Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Kuře na cestě kolem světa

  0:25aktualizováno  0:25
Lásku k drůbežímu masu sdílíme skoro s celým světem. Zveme vás na kulinářský supervýlet a za letenky tentokrát neutratíte ani korunu.

Grilovaná prsa s tabboulehem | foto: Isifa

Mexický špíz s avokádem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut + 30 minut marinování + 12 minut grilování

* 4 kuřecí prsa
* 4 plátky sušené šunky
* sůl a mleté chilli
* 6 lžic olivového oleje
* 2 lžíce citronové šťávy
* 1 snítka šalvěje

Na rajčatovou salsu:
* 6 středních rajčat
* 1 hlavička česneku
* nať z 1/2 svazku cibule
* hrst koriandru
* 2 lžíce rajského pyré
* 2 celé chilli papričky
* šťáva ze 2 limet
* 1–2 lžíce medu
* sůl na dochucení

Na avokádový dip:
* 2 velká zralá avokáda
* šťáva z 1 limetky
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 celá chilli paprička
* sůl a pepř

1. V misce ušleháme marinádu z olivového oleje a citronovou šťávu. Prsa nakrájíme na delší proužky. Osolíme, poprášíme chilli a vložíme do misky s marinádou a lístky šalvěje a necháme alespoň půl hodiny marinovat. Šunku nakrájíme podle počtu proužků masa.

2. Rozpálíme si gril nebo grilovací pánev. Celá rajčata a česnek i se slupkou, kterému jsme jen lehce seřízli vršek, opečeme, až bude slupka rajčat svraštělá a česnek měkký. Oloupeme rajčata a najemno je rozmixujeme. Přidáme chilli papričky bez semen, upečený česnek vymačkaný ze slupky, část cibulové natě, koriandr, rajčatové pyré, šťávu z limetek, med. Rozmixujeme a dáme vychladit.

3. Dužinu z avokáda rozmačkáme vidličkou, přidáme limetkovou šťávu, chilli papričku bez semen a olivový olej. Umixujeme na hladkou směs a ochutíme solí a pepřem.

4. Na každý proužek masa položíme šunku a podélně napíchneme na špejli. Pečeme na grilu nebo grilovací pánvi a během grilování potíráme marinádou. Podáváme s avokádovým dipem, rajčatovou salsou, zbylou cibulovou natí a pečivem.


Něco málo ke kuřeti

Nejlepší kvalitu masa slibuje biokuře. O něco horší jsou takzvaná "selská" kuřata. Ta jsou chovaná tradičním způsobem a v jejich potravě se objevuje vysoký podíl kukuřice a pšenice. Proto má maso těchto kuřat nápadně žlutou barvu. A rozdíl je i v chuti a konzistenci masa. Cena "selského" kuřecího masa je za kilogram zhruba o dvacet korun vyšší než za obyčejné "klecové" kuře.

Tradiční přílohou ke kuřecímu masu jsou brambory.
Můžete si je připravit trochu jinak a upéct je ve slupce na plechu v troubě s rozmarýnem a česnekem, jak je připravují ve Středomoří. 


Minipizzy s masíčkem a houbami

NA 16–20 KUSŮ

Příprava: 15 minut + 60 minut kynutí + 15–20 minut pečení

Na těsto:
* 250 g hladké mouky
* 1 lžička soli
* 150 ml vlažné vody
* 1/2 balíčku droždí
* špetka cukru krupice
* 50 ml olivového oleje

Na náplň:
* 400 g kuřecích prsou
* 1 lžíce citronové šťávy
* sůl a mletý pepř
* 200 g hub
* svazek cibulek s natí
* 2 lžíce olivového oleje
* 150 g rajského pesta
* 1 lžíce čerstvých bylinek nebo 1 lžička sušených

1. Do mísy nebo hnětače prosejeme hladkou mouku a smícháme se lžičkou soli. Droždí promícháme se špetkou cukru a vlažnou vodou. Rozpuštěné droždí přilijeme k mouce, přidáme olej a zaděláme v hnětači nebo rukama na hladké nelepivé těsto. Na lehce pomoučeném vále vypracujeme hladký bochánek, vložíme do mísy, povrch poprášíme moukou a necháme pod čistou utěrkou kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

2. Kuřecí maso nakrájíme na kousky a opečeme na rozehřátém olivovém oleji ze všech stran, dokud nezbělá a nezatáhne se, osolíme a opepříme a stáhneme z ohně. Troubu předehřejeme na 200 stupňů a plech vyložíme pečicím papírem. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části a na vále znovu propracujeme, vyválíme na plát o síle asi 1 cm a rozkrájíme na 16 nebo 20 stejných čtverců. Přendáme je na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě nakynout.

3. Povrch těsta potřeme rajčatovým pestem, poklademe kousky masa, plátky hub, posypeme cibulovou natí, okořeníme a zakápneme citronovou šťávou a olivovým olejem. Pečeme v předehřáté troubě asi 15–20 minut při 200 stupních.

