Pravé latte macchiato se skládá ze tří částí: nahoře jej tvoří minimálně dvoucentimetrová jemná mléčná pěna, pod ní espresso a úplně dole teplé mléko. Servíruje se do vysoké úzké sklenice a zdobit se může metodou latte art, jejíž minilekci najdete i v našem videu.
Jak připravit latte macchiato se sojovým mlékem?
1. Nebojte se, jde to snadno. Sojové mléko lze totiž našlehat úplně stejně dobře jako mléko kravské. Nejprve nalijeme studené sojové mléko (správněji sojový nápoj) do vychlazené konvičky a zapneme trysku na kávovaru, kterou jsme předtím propustili páru. Mléko šleháme na teplotu přibližně 60 °C podobně jako u cappuccina, což poznáme podle toho, že na konvičce neudržíme ruku.
2. Pak opět "profoukneme" trysku, otřeme, konvičkou jednou bouchneme o stůl a promícháme krouživými pohyby ruky. Pak teplé mléko naléváme po skle do nakloněné skleničky a necháme chvíli odstát, aby se oddělila pěna od mléka.
3. Mezitím si připravíme espresso (návod najdete ZDE), tentokrát ovšem ne do hrnečku, ale do porcelánové konvičky, aby se nám pak lépe nalévalo.
4. Kávu pak pomalu opatrně naléváme doprostřed mléčné pěny ve vysoké skleničce. Přitom se nám krásně oddělí káva od mléka.
TIP: Vyzkoušejte si umění tzv. latte art. Zbytkem pěny z espressa udělejte na mléčné pěně kolem dokola několik teček a ty pak jehlicí spojte do kruhu. Vznikne vám tak krásná dekorace se srdíčky. Více o technice latte art najdete v knížce Petry Veselé O kávě nebo se můžete přihlásit na kurz.