Doporučujeme

Omeleta s kuřetem a špenátem.

Omeleta s kuřetem a špenátem. | foto: Isifa

Kuřecí maso jinak: upečte ho s arašídy nebo zabalte do omelety

  • 0
Kuřecí maso je jedna z nejvděčnějších surovin v kuchyni. Jí ho skoro každý, jeho přípravu zvládnou i kuchaři začátečníci, dají se z něj nachystat minutky i složitější pokrmy. Jde dobře kombinovat skoro se vším a hlavně chutná a je dietní. Oproti hovězímu a vepřovému v jeho prospěch hraje i jeho nízká cena.

Kuřecí nugety v arašídové krustě

Kuřecí nugety v arašídové krustě.Pro 4 osoby

* 500 g kuřecích prsou
* 1 hrnek hladké mouky
* sůl
* pepř
* 1/2 lžičky chilli
* 3 vejce
* 1 lžička citronové šťávy
* 200 g arašídů
* 1 hrnek strouhanky
* 1 ledový salát
* 1 zakysaná smetana
* 1 stroužek česneku

1. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a rozkrájíme na menší kousky. Mouku promícháme v misce se solí, pepřem a chilli. Vejce prošleháme s citronovou šťávou. Arašídy nasekáme najemno a promícháme se strouhankou. Troubu předehřejeme na 200 °C.
2. Kuřecí kousky obalíme v ochucené mouce, oklepeme a namočíme ve vajíčku s citronovou šťávou a obalíme ve strouhance s arašídy.
3. Nugety pečeme na olejem vymaštěném plechu či vyloženém pečicím papírem dozlatova asi 20 minut.
4. Ledový salát natrháme, zakysanou smetanu promícháme s rozdrceným stroužkem česneku a špetkou soli, dochutíme pepřem.
5. Upečené kuřecí nugety podáváme na salátových listech s dresinkem ze zakysané smetany.

NÁŠ TIP
Kuřecí maso můžete nechat odležet dvě hodiny v podmáslí.

Kuře pečené s pomeranči

Kuře pečené s pomeranči.Pro 4 osoby

* 1 kuře
* 800 g brambor
* 1 velký pomeranč
* 4 lžíce oleje
* 2 stroužky česneku
* čerstvý rozmarýn
* sůl
* pepř

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Kuře omyjeme a naporcujeme. Brambory očistíme, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Pomeranč omyjeme, přepůlíme a rozkrájíme na plátky.
2. Pekáč nebo plech vymažeme dvěma lžícemi oleje, zahřejeme jej a porce kuřete na něm obracíme, dokud není po všech stranách opečené. Poté k němu přisypeme plátky brambor, nahrubo nasekaný česnek, rozmarýn natrhaný na kousky, dochutíme solí a pepřem a zakápneme zbylým olejem. Podlijeme trochou vody.
3. Pečeme 30 minut zakryté alobalem. Po půl hodině alobal odstraníme, porce kuřete přelijeme výpekem, přidáme pomeranč, mírně zvýšíme teplotu a dopékáme, dokud nejsou brambory měkké.

NÁŠ TIP
Vyzkoušejte s krůtím masem nebo rybou s pevnějším masem.

Salát s kuřetem a kuskusem

Salát s kuřetem a kuskusem.Pro 4 osoby

* 200 g kuskusu
* 400 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
* 200 g rukoly
* 1 malá žlutá paprika
* 2 střední rajčata
* 400 g grilovaného kuřete
* 3 lžíce olivového oleje
* 3 lžíce limetkové šťávy
* sůl, pepř

1. Kuskus vsypeme do mísy a zalijeme vroucím kuřecím nebo zeleninovým vývarem, promícháme vidličkou, zakryjeme a necháme kuskus nasáknout.
2. Zeleninu omyjeme, z rukoly odstříháme hrubé stonky, papriku rozpůlíme, vyjmeme jádřinec a nakrájíme na menší kousky, rajčata na kostky.
3. Obereme maso z grilovaného kuřete a nakrájíme je. Prošleháme olej a limetkovou šťávu.
4. Vychladlý kuskus promícháme se zeleninou a masem, ochutíme solí a pepřem,zakapeme zálivkou a podáváme na talíři vyloženém rukolou.

NÁŠ TIP
Nasekejte do salátu jednu malou chilli papričku.

