Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Kyselé okurky jsou klasika: naložte je s citronem nebo fenyklem

  1:12aktualizováno  1:12
Není nad ten zvuk, kdy se zakousnete do okurky, z které ještě skapává sladkokyselý lák, a ozve se typické křupnutí. Kyselé okurky jsou klasika a "svůj" recept má každý. Několik tipů přinášíme i my.

Rychlokvašky s česnekem. | foto: Isifa

Vybírejte si pevné okurky se svěží barvou, vytřiďte ty, které mají zažloutlá místa. Jejich velikost by měla odpovídat velikosti sklenice. Důležité je okurky pořádně očistit.

Nálev je čistě ve vaší režii – přizpůsobte svým chutím. Do běžné 800ml lahve se vejde asi 400 g okurek a 250–300 ml láku. Klidně si ho ale připravte víc, přebytek uchovejte v plastové lahvi v ledničce.

Rychlokvašky s česnekem

Rychlokvašky s česnekem.Na 5litrovou lahev

* 2 l vody
* 60 g soli
* 3 kg větších okurek
* 8 stroužků česneku
* 8–10 vinných listů
* 1 lžička hořčičného semínka
* 5 kuliček pepře

1. Připravíme si nálev vody a soli.
2. Okurky omyjeme a očistíme kartáčkem. Na několika místech je propícháme vidličkou.
3. Do vymytých a vypařených sklenic naskládáme okurky, proložíme je česnekem a vinnými listy, přidáme koření a zalijeme horkou vodou se solí.
4. Sklenici převážeme celofánem a necháme v teple pět dní uležet.

NÁŠ TIP

Přidejte cibuli a křen. Použijte listy černého rybízu, višňové nebo dubové listí.

Okurky s citronem a koprem

Okurky s citronem a koprem.Na 6 lahví

* 1 l vody
* 1 l octa
* 300 g cukru
* 3 kg větších okurek
* 1 velký citron
* čerstvý kopr

1. Připravíme si nálev z vody, octa a cukru. Okurky a citron omyjeme, okurky nakrájíme na řezy, citron na plátky a naskládáme do sklenic.
2. Do každé sklenice přidáme dvě lžičky soli, několik snítek kopru a zalijeme nálevem. Sterilujeme 20 minut při teplotě 85 °C.

NÁŠ TIP

Z větších okurek nakrájejte kolečka, přidat můžete i kolečka cibule.

Okurky s fenyklem

Okurky s fenyklem.Na 6 sklenic

* 1 l vody
* 250 ml octa
* 200 g cukru
* 50 g soli
* 3 kg okurek
* čerstvý kopr
* hořčičné semínko
* fenykl
* malé cibulky
* česnek
* celerová nať

1. Z vody, octa, cukru a soli si svaříme nálev.
2. Okurky omyjeme a naskládáme do sklenic. Do každé sklenice přidáme snítku kopru, lžičku hořčičného semínka, několik zrnek fenyklu, oloupanou malou cibulku, dva stroužky česneku a kousek celerové nati.
3. Zalijeme nálevem a zavařujeme 20 minut při 85 °C.

NÁŠ TIP

Přidejte k okurkám do sklenice několik plátků křenu.

Nakládaný okurkový salát

Nakládaný okurkový salát.Na 4 sklenice

* 1 l vody
* 200 ml octa
* 40 g soli
* 60 g cukru
* 6 větších okurek
* 1 cibule
* 1 lžíce hořčičného semínka
* 6 kuliček černého pepře

1. Z vody, octa, soli a cukru si připravíme horký nálev.
2. Okurky omyjeme a oloupeme, nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka. Plátky okurek a cibule povaříme v osolené vodě asi čtyři minuty, scedíme a naskládáme do sklenic s kořením.
3. Zalijeme horkým nálevem a zavaříme při 85 °C po dobu 10 minut.

NÁŠ TIP

Přidejte na plátky nakrájený česnek nebo feferonku.

Autoři:




Nejčtenější

ilustrační snímek
Jak vybírat porodnici? Rozhoduje nabídka péče, zázemí i pocity rodičky

Pražské maminky to musí řešit relativně brzy a zapsat se do porodnice již v prvním trimestru, s výběrem porodnice si ovšem láme hlavu většina nastávajících...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

(ilustrační snímek)
Partner Lucii surově mlátil. Vzala děti, odešla a začíná znovu žít

Ovlivnit budoucnost dětí znamená změnit budoucnost jejich matek. Pomáháme maminkám začít po odchodu z azylového domu nový život, naučit se plánovat, spravovat...  celý článek

Sport na čerstvém vzduchu a s přáteli je nejlepší způsob, jak si užít léto.
Léto v pohybu: Sportovní outfity a doplňky, kterým neodoláte

Krásné letní počasí přímo vybízí k venkovním sportovním aktivitám. Návštěvu fitness center proto odložte, až se ochladí, a prázdniny využijte ke sportům, které...  celý článek

Další z rubriky

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu
První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu

Zničehonic začínáte ztrácet svou jinak bohatou hřívu? Nepropadejte panice a podívejte se, jak vypadávání vlasů udělit stopku hned v začátcích.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.