Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Kuře pětkrát jinak. Recepty, které vás neomrzí

  9:11aktualizováno  9:11
Kuře je u nás jasně nejpopulárnější drůbeží maso. Pokud vás už chuť obyčejné pečínky omrzela, vyzkoušejte naše recepty.

Kuře se zeleninovou rýží | foto: Isifa

Kuře s rajčatovou omáčkou a houbamiKuře s rajčatovou omáčkou a houbami

Pro 4 osoby

Příprava: 15 minut + 45 minut pečení a dušení

* 4 kuřecí čtvrtky nebo 8 kuřecích paliček
* sůl a mletý pepř
* 2 lžíce hladkolisté petržele k podávání
* pečivo k podávání

Na omáčku: 
* 1/2 hrnku najemno nakrájené cibule
* 1 hrnek kečupu
* 3 lžíce worcestru 
* 1 lžička soli
* 1 lžíce cukru
* 1/2 hrnku sušených rajčat naložených v oleji, okapaných a překrájených
* 1 hrnek hub nakrájených na plátky, žampiony, lišky apod.
* pár kapek tabasca
* 1 snítka rozmarýnu

1. Větší čtvrtky překrojíme v kloubu na dvě části, maso osolíme, opepříme a vložíme do pekáčku nebo zapékací mísy, podlijeme trochou vody a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 200 stupních pod poklicí do poloměkka.

2. Mezitím si v kastrůlku smícháme všechny suroviny na omáčku a krátce ji povaříme. Omáčkou přelijeme poloměkké kuře a dodusíme ho v troubě do měkka. Podle potřeby ho můžeme podlít ještě trochou vody, ale omáčka má být pěkně hustá. Podáváme posypané usekanou hladkolistou petrželí a s čerstvým pečivem.

Pár tipů na kuřecí dobroty

* Mnohem šťavnatější než kuřecí prsa je maso ze stehen. Hodí se na soté i na obalování.
* Nebaví vás plnění kuřete nádivkou, ale přitom se jí nechcete zříkat? Zkuste nádivku rozprostřít kolem pečených kuřecích čtvrtek - stačí na posledních dvacet minut pečení.
* Žádná šťáva z kuřete nevyteče, pokud nohy stáhnete k sobě kuchyňským provázkem. S kuřetem se také při pečení bude lépe manipulovat.
* Vyzkoušejte trik Jamieho Olivera a do pečeného kuřete místo nádivky dejte dvě poloviny chemicky neošetřeného citronu. Maso pak bude lehce navinulé. 

Pečená stehna na ratatouillePečená stehna na ratatouille

Pro 4-6 osob

Příprava: 20 minut + 45-50 minut pečení

* 4 kuřecí čtvrtky
* sůl a pepř
* 1/2 lžičky kurkumy
* 4 lžíce olivového oleje
* 2 lžičky provensálského koření
* 2 cibulky
* 4 rajčata
* 2 papriky
* 1 cuketa
* 1 menší lilek
* 1 česnek
* černé olivy
* zelená petrželka
* 1 citron

1. Předehřejeme si troubu na 200-220 stupňů. Zeleninu omyjeme, očistíme a nakrájíme na kousky. Lilek a cuketu nakrájíme i se slupkou. Všechnu zeleninu rozložíme na plech s vyšším okrajem, promícháme s provensálským kořením a vypeckovanými olivami a zakapeme olejem. Lžíci oleje si necháme na opečení kuřete.

2. Kuřecí čtvrtky osolíme, opepříme, poprášíme kurkumou a zprudka opečeme v pánvi ze všech stran na zbylém rozpáleném oleji. Na zeleninu rozložíme opečené porce kuřete kůží nahoru a vložíme do předehřáté trouby.

3. Pečeme do měkka a kuře občas přelijeme šťávou ze zeleniny a masa a zeleninu promícháme. Porce kuřete se zeleninou a šťávou podáváme se skrojky citronu a sypeme usekanou petrželkou. Jako další přílohu můžete podávat pečivo nebo těstovinovou rýži.