Kuřecí polévka s cizrnou

Kuřecí polévka s cizrnou.Pro 4 osoby

* 2 kuřecí stehna
* 2 kuřecí křídla
* sůl
* nové koření
* celý pepř
* bobkový list
* 1 plechovka cizrny
* 2 lžíce oleje
* 2 brambory
* 2 mrkve
* 1/4 malého celeru
* 1 malá petržel
* 1 malá paprika
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku

1. Kuřecí stehna a křídla omyjeme a uvaříme doměkka v osolené vodě s jednou celou cibulí,novým kořením, pepřem a bobkovým listem. Vývar scedíme a kuřecí maso obereme a nakrájíme. Cizrnu slijeme a propláchneme.
2. Na oleji orestujeme očištěnou a nakrájenou zeleninu, cibuli a česnek, zalijeme vývarem a vaříme do změknutí.
3. Když je zelenina měkká, přidáme slitou cizrnu, obrané kuřecí maso a krátce společně povaříme. Dochutíme solí, pepřem, majoránkou a čerstvými bylinkami.

NÁŠ TIP
Místo cizrny přidejte do polévky zelený hrášek nebo zelené fazolky.

Kuřecí rizoto s pestem

Kuřecí rizoto s pestem.Pro 4 osoby

* 400 g kuřecích prsou
* olej
* sůl
* pepř
* 1 malá cibule
* 300 g rýže arborio
* 150 ml bílého vína
* 800 ml horkého kuřecího vývaru
* 50 g másla
* 100 g parmazánu
* 4 lžíce pesta
* čerstvá rukola

1. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme, lehce pokapeme olejem a v troubě ugrilujeme dozlatova. Hotová prsa nakrájíme na proužky, uchováme v teple.
2. V hrnci rozpálíme olej, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a 2-3 minuty opékáme, přisypeme rýži a promícháme v hrnci s máslem a cibulí, dokud nezesklovatí, přilijeme víno a mícháme, dokud se víno nevstřebá.
3. Sběračkou přiléváme horký vývar, mícháme a přidáváme ho, dokud jej rýže nepřestane vsakovat, což trvá asi 15-20 minut. Rizoto stáhneme z plotny, přimícháme máslo a parmazán, zakryjeme a necháme stát.
4. Do hotového rizota zamícháme pesto, proužky kuřecího masa a ozdobíme čerstvou rukolou.

NÁŠ TIP
Nahraďte máslo a parmazán 100 ml smetany a kouskem rozdrobené nivy.

Kuřecí játra na toastu

Kuřecí játra na toastu.Pro 4 osoby

* 500 g kuřecích jater
* 1 malá červená cibule
* 2 stroužky česneku
* olej
* 3 lžíce balsamica
* hrst šalvěje
* sůl
* pepř
* 1 lžička cukru
* 8 plátků bagety
* 4 listy ledového salátu
* hrst rukoly

1. Kuřecí játra omyjeme, očistíme, osušíme, větší kousky rozkrojíme. Cibuli a česnek oloupeme a nadrobno nakrájíme.
2. Na pánvi rozpálíme olej, cibuli a česnek na něm zprudka orestujeme, přidáme játra a opečeme je ze všech stran. Poté je podlijeme trochou vody, přidáme balsamico, nasekanou čerstvou nebo sušenou šalvěj, sůl, pepř, případně dochutíme trochou cukru a společně ještě pomalu 5-10 minut prohříváme na pánvi.
3. Plátky bagety pokapeme olejem a opečeme v troubě na plechu dozlatova.
4. Játra podáváme na plátcích opečené bagety s natrhaným salátem a rukolou.

NÁŠ TIP
Nahraďte balsamico a šalvěj červeným vínem a provensálským kořením, s játry orestujte i trochu čerstvých hub.

Omeleta s kuřetem a špenátem

Omeleta s kuřetem a špenátem.Pro 4 osoby

* 200 g mraženého listového špenátu
* 1 malá cibule
* 1 stroužek česneku
* sůl, pepř
* 400 g kuřecího masa
* 1 lžička provensál. koření
* 1 lžíce másla
* worchester
* 1 kelímek smetany na vaření
* 70 g nastrouhaného sýra
* 1 lžička nasekané pažitky
* 8 velkých vajec

1. Rozmrazený špenát vymačkáme a překrájíme. V pánvi na rozehřátém oleji zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli a plátky česneku, přidáme pokrájený špenát, promícháme, podlijeme trochou vody a krátce podusíme.
2. Kuřecí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Ty orestujeme na rozpáleném oleji ochucené trochou soli a provensálským kořením. Hotové nudličky vyjmeme,na pánvi rozehřejeme lžíci másla, kápneme trochu worchestru, přilijeme smetanu, přisypeme nastrouhaný sýr, nasekanou pažitku a společně prohřejeme.
3. Na každou omeletu prošleháme dvě vejce s trochou soli a z obou stran opečeme na pánvi vymazané olejem. Naplníme špenátem a kuřetem, zavineme a polijeme omáčkou.

NÁŠ TIP
Omeletu podávejte se zeleninovým saláte nebo s vařenými novými bramborami.


  • Vybrali jsme pro Vás