Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Kuře pětkrát jinak. Recepty, které vás neomrzí

  9:11aktualizováno  9:11
Kuře je u nás jasně nejpopulárnější drůbeží maso. Pokud vás už chuť obyčejné pečínky omrzela, vyzkoušejte naše recepty.

Kuře se zeleninovou rýží | foto: Isifa

Kuře s rajčatovou omáčkou a houbamiKuře s rajčatovou omáčkou a houbami

Pro 4 osoby

Příprava: 15 minut + 45 minut pečení a dušení

* 4 kuřecí čtvrtky nebo 8 kuřecích paliček
* sůl a mletý pepř
* 2 lžíce hladkolisté petržele k podávání
* pečivo k podávání

Na omáčku: 
* 1/2 hrnku najemno nakrájené cibule
* 1 hrnek kečupu
* 3 lžíce worcestru 
* 1 lžička soli
* 1 lžíce cukru
* 1/2 hrnku sušených rajčat naložených v oleji, okapaných a překrájených
* 1 hrnek hub nakrájených na plátky, žampiony, lišky apod.
* pár kapek tabasca
* 1 snítka rozmarýnu

1. Větší čtvrtky překrojíme v kloubu na dvě části, maso osolíme, opepříme a vložíme do pekáčku nebo zapékací mísy, podlijeme trochou vody a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 200 stupních pod poklicí do poloměkka.

2. Mezitím si v kastrůlku smícháme všechny suroviny na omáčku a krátce ji povaříme. Omáčkou přelijeme poloměkké kuře a dodusíme ho v troubě do měkka. Podle potřeby ho můžeme podlít ještě trochou vody, ale omáčka má být pěkně hustá. Podáváme posypané usekanou hladkolistou petrželí a s čerstvým pečivem.

Pár tipů na kuřecí dobroty

* Mnohem šťavnatější než kuřecí prsa je maso ze stehen. Hodí se na soté i na obalování.
* Nebaví vás plnění kuřete nádivkou, ale přitom se jí nechcete zříkat? Zkuste nádivku rozprostřít kolem pečených kuřecích čtvrtek - stačí na posledních dvacet minut pečení.
* Žádná šťáva z kuřete nevyteče, pokud nohy stáhnete k sobě kuchyňským provázkem. S kuřetem se také při pečení bude lépe manipulovat.
* Vyzkoušejte trik Jamieho Olivera a do pečeného kuřete místo nádivky dejte dvě poloviny chemicky neošetřeného citronu. Maso pak bude lehce navinulé. 

Pečená stehna na ratatouillePečená stehna na ratatouille

Pro 4-6 osob

Příprava: 20 minut + 45-50 minut pečení

* 4 kuřecí čtvrtky
* sůl a pepř
* 1/2 lžičky kurkumy
* 4 lžíce olivového oleje
* 2 lžičky provensálského koření
* 2 cibulky
* 4 rajčata
* 2 papriky
* 1 cuketa
* 1 menší lilek
* 1 česnek
* černé olivy
* zelená petrželka
* 1 citron

1. Předehřejeme si troubu na 200-220 stupňů. Zeleninu omyjeme, očistíme a nakrájíme na kousky. Lilek a cuketu nakrájíme i se slupkou. Všechnu zeleninu rozložíme na plech s vyšším okrajem, promícháme s provensálským kořením a vypeckovanými olivami a zakapeme olejem. Lžíci oleje si necháme na opečení kuřete.

2. Kuřecí čtvrtky osolíme, opepříme, poprášíme kurkumou a zprudka opečeme v pánvi ze všech stran na zbylém rozpáleném oleji. Na zeleninu rozložíme opečené porce kuřete kůží nahoru a vložíme do předehřáté trouby.

3. Pečeme do měkka a kuře občas přelijeme šťávou ze zeleniny a masa a zeleninu promícháme. Porce kuřete se zeleninou a šťávou podáváme se skrojky citronu a sypeme usekanou petrželkou. Jako další přílohu můžete podávat pečivo nebo těstovinovou rýži.

