Co je to vlastně kyselina listová?
Tento na oxidaci citlivý a ve vodě rozpustný vitamin patří do skupiny B-komplexu. Kyselině listové se říká také foláty, folacin, vitamín B9 nebo acidum folicium. Jejím úkolem je napomáhat dělení buněk, čímž podporuje růst plodu a tvorbu červených krvinek. Je nezbytná pro syntézu nukleových kyselin, jež tvoří základ pro DNA a RNA. Nízký příjem kyseliny listové je spojován i s rostoucí hladinou homocysteinu, výskytem rakoviny tlustého střeva a Alzheimerovou chorobou.
Když je kyseliny listové málo
E-book pro ženy zdarmaKompletní průvodce otěhotněním stáhnete zdarma na eMimino.cz. |
Co to znamená pro plod, když žena před a během těhotenství nepřijímá dostatečné množství kyseliny listové? Hrozí zde riziko neplodnosti, samovolného nebo předčasného potratu, abrupce (odtržení) placenty, placentární infarkty a v nejhorším případě i těžké vývojové vady centrálního nervového systému dítěte. Do nejvíce rizikové skupiny patří mladé ženy, ženy s nižším vzděláním a kuřačky.
Kdy je ten správný čas na kyselinu listovou?
Zvýšit příjem kyseliny listové by měla žena nejpozději jeden měsíc, ideálně však tři měsíce před plánovaným otěhotněním. Doporučené množství se pohybuje okolo 0,4 mg kyseliny listové denně s tím, že je třeba v prvním trimestru těhotenství zvýšit její až na 0,8 mg denně. Tím lze předejít samovolnému potratu a dát ten správný základ pro vývoj plodu v období mezi 22. a 28. dnem těhotenství, kdy se vyvíjí mozek, mícha a uzavírá se páteřní kanál.
Nejčastější zdroje kyseliny listové
Jak zvýšit příjem kyseliny listové
|
Kyselina listová se ve větším množství nachází ve vnitřnostech, především v játrech a ledvinkách a v listové zelenině, jako je špenát, dále pak v chřestu, petrželi, brokolici nebo růžičkové kapustě. Pozor: játra by měla těhotná žena jíst jen v omezeném množství, protože kromě kyseliny listové a železa, mohou obsahovat také vysokou dávku retinolu, jenž může být škodlivý pro vývoj plodu.
Foláty obsahují i vajíčka, fazole, čočka, vlašské ořechy, ovesné vločky, treska, kvasnice a některé druhy ovoce. Tepelnou přípravou se však kyselina listová výrazně ničí, proto si dopřejte především čerstvé zeleninové saláty obohacené o luštěniny. Denní potřebu tohoto vitamínu může pokrýt 200 gramů syrové brokolice či špenátu anebo 400 gramů zelí. Kyselina listová se přidává i do některých druhů pečiva a snídaňových cereálií.
Druh potraviny (ve 100 g) | Kyselina listová (μg) | Druh potraviny (ve 100 g) | Kyselina listová (μg) |
---|---|---|---|
chřest | 100 - 155 | housky | 36 |
kapusta | 50 - 85 | žitný chléb | 16 |
kapusta růžičková | 30 - 182 | žitná mouka | 15 |
špenát | 80 -145 | droždí čerstvé | 1250 |
salát hlávkový | 20 - 75 | meruňky | 3,0 - 3,6 |
řepa červená | 20 - 110 | třešně | 6 - 75 |
paprika | 60 | jahody | 5 - 65 |
hrášek | 20 - 159 | maliny | 5 - 30 |
fazolky | 42 - 70 | rybíz červený | 11 |
rajčata | 5 - 44,5 | rybíz černý | 16 |
brambory | 6 - 20 | angrešt | 19 |
mrkev | 10 - 55 | avokádo | 30 |
celer | 76 | datle sušené | 21 - 25 |
květák | 30 - 125 | grapefruit | 3 - 11 |
brokolice | 111 | hroznové víno | 6 - 43 |
čínské zelí | 79 | ananas | 4 |
pórek | 103 | mango | 36 |
zelí | 20 - 35 | pomeranč | 5 - 42 |
okurka | 6 - 27 | banán | 10 - 17 |
dýně | 4 - 36 | fíky sušené | 14 - 30 |
fazole | 187 | žampiony | 25 |
hrách | 151 | citron | 6,30 - 7 |
čočka | 168 | lískové oříšky | 71 |
sója | 54 - 240 | vlašské ořechy | 66 - 77 |
sójové mléko | 1 | arašídy | 34 |
tofu | 15 | kokosový ořech | 30 |
pšeničné klíčky | 331 - 520 | jogurt | 12 |
chléb bílý | 15 | hovězí maso | 3 - 10 |
knackebrot | 88 | ledviny hovězí | 75 - 170 |
rýže | 16 - 29 | maso vepřové | 2,5 |
müsli | 140 | ledviny vepřové | 93 |
ovesné vločky | 60 - 87 | vejce | 8 - 67 |
mouka pšeničná | 16 - 50 | mléko | 4,65 - 6,7 |
Zdroj: Státní zdravotní ústav