Příprava: 90 minut
* malý celer, oloupaný a nakrájený nadrobno
* 400 g kedluben nebo tuřínu, oloupaných a nakrájených na kousky
* 2 velké brambory, oloupané a nakrájené na asi dvoucentimetrové kostky
* 2 středně velké petržele či pastináky, očištěné a podélně nakrájené na čtvrtky
* 2 velké stroužky česneku, nakrájené na plátky
* 2 lžíce olivového oleje
* 1/2 lžičky drceného kmínu
* několik lístků čerstvé nebo sušené šalvěje
* 4 kuřecí prsíčka bez kůže a kosti
* 4 plátky pršutu nebo velmi libové anglické slaniny
* pepř a sůl na dochucení
1. Předehřejte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Celer, kedlubny, brambory, petržel a česnek rozprostřete do pekáčku. Zakapejte olejem, poprašte kmínem, solí a pepřem. Promíchejte tak, aby se kousky zeleniny a brambor obalily olejem. Vložte na mřížku do horní části trouby a pečte půl hodiny.
2. Mezitím dejte na každý kousek kuřete trochu šalvěje a pevně maso obalte plátkem slaniny nebo pršutu.
3. Vyjměte pekáč z trouby, promíchejte zeleninu a navrch položte maso. Pečte ještě půl hodiny.
Obměna: Jiná "podestýlka" a kozí sýr: Kuře můžete péct také na "podkladu" z cibule, paprik a cukety, které nahradí kořenovou zeleninu. Slaninu je možné vynechat. Ve vegetariánské verzi nahraďte kuře silnými plátky kozího sýra.
Pro zdraví: Celer má pověst afrodiziaka, navíc čistí ledviny a lehce odvodňuje. Listy obsahují mnohem víc vitaminů a minerálů než bulvy.
OCHUTNEJTE TAKÉ | ||
---|---|---|
Těstovinové polštářky |
Zapečená ryba |
Zapečená šunka po florentinsku |