Tip
Zeleninu můžete různě obměňovat a doplňovat podle své chuti nebo sezony, např. řapíkatým celerem, pórkem, červenou cibulí, žampiony apod. Olivy můžete klidně vynechat.

Paličky s jablky a olivamiPaličky s jablky a olivami

Pro 4 osoby

Příprava: 10 minut + 50-60 minut pečení

* 8 kuřecích paliček
* šťáva z 1/2 citronu
* sůl
* po 2 snítkách rozmarýnu, šalvěje, tymiánu, bazalky
* 2-3 lžíce olivového oleje 
* 2 cibule
* 2-3 jablka
* velká hrst černých vypeckovaných oliv

1. Předehřejeme si troubu na 250 stupňů. Kuřecí paličky omyjeme, osušíme, máme-li celé čtvrtky, rozpůlíme je v kloubu. Maso osolíme, vložíme do pekáče, zalijeme citronovou šťávou, zakapeme olivovým olejem a posypeme bylinkami. Vložíme do trouby a zprudka zapečeme.

2. Teplotu zmírníme na 200 stupňů, kuře podlijeme vodou, přidáme na plátky nakrájenou cibuli, přiklopíme a pečeme za občasného podlévání vodou a přelévání vypečenou šťávou do měkka. Když je maso měkké, přidáme oloupaná jablka zbavená jádřince a nakrájená asi na 2cm kolečka, olivy, podle potřeby podlijeme vodou a dopečeme bez poklice dozlatova.

Tip
Při dopékání můžete kuře lehce posypat krupicovým cukrem, aby se utvořila karamelová kůrčička. Podávejte s rýží nebo různě upravenými bramborami. Čerstvé bylinky můžete nahradit sušenými.

Stehna se zeleninou a bylinkamiStehna se zeleninou a bylinkami

Pro 4 osoby

Příprava: 15 minut + 60-70 minut pečení

* 4 kuřecí čtvrtky 
* sůl, bílý pepř
* 4 plátky slaniny
* 2 lžíce olivového oleje
* 4 cibulky s natí
* 8 karotek
* 200 g žampionů
* 6 stroužků česneku
* 1/2 citronu
* 800 g brambor
* hrst bylin
* 200 ml červeného vína

1. Předehřejeme si troubu na 250 stupňů. Kuře omyjeme, osušíme a naporcujeme, čtvrtky rozpůlíme v kloubu. Maso osolíme a opepříme. Brambory i se slupkou vydrbeme kartáčkem, zeleninu dobře omyjeme a žampiony oloupeme.

2. Zapékací mísu nebo pekáč vyložíme plátky slaniny, přidáme celé brambory, celé čištěné karotky, cibulky i s natí, oloupané stroužky česneku, hlavičky žampionů, porce kuřete, šťávu a kůru z citronu, osolíme a vložíme do předehřáté trouby.

3. Zapečeme, přidáme bylinky, snížíme teplotu na 200-220 stupňů, přikryjeme poklicí nebo alobalem a pečeme do měkka. Během pečení přeléváme kuře šťávou, je-li to nutné, podlijeme trochou vody nebo vína. Když je maso měkké, podlijeme ho červeným vínem a dopečeme bez poklice dozlatova.

Tip
Zeleninu můžete různě obměňovat, místo žampionů přidejte ke konci pečení oloupaný řapíkatý celer, chřest, petržel, pastinák apod.

Kuře se zeleninovou rýžíKuře se zeleninovou rýží

Pro 4-6 osob

Příprava: 10 minut + 30 minut vaření

* 8 kuřecích paliček
* sůl
* 1/2 lžičky zázvoru
* 1/2 lžičky koriandru
* 2 lžíce olivového oleje
* 2 lžíce másla
* 1 lžíce citronové šťávy
* 100-150 ml bílého vína
* 600 g rýže
* 150 g hrášku
* 1 paprika
* 2 rajčata

1. Kuřecí paličky omyjeme, osušíme, osolíme a poprášíme zázvorem a koriandrem. Ve větší pánvi rozpálíme olej a kuřecí paličky osmahneme ze všech stran. Opékáme, dokud se kůže nezbarví dozlatova.

