Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Kuře pětkrát jinak. Recepty, které vás neomrzí

  9:11aktualizováno  9:11
Kuře je u nás jasně nejpopulárnější drůbeží maso. Pokud vás už chuť obyčejné pečínky omrzela, vyzkoušejte naše recepty.

Kuře se zeleninovou rýží | foto: Isifa

Kuře s rajčatovou omáčkou a houbamiKuře s rajčatovou omáčkou a houbami

Pro 4 osoby

Příprava: 15 minut + 45 minut pečení a dušení

* 4 kuřecí čtvrtky nebo 8 kuřecích paliček
* sůl a mletý pepř
* 2 lžíce hladkolisté petržele k podávání
* pečivo k podávání

Na omáčku: 
* 1/2 hrnku najemno nakrájené cibule
* 1 hrnek kečupu
* 3 lžíce worcestru 
* 1 lžička soli
* 1 lžíce cukru
* 1/2 hrnku sušených rajčat naložených v oleji, okapaných a překrájených
* 1 hrnek hub nakrájených na plátky, žampiony, lišky apod.
* pár kapek tabasca
* 1 snítka rozmarýnu

1. Větší čtvrtky překrojíme v kloubu na dvě části, maso osolíme, opepříme a vložíme do pekáčku nebo zapékací mísy, podlijeme trochou vody a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 200 stupních pod poklicí do poloměkka.

2. Mezitím si v kastrůlku smícháme všechny suroviny na omáčku a krátce ji povaříme. Omáčkou přelijeme poloměkké kuře a dodusíme ho v troubě do měkka. Podle potřeby ho můžeme podlít ještě trochou vody, ale omáčka má být pěkně hustá. Podáváme posypané usekanou hladkolistou petrželí a s čerstvým pečivem.

Pár tipů na kuřecí dobroty

* Mnohem šťavnatější než kuřecí prsa je maso ze stehen. Hodí se na soté i na obalování.
* Nebaví vás plnění kuřete nádivkou, ale přitom se jí nechcete zříkat? Zkuste nádivku rozprostřít kolem pečených kuřecích čtvrtek - stačí na posledních dvacet minut pečení.
* Žádná šťáva z kuřete nevyteče, pokud nohy stáhnete k sobě kuchyňským provázkem. S kuřetem se také při pečení bude lépe manipulovat.
* Vyzkoušejte trik Jamieho Olivera a do pečeného kuřete místo nádivky dejte dvě poloviny chemicky neošetřeného citronu. Maso pak bude lehce navinulé. 

Pečená stehna na ratatouillePečená stehna na ratatouille

Pro 4-6 osob

Příprava: 20 minut + 45-50 minut pečení

* 4 kuřecí čtvrtky
* sůl a pepř
* 1/2 lžičky kurkumy
* 4 lžíce olivového oleje
* 2 lžičky provensálského koření
* 2 cibulky
* 4 rajčata
* 2 papriky
* 1 cuketa
* 1 menší lilek
* 1 česnek
* černé olivy
* zelená petrželka
* 1 citron

1. Předehřejeme si troubu na 200-220 stupňů. Zeleninu omyjeme, očistíme a nakrájíme na kousky. Lilek a cuketu nakrájíme i se slupkou. Všechnu zeleninu rozložíme na plech s vyšším okrajem, promícháme s provensálským kořením a vypeckovanými olivami a zakapeme olejem. Lžíci oleje si necháme na opečení kuřete.

2. Kuřecí čtvrtky osolíme, opepříme, poprášíme kurkumou a zprudka opečeme v pánvi ze všech stran na zbylém rozpáleném oleji. Na zeleninu rozložíme opečené porce kuřete kůží nahoru a vložíme do předehřáté trouby.

3. Pečeme do měkka a kuře občas přelijeme šťávou ze zeleniny a masa a zeleninu promícháme. Porce kuřete se zeleninou a šťávou podáváme se skrojky citronu a sypeme usekanou petrželkou. Jako další přílohu můžete podávat pečivo nebo těstovinovou rýži.

Tip
Zeleninu můžete různě obměňovat a doplňovat podle své chuti nebo sezony, např. řapíkatým celerem, pórkem, červenou cibulí, žampiony apod. Olivy můžete klidně vynechat.

Paličky s jablky a olivamiPaličky s jablky a olivami

Pro 4 osoby

Příprava: 10 minut + 50-60 minut pečení

* 8 kuřecích paliček
* šťáva z 1/2 citronu
* sůl
* po 2 snítkách rozmarýnu, šalvěje, tymiánu, bazalky
* 2-3 lžíce olivového oleje 
* 2 cibule
* 2-3 jablka
* velká hrst černých vypeckovaných oliv

1. Předehřejeme si troubu na 250 stupňů. Kuřecí paličky omyjeme, osušíme, máme-li celé čtvrtky, rozpůlíme je v kloubu. Maso osolíme, vložíme do pekáče, zalijeme citronovou šťávou, zakapeme olivovým olejem a posypeme bylinkami. Vložíme do trouby a zprudka zapečeme.