Kuřecí polévka s brokolicí a hráškem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 minut + vaření 20 minut

* 300–400 g prsou
* 2 lžíce olivového oleje
* sůl
* 6 kuliček červeného pepře
* 2cm kousek zázvoru
* 4 stroužky česneku
* 2 jarní cibulky
* 1,5 l vody nebo drůbežího vývaru
* svazek petrželky
* 250 g brokolice
* 200 g zeleného hrášku
* 250 g řapíkatého celeru
* mletý pepř
* 1 lžička másla
* snítka oregana k podávání

1. Omytá a osušená kuřecí prsa nakrájíme na větší proužky nebo kousky. V hrnci rozehřejeme olej a krátce na něm osmahneme kuřecí maso. Osolíme, přidáme celý pepř, najemno nasekaný zázvor, plátky česneku, rozpůlené jarní cibulky a asi minutu společně opékáme. Zalijeme vodou nebo vývarem, přidáme svazek petrželky, uvedeme k varu a na mírném ohni vaříme asi 15–20 minut.

2. Mezitím si omyjeme a připravíme zeleninu. Pět minut před koncem přidáme do polévky růžičky brokolice, oloupané a na špalíčky nakrájené řapíky celeru a hrášek.
3. Společně dovaříme tak, aby zelenina zůstala na skus, a nakonec dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a zjemníme máslem. Podáváme posypané čerstvými bylinkami s čerstvou bagetou či jiným pečivem.


TIP
Dietnější polévku připravíte, pokud maso předem nebudete opékat, vynecháte olivový olej a vložíte maso rovnou do horké vody nebo drůbežího či zeleninového vývaru, dále pak už pokračujte podle návodu.

Grilovaná kuřecí prsa s tabboulehem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut + 8–12 minut grilování

* 4 kuřecí prsa
* 1 lžíce medu
'* 1 lžička suš. zázvoru
* 1 lžička mletého chilli
* 4 lžíce olivového oleje
* 2 lžíce citronové šťávy
* sůl

Na tabbouleh:
* 250 g bulguru
* 1 salátová okurka
* hrst lístků máty
* 2 lžíce petrželky
* sůl a pepř
* 4 lžíce olivového oleje
* 1 stroužek česneku
* 1/2 citronu
* 1 červená cibule

1. Z kuřecích prsou nakrájíme plátky vhodné na grilování a lehce je naklepeme přes fólii, osolíme a poprášíme mletým chilli kořením. V misce promícháme med, mletý zázvor, olivový olej a citronovou šťávu na marinádu. Připravené maso obalíme v marinádě a necháme chvíli odpočívat.

2. Rozpálíme gril nebo grilovací pánev a připravíme bulgur podle návodu na obalu. Jakmile vsákne všechnu vodu, osolíme, opepříme, vmícháme olivový olej a prolisovaný stroužek česneku a necháme vychladnout. Přidáme nakrájenou okurku, případně cibuli a dochutíme nastrouhanou citronovou kůrou a šťávou, můžeme i solí a pepřem. Promícháme s lístky máty, usekanou petrželkou a dáme do chladu. Kuřecí plátky opečeme na grilu po každé straně 4–6 minut, podle výšky masa, a podáváme s vychlazeným tabboulehem.


TIP
Místo chilli okořeňte maso mletým zázvorem a pepřem. Tabbouleh můžete připravit i z kuskusu. Koupíte ho v bioprodejnách i v supermarketech.

Pečená kuřecí stehna s rajčaty

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 minut + 40–45 minut pečení

* 4 kuřecí stehna
* sůl a mletý pepř
* šťáva z 1/2 citronu
* 4 lžíce olivového oleje
* po snítce čerstvého tymiánu, rozmarýnu, oregana nebo saturejky
* 2 hlavičky česneku
* 200 ml bílého vína
* trochu vody nebo drůbežího vývaru na podlití
* hrst zelených oliv
* 250 g koktejlových rajčat, nejlépe na větvičce

1. Předehřejeme si troubu na 200–220 stupňů. Kuřecí stehna omyjeme, osušíme, osolíme a lehce opepříme. Pekáček vytřeme trochou oleje, vložíme připravená kuřecí stehna, pokapeme citronovou šťávou a posypeme bylinkami. Česnek seřízneme u kořínku, rozebereme na jednotlivé stroužky a neoloupané je přidáme ke kuřeti.

2. Vše přelijeme olivovým olejem a vložíme do předehřáté trouby. Zprudka zapečeme, potom zmírníme troubu o 20 stupňů, podlijeme vínem a pečeme asi 20 minut. Během pečení maso přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme trochou vody nebo vývaru.

3. Před dopečením přidáme rajčata na větvičce, olivy a společně pečeme dalších 20–25 minut, dokud není kuře měkké a rajčata upečená. Vyjmeme z trouby a necháme ještě asi 10 minut rozležet a podáváme s pečivem nebo rýží.


TIP
Ke kuřeti přidejte ještě malé cibulky a nakrájené papriky, žampiony apod. Víno můžete vynechat a podlévat jenom horkou vodou nebo vývarem. 


Autoři:




Nejčtenější

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Další z rubriky

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky
Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky

Líčení nabízí spoustu návodů, rafinovaných tipů a triků, díky kterým můžete zásadně změnit rysy v obličeji a jednou z ta... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.