Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Lasagne i kuskus. Další recepty na nejoblíbenější jídla z těstovin

  8:51aktualizováno  8:51
V Česku jsou nejznámější a nejoblíbenější špagety, makarony, penne či lasagne. Ale tím rozhodně seznam druhů past nekončí, jsou jich stovky. A dají se kombinovat se vším možným. Vyzkoušejte třeba těstoviny s ovocem nebo špenátové lasagne.

Špenátové lasagne. | foto: Isifa

Lasagne s cuketou a houbami

Lasagne s cuketou a houbami.

Příprava: 50 minut + pečení 50 minut

Pro 4 osoby

• 3 lžíce másla
• 3 lžíce hladké mouky
• 750 ml mléka
• sůl
• pepř
• 50 g strouhaného parmazánu
• 500 g cuket
• 500 g hub
• 1 cibule
• 2 stroužky česneku
• olej
• strouhanka
• 9 plátků lasagní

1. V hlubší pánvi uděláme z másla a mouky jíšku, do které postupně zašleháváme mléko, až máme hustou omáčku. Dochutíme solí a pepřem, vmícháme parmazán.
2. Cuketu omyjeme, nakrájíme na tenké plátky, houby očistíme a pokrájíme, cibuli a česnek oloupeme, cibuli pokrájíme na kostičky, česnek na plátky. Troubu předehřejeme na 180 °C, zapékací nádobu vymažeme olejem a vysypeme strouhankou.
3. Plátky cukety osolíme a opečeme na pánvi na oleji asi 5–7 minut.
4. Na jiné pánvi orestujeme na troše oleje cibuli, přidáme česnek a houby, osolíme a podusíme doměkka. Houby promícháme s cuketou.
5. Zapékací misku vyložíme třetinou lasagní, pokryjeme třetinou hub a cukety, zalijeme třetinou omáčky.
6. Stejný postup opakujeme ještě dvakrát se zbylými surovinami. Lasagne zakryjeme alobalem a pečeme asi 45 minut. Na posledních pět minut lasagne odkryjeme a dopečeme bez alobalu.

Těstoviny s houbami

Těstoviny s houbami.

Příprava: 20 minut + vaření 45 minut

Pro 4 osoby

• 100 g slaniny
• 1 cibule
• 1 stroužek česneku
• 500 g čerstvých hub
• 5 rajčat
• 300 ml zeleninového vývaru (nemusí být)
• sůl
• pepř
• tymián
• 500 g těstovin – široké nudle, flíčky
• čerstvá petržel

1. Slaninu rozkrájíme na kostičky. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli pokrájíme nadrobno, česnek na plátky. Houby očistíme a pokrájíme.
2. Vršky omytých rajčat nakrojíme do kříže, spaříme je v horké vodě, oloupeme, pokrájíme na kousky.
3. V hlubší pánvi necháme rozškvařit slaninu, opečeme na ní cibuli, přihodíme česnek, kousky hub a společně opečeme.
4. Houby osolíme, opepříme, podlijeme vodou nebo vývarem a pod pokličkou je podusíme doměkka.
5. K měkkým houbám přidáme do pánve rajčata, tymián, společně podusíme, dokud nejsou rajčata měkká.
6. V osolené vroucí vodě uvaříme těstoviny, slijeme je, necháme okapat a promícháme s houbovo rajčatovou směsí. Ozdobíme nasekanou čerstvou petrželkou.

Těstovinový úl

Těstovinový úl.