2. Teplotu zmírníme na 200 stupňů, kuře podlijeme vodou, přidáme na plátky nakrájenou cibuli, přiklopíme a pečeme za občasného podlévání vodou a přelévání vypečenou šťávou do měkka. Když je maso měkké, přidáme oloupaná jablka zbavená jádřince a nakrájená asi na 2cm kolečka, olivy, podle potřeby podlijeme vodou a dopečeme bez poklice dozlatova.

Tip
Při dopékání můžete kuře lehce posypat krupicovým cukrem, aby se utvořila karamelová kůrčička. Podávejte s rýží nebo různě upravenými bramborami. Čerstvé bylinky můžete nahradit sušenými.

Stehna se zeleninou a bylinkamiStehna se zeleninou a bylinkami

Pro 4 osoby

Příprava: 15 minut + 60-70 minut pečení

* 4 kuřecí čtvrtky 
* sůl, bílý pepř
* 4 plátky slaniny
* 2 lžíce olivového oleje
* 4 cibulky s natí
* 8 karotek
* 200 g žampionů
* 6 stroužků česneku
* 1/2 citronu
* 800 g brambor
* hrst bylin
* 200 ml červeného vína

1. Předehřejeme si troubu na 250 stupňů. Kuře omyjeme, osušíme a naporcujeme, čtvrtky rozpůlíme v kloubu. Maso osolíme a opepříme. Brambory i se slupkou vydrbeme kartáčkem, zeleninu dobře omyjeme a žampiony oloupeme.

2. Zapékací mísu nebo pekáč vyložíme plátky slaniny, přidáme celé brambory, celé čištěné karotky, cibulky i s natí, oloupané stroužky česneku, hlavičky žampionů, porce kuřete, šťávu a kůru z citronu, osolíme a vložíme do předehřáté trouby.

3. Zapečeme, přidáme bylinky, snížíme teplotu na 200-220 stupňů, přikryjeme poklicí nebo alobalem a pečeme do měkka. Během pečení přeléváme kuře šťávou, je-li to nutné, podlijeme trochou vody nebo vína. Když je maso měkké, podlijeme ho červeným vínem a dopečeme bez poklice dozlatova.

Tip
Zeleninu můžete různě obměňovat, místo žampionů přidejte ke konci pečení oloupaný řapíkatý celer, chřest, petržel, pastinák apod.

Kuře se zeleninovou rýžíKuře se zeleninovou rýží

Pro 4-6 osob

Příprava: 10 minut + 30 minut vaření

* 8 kuřecích paliček
* sůl
* 1/2 lžičky zázvoru
* 1/2 lžičky koriandru
* 2 lžíce olivového oleje
* 2 lžíce másla
* 1 lžíce citronové šťávy
* 100-150 ml bílého vína
* 600 g rýže
* 150 g hrášku
* 1 paprika
* 2 rajčata

1. Kuřecí paličky omyjeme, osušíme, osolíme a poprášíme zázvorem a koriandrem. Ve větší pánvi rozpálíme olej a kuřecí paličky osmahneme ze všech stran. Opékáme, dokud se kůže nezbarví dozlatova.

2. Maso zakapeme citronovou šťávou, podlijeme mírně vínem nebo vodou, přiklopíme a dusíme na mírném ohni doměkka. Nakonec přidáme máslo, prohřejeme a stáhneme z ohně a necháme chvíli odležet.

3. V jiné pánvi nebo kastrolu rozehřejeme druhou lžíci másla, vsypeme hrášek a krátce ho podusíme ve vlastní šťávě do změknutí, trvá to pár minut. Přidáme nakrájené papriky a rajčata, prohřejeme a vše promícháme s uvařenou rýží. Přelijeme šťávou z kuřete, promícháme, podle potřeby dochutíme solí a podáváme s kuřecími paličkami.

Tip
Do rýže můžete přimíchat i čerstvou syrovou zeleninu a mražený hrášek jenom krátce povařit a vše promíchat se šťávou z kuřete a kouskem čerstvého másla. Při dušení můžete kuře podlít bílým vínem.

Autoři:




Nejčtenější

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

Další z rubriky

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky
Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky

Líčení nabízí spoustu návodů, rafinovaných tipů a triků, díky kterým můžete zásadně změnit rysy v obličeji a jednou z ta... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.