Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Kuře je chutné i dietní. Tipy a triky pro nejlepší masíčko

  14:12aktualizováno  14:12
Jestli vepřové a hovězí v posledních letech jedí Češi méně a méně, kuřecí si na úbytek stěžovat nemůže. Na talíři si ho vychutnáváme čím dál častěji. A je to dobře. Bílé maso je plné proteinů a není tak kalorické jako červené.

Kuře na citrusech. | foto: Isifa

Tipy a triky pro nejchutnější kuře

* Jestli ještě mezi svými kuchyňskými pomocníky nemáte nůžky na porcování drůbeže, pořiďte si je.
* Nebojte se vyzkoušet a použít i vnitřnosti z kuřete. Z žaludku a srdíček je výborná polévka, kuřecí jatýrka zkuste připravit na červeném víně. Je to delikatesa.
* Pokud pečete kuře vcelku, vložte do jeho vnitřku svazek čerstvých bylinek či pár stroužků česneku. Nebo pod kuřecí kůži rozetřete povolené máslo promíchané se snítkami rozmarýnu.
* Jestli se doma dohadujete, kdo si tentokrát vezme stehno, které je na kuřeti bohužel jen dvakrát, dokupte si stehna zvlášť a pečte je s kuřetem.
* Prkýnko, na kterém porcujete kuřecí, mějte určené pouze pro maso, nekrájejte na něm pečivo, zeleninu... Hrozí nákaza salmonelózou.
* Při marinování kuřecí maso několikrát nařízněte, chuť lépe pronikne do jídla.
* Pokud se vám nechce kuře péct v pekáči, vyzkoušejte formu na bábovku. Na výčnělek v prostředku kuře jednoduše "nabodněte".

Kuře na citrusech

Kuře na citrusech.Pro 4 osoby

* 1 malý pomeranč
* 1 malý citron
* 1 limetka
* 1 kuře
* sůl
* několik listů pórku
* 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
* 4 lžíce oleje
* 2 lžíce medu

1. Troubu předehřejeme na 190 °C.
2. Citrusy omyjeme, rozpůlíme, z jedné poloviny vymačkáme šťávu, druhou nakrájíme na plátky.
3. Omyté kuře potřeme částí šťávy, osolíme, dovnitř vložíme několik plátků citrusů, nohy svážeme listem pórku. Zbylými plátky citronu a pomeranče kuře obložíme a přichytíme je pórkem. Vložíme do pekáče, trochu podlijeme vodou a pečeme.
4. Zbylou citrusovou šťávu promícháme se zázvorem, olejem a medem. Směsí potíráme kuře během pečení, přeléváme výpekem, případně podléváme vodou. Pečeme podle velikosti asi hodinu a půl.

NÁŠ TIP
Podávejte s novými bramborami. Kuře můžete péct v pekáči na namočených špejlích, kůže se nepřichytí.

Pot au feu

Pot au feu.Pro 4 osoby

* 1 malé kuře
* olej
* 1,5 l kuřecího vývaru
* 5 stroužků česneku
* 4 malé mrkve
* 1/4 celeru
* 2 malé petrželky
* 8 menších brambor
* 1 menší pórek
* 1 jarní cibulka
* 1 malá cibule
* 1 hřebíček
* snítka tymiánu
* snítka petržele
* bobkový list
* sůl, pepř

1. Kuře naporcujeme, omyjeme a osušíme. Ve velkém litinovém hrnci nebo pekáči rozehřejeme olej, opečeme na něm porce kuřete po každé straně asi čtyři minuty. Porce kuřete vyjmeme a uchováme zakryté v teple.
2. Do hrnce nalijeme vývar, přidáme česnek, přivedeme k varu a vložíme kuře zpět do hrnce. Pomalu prováříme asi 20 minut, sbíráme z povrchu vývaru pěnu.
3. Mrkev, celer a petržel očistíme, brambory omyjeme, pórek překrojíme, cibuli oloupeme a zapíchneme do ní hřebíček.
4. Zeleninu, brambory a koření přidáme do hrnce ke kuřeti a povaříme 30-40 minut. Dochutíme solí a pepřem.

NÁŠ TIP
Pot au feu (čti potofe) se dá připravovat z mnoha druhů masa, jen počítejte s delší dobou vaření.