Příprava: 1 hodina + pečení 70 minut

Pro 4-6 osob

• 500 g dutých těstovin - bucatini
• sůl
• 80 g másla
• 2 žampiony
• 1 malý pórek
• olej
• 2 stroužky česneku
• sůl
• 400 g šunky nebo vařeného uzeného masa
• 300 ml mléka
• 2 velká vejce
• 200 g strouhaného sýra

1. Těstoviny uvaříme doměkka, propláchneme je několikrát studenou vodou, dokud nezchladnou, scedíme je, necháme okapat, osušíme utěrkou a rozložíme je na utěrky, aby doschly.
2. Kulatou vyšší nerezovou nebo skleněnou zapékací mísu (obsah asi 3 litry) vymažeme silnější vrstvou másla a vložíme ji do chladničky. Houby pokrájíme na plátky, pórek na kolečka.
3. Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje, opečeme na něm houby, přidáme pórek, prolisovaný česnek, sůl a společně podusíme doměkka.
4. Mísu začneme ode dna, po obvodu, spirálovitě vyplňovat jednou těstovinou po druhé. Zamačkáváme je do másla, mísu vyplníme až 3 cm pod okraj. Přikryjeme alobalem, zatížíme a odložíme do ledničky.
5. Troubu předehřejeme na 180°C. Šunku pokrájíme na malé kousky. Mléko rozšleháme s vejci, pepřem a solí.
6. Z těstovin si dáme stranou několik kusů, zbylé pokrájíme na kousky a promícháme s houbami, šunkou a mlékem.
7. Z těstovin odstraníme alobal, opravíme případné nerovnosti, naplníme směsí a dokončíme spirálou z nepřekrájených těstovin. Tentokrát od obvodu ke středu.
8. Povrch pomažeme olejem, zakryjeme pečicím papírem, zatížíme (např. pánví ) a zapečeme v troubě asi 70– 80 minut.

Těstoviny s čerstvým ovocem

Těstoviny s čerstvým ovocem.

Příprava: vaření 10 minut + chlazení a příprava  1 hodinu

Pro 4 osoby

• 300 g těstovin
• sůl
• 100 ml smetany
• 1 vanilkový cukr
• 2 lžíce medu
• 1 kelímek smetanového jogurtu
• 150 g malin
• 150 g ostružin

1. Těstoviny uvaříme podle návodu v lehce osolené vodě.
2. Smetanu zahřejeme a rozpustíme v ní vanilkový cukr. Těstoviny slijeme a propláchneme studenou vodou, necháme okapat a vychladnout, část smetany promícháme s těstovinami, aby se neslepily, a dáme je na hodinu vychladit.
3. Smetanový jogurt promícháme s medem, naředíme zbylou ochucenou smetanou.
4. Ovoce omyjeme, odstopkujeme a necháme je okapat.
5. Vychlazené těstoviny ozdobíme čerstvým ovocem a přelijeme jogurtem se smetanou.

Špenátové lasagne

Špenátové lasagne.

Příprava: 30 minut + pečení 1 hodina

Pro 4-6 osob

• olej
• strouhanka
• 1 menší cibule
• 2 stroužky česneku
• 600 g mražených špenátových listů
• 250 g eidamu
• 250 g ricotty nebo měkkého tvarohu
• 200 ml smetany na vaření
• 1 velké vejce
• 15 plátků lasagní
• 200 g rajčatové omáčky
• bazalka
• tymián
• 4 lžíce strouhaného parmazánu

1. Troubu rozehřejeme na 200 °C. Zapékací nádobu vymažeme olejem a vysypeme strouhankou.
2. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli pokrájíme na kostičky, česnek prolisujeme. Z rozmraženého špenátu vymačkáme vodu a překrájíme ho. Sýr nastrouháme na hrubém struhadle.
3. Na pánvi rozehřeme olej, orestujeme na něm cibuli, přidáme špenát, podlijeme trochou vody, osolíme a podusíme.
4. V míse promícháme ricottu se smetanou, vejcem a prolisovaným česnekem, přimícháme špenát.
5. V zapékací misce postupně vrstvíme plátky lasagní, špenátové směsi a sýra, poslední vrstvou by měly být lasagne. Přelijeme rajčatovou omáčkou s bylinkami, překryjeme alobalem a pečeme hodinu ve vyhřáté troubě.
6. Posledních 5 až 10 minut před dokončením lasagne odkryjeme, posypeme parmazánem a dopečeme.

