Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Lékaři: Za tři čtvrtiny nemocí Čechů může špatná výživa

  12:15aktualizováno  12:15
Lékaři tvrdí, že za 75 procent všech nemocí může nesprávná výživa. Podle profesora Štěpána Svačiny nejsou informace o tom, jak zdravě jíst a žít v české společnosti dostatečně rozšířené. Také proto, že mezi skutečnými nutričními terapeuty je podle něj celá řada výživových poradců, kteří ve skutečnosti jen distribuují potravinové doplňky.

Ilustrační fotografie | foto: Profimedia.cz

„Na základních školách se sice vyučuje předmět Výchova ke správnému životnímu stylu, ale žáci se nic nedovědí o prevenci aterosklerózy, cukrovky či nádorových onemocnění. Lépe na tom nejsou ani studenti středních škol,“ uvedl profesor Svačina, přednosta 3. interní kliniky 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice na setkání MEDialogy na téma Co se jí v Čechách.

Nejlepší dietu musíte držet celý život

Jmenuje se zdravý životní styl

Ilustrační fotografie

Lidé nejčastěji čerpají informace z médií, kde podle něj převažují články o nesprávných dietách, často spojené s reklamou na potravinové doplňky. Když někdo hledá pomoc u výživových poradců, jen těžko rozpozná, kdo z nich absolvoval pouze nějaký kurz a kdo je skutečný odborník.

Nutriční terapeuti absolvují bakalářské či magisterské studium na lékařské fakultě. Na 1. LF UK se obor vyučuje deset let, ročně vyjde zhruba 50 těchto odborníků. „Jejich spolupráce s lékaři je výhodná pro všechny. Pokud lékař ošetřuje diabetika, může pacienta mezi pravidelnými kontrolami poslat k nutričnímu terapeutovi. Ten s klientem probere jídelníček, životní styl a zvyklosti a dá mu fundovaná doporučení. Lékař ušetří čas a může se věnovat jiným činnostem, které vyžadují jeho lékařskou odbornost,“ shrnul Svačina.

Podle proděkanky plzeňské lékařské fakulty a vedoucí Ústavu hygieny a preventivní medicíny LF UK v Plzni docentky Dany Müllerové si řada Čechů neuvědomuje souvislost zdraví s životním stylem.

„Potraviny a nápoje bohaté na cukry, živočišné tuky nebo sůl vytvářejí biologickou závislost, protože nám chutnají a způsobují pocity pohody. Aby tato pohoda byla stabilní, potřebujeme je stále ve větší míře,“ řekla.

Kvůli nezdravému životnímu stylu roste počet obézních dětí, dospívajících i dospělých i těch, kteří trpí nějakou komplikací s obezitou související, jako je cukrovka či vysoký tlak.

Mnohé země podle Müllerové proto spolupracují s potravinářským průmyslem na ozdravení výživy. Nabídka v obchodech se rozšiřuje o potraviny se sníženým obsahem soli, cukru a živočišných tuků. „Chceme-li se také snažit o dobré zdraví národa, je to dobrý trend,“ ocenila.

Autoři: ,






Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.