Tip
Zeleninu můžete různě obměňovat a doplňovat podle své chuti nebo sezony, např. řapíkatým celerem, pórkem, červenou cibulí, žampiony apod. Olivy můžete klidně vynechat.

Paličky s jablky a olivamiPaličky s jablky a olivami

Pro 4 osoby

Příprava: 10 minut + 50-60 minut pečení

* 8 kuřecích paliček
* šťáva z 1/2 citronu
* sůl
* po 2 snítkách rozmarýnu, šalvěje, tymiánu, bazalky
* 2-3 lžíce olivového oleje 
* 2 cibule
* 2-3 jablka
* velká hrst černých vypeckovaných oliv

1. Předehřejeme si troubu na 250 stupňů. Kuřecí paličky omyjeme, osušíme, máme-li celé čtvrtky, rozpůlíme je v kloubu. Maso osolíme, vložíme do pekáče, zalijeme citronovou šťávou, zakapeme olivovým olejem a posypeme bylinkami. Vložíme do trouby a zprudka zapečeme.

2. Teplotu zmírníme na 200 stupňů, kuře podlijeme vodou, přidáme na plátky nakrájenou cibuli, přiklopíme a pečeme za občasného podlévání vodou a přelévání vypečenou šťávou do měkka. Když je maso měkké, přidáme oloupaná jablka zbavená jádřince a nakrájená asi na 2cm kolečka, olivy, podle potřeby podlijeme vodou a dopečeme bez poklice dozlatova.

Tip
Při dopékání můžete kuře lehce posypat krupicovým cukrem, aby se utvořila karamelová kůrčička. Podávejte s rýží nebo různě upravenými bramborami. Čerstvé bylinky můžete nahradit sušenými.

Stehna se zeleninou a bylinkamiStehna se zeleninou a bylinkami

Pro 4 osoby

Příprava: 15 minut + 60-70 minut pečení

* 4 kuřecí čtvrtky 
* sůl, bílý pepř
* 4 plátky slaniny
* 2 lžíce olivového oleje
* 4 cibulky s natí
* 8 karotek
* 200 g žampionů
* 6 stroužků česneku
* 1/2 citronu
* 800 g brambor
* hrst bylin
* 200 ml červeného vína

1. Předehřejeme si troubu na 250 stupňů. Kuře omyjeme, osušíme a naporcujeme, čtvrtky rozpůlíme v kloubu. Maso osolíme a opepříme. Brambory i se slupkou vydrbeme kartáčkem, zeleninu dobře omyjeme a žampiony oloupeme.

2. Zapékací mísu nebo pekáč vyložíme plátky slaniny, přidáme celé brambory, celé čištěné karotky, cibulky i s natí, oloupané stroužky česneku, hlavičky žampionů, porce kuřete, šťávu a kůru z citronu, osolíme a vložíme do předehřáté trouby.

3. Zapečeme, přidáme bylinky, snížíme teplotu na 200-220 stupňů, přikryjeme poklicí nebo alobalem a pečeme do měkka. Během pečení přeléváme kuře šťávou, je-li to nutné, podlijeme trochou vody nebo vína. Když je maso měkké, podlijeme ho červeným vínem a dopečeme bez poklice dozlatova.

Tip
Zeleninu můžete různě obměňovat, místo žampionů přidejte ke konci pečení oloupaný řapíkatý celer, chřest, petržel, pastinák apod.

Kuře se zeleninovou rýžíKuře se zeleninovou rýží

Pro 4-6 osob

Příprava: 10 minut + 30 minut vaření

* 8 kuřecích paliček
* sůl
* 1/2 lžičky zázvoru
* 1/2 lžičky koriandru
* 2 lžíce olivového oleje
* 2 lžíce másla
* 1 lžíce citronové šťávy
* 100-150 ml bílého vína
* 600 g rýže
* 150 g hrášku
* 1 paprika
* 2 rajčata

1. Kuřecí paličky omyjeme, osušíme, osolíme a poprášíme zázvorem a koriandrem. Ve větší pánvi rozpálíme olej a kuřecí paličky osmahneme ze všech stran. Opékáme, dokud se kůže nezbarví dozlatova.