Kuřecí paličky s kuskusem

Kuřecí paličky s kuskusem.

Příprava: 30 minut + pečení 45 minut

Pro 4 osoby

• 8 kuřecích paliček
• 1 malá červená cibule
• mletý kmín
• sůl
• pepř
• 1 celá skořice
• 1 lžíce hnědého cukru
• 2 mrkve
• 1 cuketa
• 1 malá žlutá paprika
• 200 g cherry rajčat
• 50 g piniových oříšků
• 300 g kuskusu

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Kuřecí paličky omyjeme a osušíme.
2. Cibuli nakrájíme na osminky. Paličky ochutíme trochou mletého kmínu, solí, pepřem, vložíme do pekáče, přidáme cibuli, skořici, posypeme cukrem, podlijeme trochou vody a dáme péct.
3. Mrkev oškrábeme, cuketu omyjeme, nakrájíme na plátky. Omytou papriku rozpůlíme, vykrojíme stopku, vybereme jádra a nakrájíme na nudličky. Rajčata opláchneme.
4. Zeleninu vložíme do pekáče mezi upečené kuřecí paličky, promícháme, případně trochu podlijeme vodou a společně dopečeme asi 5–7 minut. Piniové oříšky nasucho opražíme na pánvi dozlatova.
5. Kuskus připravíme podle návodu na obalu, s vodou nebo kuřecím vývarem, a do hotového vmícháme lžičku citronové šťávy a nasekanou petrželku.
6. Kuřecí paličky a zeleninu rozdělíme na talíře, ozdobíme oříšky a podáváme s kuskusem.

Autoři:




Nejčtenější

ilustrační snímek
Poradna: Syn po nás chce peníze na školu. Já jsem pro a manžel proti

Nemůžeme se s manželem dohodnout, jestli máme nebo nemáme přispět našemu osmnáctiletému synovi na jeho program. Já jsem pro, manžel je proti. Čtenářka Jitka...  celý článek

(Ilustrační foto)
Zmírnit bolesti při menstruaci umí heřmánek, teplo i endorfiny

Asi to znáte. Bolest v podbřišku přichází obvykle v prvních dnech cyklu a může se zdržet pár hodin nebo i pár dnů. Každopádně nám běžný život moc neulehčí....  celý článek

Není radno podceňovat obsah vaší kabelky. Může vás zachránit před spálením nebo...
Deset věcí, které by nám v létě neměly chybět v kabelce

Dámská kabelka je jako truhlice s pokladem. Vejde se do ní tolik věcí, že se občas nestačíme divit. Vedle nezbytností, jako jsou peněženka či klíče, by v ní...  celý článek

Ilustrační fotografie
Pět tipů, jak zlepšit fyzickou kondici. Na začátku pomůže rychlá chůze

Uvědomujete si to pokaždé, když dobíháte autobus, protože se ještě několik zastávek snažíte maskovat své funění. Vaše fyzická kondice je na bodu mrazu. Chtěli...  celý článek

Zuzana Hejnová
Na první dítě nechci čekat do čtyřiceti, říká Zuzana Hejnová

Ve svých třiceti letech má před sebou srpnové mistrovství světa v Londýně, příští rok by ještě chtěla zkusit mistrovství Evropy, dál už se ve své kariéře moc...  celý článek

Další z rubriky

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Opilý čokoládový cheesecake
Jó, třešně zrály! Co s červenou úrodou, když už se omrzela bublanina

K začátku prázdnin patří červené lesklé plody třešní. Jenže co s nimi, když vám bublanina už leze ušima a čerstvých jich spořádáte jen malou část? Zkuste...  celý článek

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Rozlučte se s kostrbatými očními linkami, takhle je zvládnete i levou rukou
Rozlučte se s kostrbatými očními linkami, takhle je zvládnete i levou rukou

Na rovnou linku potřebujete tolik pokusů, až vám ze samého odličování slzí oči, přesto se ale nedá říct, že by vás oční linka vyloženě zdobila? Zapomeňte na kos... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.