Doporučujeme

Kuře tandoori

Kuře tandoori | foto: Isifa.com

Kuře tandoori, jehněčí biryani a další tři lahodné pozdravy z Indie

  • 15
Při vyslovení indická kuchyně se leckomu stáhnou ústa v předtuše extra pálivých jídel. Chilli k Indii patří, ale její kuchyně je natolik pestrá, že se najíte i bez opoceného čela. Navíc poznáte chutě exotických koření.

Kuře tandoori

Doba přípravy: s marinováním 140 minut + pečení cca 40 minut
Množství: pro 4 osoby

  • 8 ks kuřecích křídel či 4 ks stehen (ta jsou lepší a šťavnatější)
  • 2 lžíce tandoori pasty
  • 1 lžíce zázvorovo-česnekové pasty
  • 1 lžička garam masala mix mleté
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • sůl
  • olej
  • 1 velká cibule
  • šťáva z citronu
  • koriandr

Recepty jsme připravili ve spolupráci s Mohammadem Younusem, majitelem restaurace Tandoor na pražském Břevnově, a jeho ženou Jarmilou.

Mohammad je původem z Bangladéše, před 18 lety přicestoval do Česka. Jeho snem bylo vařit, a tak odjel na zkušenou ke kamarádovi do Anglie. Když se vrátil, otevřel si restauraci, která si získala věhlas mezi milovníky indické kuchyně.

Mohammad Younus a jeho žena Jarmila

1. Maso omyjeme, pokud použijeme i stehna, odstraníme z nich kůži. Maso místy lehce nařízneme, aby lépe natáhlo koření.

2. V míse smícháme tandoori pastu a zázvorovo-česnekovou pastu (pokud ji nemáme, rozmixujeme v mixéru zázvor a česnek v poměru 1:1) s kořením, vložíme maso a vše promícháme a necháme dvě hodiny odležet v ledničce.

3. Kuřecí dáme na plech a vložíme do trouby předehřáté na maximum. Ideální je horkovzdušná s větráním na 275 °C, pečení trvá cca 40 minut. Pokud použijeme pečení na méně stupňů, doba se prodlužuje. Když se maso připéká, podlijeme ho trochou vody.

4. Kousky masa ozdobíme dozlatova opečenou cibulkou, lehce zakapeme citronem a posypeme čerstvým koriandrem.

Tip: V indické kuchyni se používá k pečení trouba tandoor, která je rozpálená na 400 °C. Tu doma nenahradíte, proto jedinečnou chuť masa vyzkoušejte i v restauraci, kde tohle zařízení mají.

Cibulová růžička

Cibulová růžička

Doba přípravy: 20 minut + asi 8 minut smažení
Množství: pro 4 osoby

  • 3 velké cibule
  • 1/2 brambory
  • 3 lžíce čočkové mouky (k dostání v obchodech se zdravou výživou)
  • 1 vejce
  • kurkuma
  • indické kari
  • garam masala
  • olej na fritování

1. Cibule oloupeme a pokrájíme na plátky. Slupky zbavíme i půlku brambory a syrovou ji nakrájíme na drobné nudličky.

2. Do mísy nasypeme čočkovou mouku, vejce, všechno koření a přidáme i cibuli s bramborou. Vše rukou důkladně promícháme.

3. Ze vzniklé směsi nabereme trochu do hrsti a zlehka ji hněteme, až vytvoříme kuličku. Je třeba získat určitý grif, aby se nerozpadla. Takhle zpracujeme celou směs.

4. Dáme nahřát fritézu na 150 °C, cibulové kuličky do ní vložíme a osmažíme dozlatova. Použít můžeme i vyšší pánev, kam nalijeme dostatek oleje.

Tip: Do směsi můžete přidat posekané i čerstvé bylinky, záleží na vaší chuti.