2. Maso zakapeme citronovou šťávou, podlijeme mírně vínem nebo vodou, přiklopíme a dusíme na mírném ohni doměkka. Nakonec přidáme máslo, prohřejeme a stáhneme z ohně a necháme chvíli odležet.

3. V jiné pánvi nebo kastrolu rozehřejeme druhou lžíci másla, vsypeme hrášek a krátce ho podusíme ve vlastní šťávě do změknutí, trvá to pár minut. Přidáme nakrájené papriky a rajčata, prohřejeme a vše promícháme s uvařenou rýží. Přelijeme šťávou z kuřete, promícháme, podle potřeby dochutíme solí a podáváme s kuřecími paličkami.

Tip
Do rýže můžete přimíchat i čerstvou syrovou zeleninu a mražený hrášek jenom krátce povařit a vše promíchat se šťávou z kuřete a kouskem čerstvého másla. Při dušení můžete kuře podlít bílým vínem.

Autoři:




Nejčtenější

Brazilská modelka Jennifer Pamplona je jednou z těch, kdo v touze po dokonalém...
Chorobný strach z vlastní ošklivosti může vyústit v závislost na plastice

Touha po krásném a dokonalém těle jako z magazínů může vést až do extrémů. Stále častěji se objevují mladí lidé, kteří se nechávají chirurgicky upravit, aby se...  celý článek

Šéfkuchařka Jana Bilíková
Ženy mají v kuchyni cit pro detail a systém, říká šéfkuchařka Bilíková

Vystudovala práva, ale nakonec si místo taláru oblékla kuchařský rondon. Pracovala po celém světě ve vyhlášených restauracích, kde se tvrdě dělá i osmnáct...  celý článek

Móda na Billboard Music Awards 2017
Móda z hudebních cen: Výstřihy, rozparky a přiznané prádlo

Některé dámy pojaly udílení cen Billboard Music Awards jako velkou společenskou událost, jiné vypadaly, jako by si právě odběhly od plotny nebo z ložnice....  celý článek

Petra Hapková
Když táta slyšel můj hlas, uklidnil se, vzpomíná Petra Hapková

Zpívá šansony a pokračuje tak v otcově odkazu. Petra Hapková je dcerou miláčka národa, zesnulého hudebního génia, skladatele Petra Hapky a atraktivní herečky...  celý článek

Ve science parku iQlandia najdou děti stropem probořenou dinosauří nohu, která...
Dinosauři jsou u dětí fenomén. Učí je zvládat hněv, přírodopis i smrt

Snad každé dítě by ve svém pokojíčku nalezlo aspoň jednu postavičku pravěkého tvora. Proč jsou dinosauři pro děti takovým lákadlem? Důvodů je hned několik....  celý článek

Další z rubriky

(ilustrační snímek)
Po pivu se tloustne, plechovkové je hnusné a další pivní mýty

Až budete na čarodějnice zapíjet opečeného buřta orosenou dvanáctkou, asi nad obsahem svého půllitru moc mudrovat nebudete. Ovšem některé z následujících mýtů...  celý článek

K pivu a hokejovému zápasu v televizi se hodí něco malého k zakousnutí.
Hokejové jednohubky aneb něco malého a rychlého k pivu i televizi

Kdo sleduje hokejové mistrovství, jistě dobře zná ten pocit, kdy sedíte napjatě před televizní obrazovkou a kolem vás nenápadně začne obcházet „mlsná“. Tyhle...  celý článek

Kedlubna se sýrovým salátem a ředkvičkami
Nenápadný půvab macaté jarní krasavice kedlubny

Možná se vám dosud zdála tak trochu nudná jako ta pověstná panenka, co sedává v koutě. Nenechte se mýlit. Co tak bledou a zakřiknutou kedlubnu „vyzvat k...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.