2. Maso zakapeme citronovou šťávou, podlijeme mírně vínem nebo vodou, přiklopíme a dusíme na mírném ohni doměkka. Nakonec přidáme máslo, prohřejeme a stáhneme z ohně a necháme chvíli odležet.

3. V jiné pánvi nebo kastrolu rozehřejeme druhou lžíci másla, vsypeme hrášek a krátce ho podusíme ve vlastní šťávě do změknutí, trvá to pár minut. Přidáme nakrájené papriky a rajčata, prohřejeme a vše promícháme s uvařenou rýží. Přelijeme šťávou z kuřete, promícháme, podle potřeby dochutíme solí a podáváme s kuřecími paličkami.

Tip
Do rýže můžete přimíchat i čerstvou syrovou zeleninu a mražený hrášek jenom krátce povařit a vše promíchat se šťávou z kuřete a kouskem čerstvého másla. Při dušení můžete kuře podlít bílým vínem.

Autoři:






Nejčtenější

Luxusní kousek od Manolo Blahníka. Ručně vyráběná kozačka pokryta křišťálovými...
Maxová předvedla boty od Blahnika. Jsou zdobeny českým křišťálem

Nejslavnější návrhář bot na světě Manolo Blahnik vytvořil exkluzivní kousek, který odkazuje k jeho českým kořenům. Luxusní pár kozaček vznikl ve spolupráci s...  celý článek

Jedlý make-up. Youtuberka se líčí jídlem
Jedlý make-up. Číňanka se nalíčila jídlem, které našla v ledničce

Jste-li skutečnou milovnicí líčení, nemusíte si kupovat drahé šminky, stačí se porozhlédnout v kuchyni. Ze sušenek, barevných lentilek, ovoce nebo třeba kečupu...  celý článek

(Ilustrační foto)
Nejzdravější jídelníčky světa. Po boku Japonska najdete Dánsko i Francii

Řecko, Itálie nebo Japonsko jsou svými jídelníčky známé, národy severní Evropy a západní Afriky už méně. Všechny si ale zaslouží přední příčky na seznamu zemí,...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Na ulici je poznáte stěží, 7 typů singles: od mamánků po samožery

Nezadaného muže s jistotou na ulici nepoznáte. Špinavé boty mohou mít nejrůznější důvody, stejně tak zmačkané oblečení. Ačkoliv to už by mohlo být...  celý článek

Ilustrační fotografie
Muzikoterapie: tóny, které léčí psychiku i poruchy řeči

Vrátí paměť i řeč, rozhýbe ochablé svalstvo. Muzikoterapie odkrývá, co vše pro člověka hudba znamená. A pomáhá i tam, kde nestačí ani největší rozmach...  celý článek

Další z rubriky

Křupavé asiago s plněnou cuketou
Sýrové menu podle šéfkuchaře: pravé italské rizoto i luxusní smažák

Kvalitní sýr dokáže jídlo povýšit, ale klidně být i jeho chutným základem. Následující menu sestavil šéfkuchař Leonardo di Clemente, jehož tvorbu můžete...  celý článek

Soufflé au chocolat
Hříšně dobré čokoládové dezerty nejen na víkend

Už žádné pocity viny. Čokoláda není jen božská mana, která vám pomůže překonat stresové situace a zlepšit náladu. Ona je dokonce zdravá. Prospívá srdci,...  celý článek

Tatarák z červené řepy
Jde to i bez masa. Z čeho vyrobit tatarák, abyste si pochutnali

Hned na začátek si pojďme vyjasnit jednu věc. Pravý hovězí tataráček, namíchaný podle vlastní chuti a natřený na křupavou topinku, je zkrátka pecka. Ale to...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Síla make-upu: 8 proměn, kterým se nechce věřit
Síla make-upu: 8 proměn, kterým se nechce věřit

Make-up svede s vaší tváří divy. To ostatně ví každý, kdo jen prolistuje módní magazín. Neuvěřitelné proměny už dávno nejsou jen výsadou celebrit. Jak dokazuje ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.