Indická rajčatová polévka s koriandrem

Indická rajčatová polévka s koriandrem

Doba přípravy: 10 minut + 20 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 6–8 rajčat (mohou být i loupaná z plechovky)
  • kurkuma
  • kmín mletý
  • 1/2 lžičky česnekové pasty
  • olej
  • sůl
  • 3 stroužky česneku
  • 1 malé rajče
  • 4 lžíce smetany
  • čerstvý koriandr

1. Čerstvá rajčata omyjeme, vložíme je do misky, nařízneme slupku do kříže a celá je zalijeme horkou vodou. Po chvíli je scedíme a slupku oloupeme. Pokud používáme loupaná rajčata v plechovce, tento krok přeskočíme.

2. Rajčata pokrájíme, dáme je do kastrolu a rozmixujeme. Přidáme koření podle chuti, trochu oleje a soli a vše povaříme 10 minut.

3. Na pánvi si rozehřejeme olej a mezitím si nasekáme nadrobno česnek, přisypeme ho na pánev, přidáme kurkumu a chvíli společně restujeme.

4. Osmahlý česnek s kurkumou přidáme do rajčatového základu polévky a promícháme. Rajče zbavíme slupky, pokrájíme ho na kostičky a ty dáme do polévky, přimícháme smetanu a necháme chvíli provařit.

5. Polévku nalijeme do misek a dozdobíme snítkami koriandru.

Jehněčí biryani

Jehněčí biryani

Doba přípravy: 30 minut + 90 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 500 g basmati rýže
  • 500 g jehněčího libového masa
  • zázvor
  • česnek
  • sůl
  • kurkuma
  • 1 velká cibule
  • olej
  • indické kari
  • 2 lžíce garam masala
  • 1 rajče
  • 2 lžíce bílého jogurtu

1. Uvaříme si rýži. Oloupaný zázvor pokrájíme stejně jako česnek a v poměru 1:1 z nich v mixéru vytvoříme pastu.

2. Maso pokrájíme na kostky, potřeme pikantní pastou, osolíme, zasypeme kurkumou. Rychle ho orestujeme a dusíme ho přikryté ve vlastní šťávě na mírném ohni okolo 30 minut doměkka.

3. Cibuli pokrájíme na kostičky a osmažíme ji dozlatova. Přidáme koření, maso a vše asi dvě minuty restujeme.

4. Rajče omyjeme a nakrájíme na silnější plátky a spolu s jogurtem dáme k masu. Vše promícháme.

5. Do směsi zamícháme uvařenou rýži a necháme pod pokličkou pět minut provařit na mírném ohni. Nandáme do misek a servírujeme s dipem.

Tip: Podávejte s jogurtovým dipem, který si připravíte následovně: do bílého jogurtu přimíchejte pokrájenou půlku cibulky a rajče, zakapejte citronem, přidejte mátu, sůl, pepř, mletý kmín a směs indického koření.

Gulab jamuns

Gulab jamuns

Doba přípravy: 70 minut + 25 minut vaření a smažení
Množství: pro 4 osoby

  • 2 hrnky sušeného plnotučného mléka
  • 1,5 hrnku hladké mouky
  • 5 lžiček másla
  • 1/4 hrnku mléka
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • olej

Na sirup:

  • 450 ml vody
  • 350 g cukru
  • 5 tobolek kardamomu (lze použít i mletý)

1. Do mísy nasypeme sušené mléko, mouku, přidáme změklé máslo, prášek do pečiva a postupně dle potřeby přiléváme teplé mléko či tvaroh. Vypracujeme těsto – hladké, středně husté konzistence, v případě potřeby přidáme trochu vody.

2. Z těsta vyválíme menší kuličky a pod utěrkou je necháme půl hodiny odstát. Pomalu, aby se nerozpadly, je smažíme dohněda.

3. Vodu s cukrem a kardamomem vaříme asi 10 minut. Do sirupu vedle sebe poklademe kuličky a na pár minut ji uzavřeme, aby těsto natáhlo šťávu. Podáváme teplé či studené.

Tip: Ideální je, když seženete speciální směs na gulab jamun – k té stačí přidat už jen mléko.


  • Vybrali jsme pro Vás