Kuře s rajčaty a paprikou
Ingredience na 4 porce:
- 4 kuřecí prsa s kůží
- sůl a čerstvě mletý pepř
- olivový plej
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 6 velkých masitých rajčat
- 1 žlutá paprika
- čerstvý tymián
Pracovní postup:
- Kuřecí prsa osolíme a opepříme ze všech stran a na dvou lžících olivového oleje zprudka opečeme dozlatova. Dáme stranou.
- Cibuli a česnek oloupáme a nakrájíme nadrobno. Rajčata omyjeme, nakrájíme na kostky a odstraníme zelené středy. Papriku omyjeme, zbavíme jadřince a nakrájíme na proužky.
- V kastrůlku, který je vhodný i do trouby, rozpálíme trochu oleje a na něm osmahneme cibuli. Pak přidáme česnek, necháme rozvonět, zasypeme lístky tymiánu, rajčaty a paprikou. Promícháme a necháme asi pět minut probublávat.
- Pak k zelenině přidáme připravená kuřecí prsa, vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 30 minut. Podáváme s dušenou rýží nebo třeba jen čerstvou bagetou.
Kuřecí karbanátky s osvěžujícím zeleninovým salátem
Ingredience na 4 porce:
- 600 g mletého kuřecího masa
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce čerstvých nasekaných bylinek dle chuti a dostupnosti
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 malá cuketa
Na salát:
- 2-3 jarní cibulky
- 8 cherry rajčátek
- listový salát dle chuti
- 1 konzerva bílých fazolí
- 200 g čerstvého sýra
- 4 lžíce avokádového oleje
- šťáva z 1/2 limetky
- sůl a pepř
Pracovní postup:
- Mleté maso v míse smícháme s nasekanou cibulí, prolisovaným česnekem, nasekanými bylinkami, solí a pepřem. Rukama uhněteme jednolitou hmotu a z té tvoříme kuličky, které napichujeme střídavě s na kolečka nakrájenou cuketou na kovové špízové jehly nebo namočené špejle.
- Pečeme v troubě nebo na grilu z obou stran dozlatova.
- Mezitím si připravíme salát. Natrháme salátové listy, přidáme na kolečka nakrájenou jarní cibulku, slité a propláchnuté fazole a přepůlená cherry rajčátka. Těsně před podáváním pokapeme každou porci avokádovým olejem a citronovou šťávou, dochutíme solí a pepřem a posypeme rozdrobeným čerstvým sýrem.
- Salát podáváme s karbanátkovými špízy, můžeme ke každé porci ještě přidat skrojek limety.
Kuřecí tajine s ovocem
Ingredience na 4 porce:
- 1 menší kuře
- olivový olej
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 cm zázvoru
- 1 lžička mleté papriky
- 1/2 lžičky římského kmínu
- 1/2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky kurkumy
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- kuřecí vývar
- 1 zralé mango
- 3 meruňky (mohou být i sušené)
- 1 jablko
- sůl a hrubě mletý pepř
- čerstvý koriandr nebo petrželka k podávání
Pracovní postup:
- Kuře omyjeme, osušíme a naporcujeme. Ze všech stran osolíme. V silnostěnné pánvi nebo nádobě na tajine rozehřejeme olej a opečeme na něm maso dozlatova. Dáme na stranu.
- Ve zbylém výpeku orestujeme oloupanou a nasekanou cibuli, po chvíli přidáme nakrájené stroužky česneku, nastrouhaný oloupaný zázvor a koření. Promícháme a necháme rozvonět. Pak přidáme rajský protlak a trochu vývaru, vložíme připravené maso, přikryjeme a dusíme asi 20 minut.
- Potom odklopíme, přidáme oloupané a nakrájené mango a jablko i na dílky pokrájené meruňky. Přikryjeme a ještě 10 minut dusíme.
- Podáváme posypané koriandrem nebo petrželkou a dochucené nahrubo mletým pepřem s kuskusem nebo rýží.
Tip: Do omáčky můžeme přidat také sušené švestky nebo rozinky.