrazovkou a kolem vás nenápadně začne obcházet „mlsná“. Tyhle...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.