Penne s kuřetem, cuketou a špenátem

Penne s kuřetem, cuketou a špenátem.Pro 4 osoby

* 300 g kuřecích prsou
* 1 malá cuketa
* 1/2 cibule
* 1 stroužek česneku
* sůl, pepř
* 400 g penne
* 4 lžíce bazalkového pesta
* 200 g mraženého špenátu
* 100 ml smetany ke šlehání
* 70 g strouhaného parmazánu

1. Kuřecí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Cuketku podélně přepůlíme a nakrájíme na plátky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na kostičky.
2. Na pánvi rozpálíme olej, kuřecí kousky na něm orestujeme dozlatova, zasypeme cibulí a česnekem, osolíme, opepříme, přidáme cuketu a ještě 2 až 3 minuty restujeme.
3. Těstoviny uvaříme tzv. al dente, slijeme a promícháme s pestem.
4. Ke kuřeti s cuketou přidáme rozmražený vymačkaný špenát, zalijeme smetanou a prohřejeme.
5. Těstoviny promícháme s kuřecí směsí a strouhaným parmazánem.

NÁŠ TIP
Vyzkoušejte celozrnné těstoviny.

Bramborové šátečky s kuřetem

Bramborové šátečky s kuřetem.Pro 4 osoby

* 250 g kuřecího masa
* 1 cibule
* olej
* 1 a 1/2 lžičky curry
* 1 zelená pálivá paprička
* 1 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
* 800 g brambor
* 300 g hrubé mouky
* 2 lžíce škrobové moučky
* 3 vejce
* sůl

1. Kuřecí maso jemně nasekáme, cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
2. Na pánvi rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli, přidáme 1 lžičku curry, kuře, nadrobno nakrájenou pálivou papričku a vše společně opečeme. Dochutíme solí a nasekaným koriandrem.
3. Brambory uvaříme ve slupce doměkka, oloupeme a nastrouháme najemno. Z nastrouhaných brambor, mouky, škrobu, 1/2 lžičky curry, vajec a soli zpracujeme tužší těsto, které na potravinové fólii vyválíme na tenčí plát a nakrájíme na čtverečky o hraně 8-10 cm. Troubu předehřejeme na 220 °C.
4. Do středu čtverců rozdělíme kuřecí náplň, okraje spojíme. Šátečky pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem, ke konci je potřeme rozšlehaným vajíčkem.

NÁŠ TIP
Naplňte kuřecí směsí čtverce z rozváleného listového těsta.

Kuřecí salát se zeleninou a ovocem

Kuřecí salát se zeleninou a ovocem.Pro 4 osoby

* 1 kelímek smetanového jogurtu
* 1 citron
* 3 lžíce medu
* 1 menší salátová okurka
* 1 velké kyselé jablko
* 1 stonek celerového výhonku
* 200 g zeleného hroznového vína
* 300 g vařeného/grilovaného kuřecího masa
* několik vypeckovaných zelených oliv
* čerstvá pažitka

1. V misce promícháme smetanový jogurt s trochou nastrouhané citronové kůry, dvěma lžícemi citronové šťávy a medem.
2. Okurku oloupeme a nakrájíme na hranolky. Jablko omyjeme, nakrájíme na nudličky a zakápneme trochou citronové šťávy, aby nezhnědlo. Celerový výhonek oloupeme, podélně překrojíme a nasekáme na malé kousky. Hroznové víno omyjeme, obereme, větší kuličky přepůlíme.
3. Vařené kuřecí maso nakrájíme nadrobno, promícháme s okurkou, jablkem, celerem, a pokrájenými olivami. Posypeme nakrájenou pažitkou a dáme vychladit.
4. Hotový salát podáváme s jogurtovým dresinkem.

NÁŠ TIP
Přidejte sýr, třeba mozzarellu, kousky vlašských ořechů.

Pečené paličky s medem

Pečené paličky s medem.Pro 4 osoby

* 12-16 kuřecích paliček
* 1/2 hrnku medu
* 3 lžíce sójové omáčky
* 1 lžíce citronové šťávy
* sůl
* pepř
* 1 svazek pažitky

1. Kuřecí paličky omyjeme a osušíme.
2. Hrnek naplníme do poloviny medem, přidáme sójovou omáčku,citronovou šťávou, dolijeme vodou, ochutíme solí a pepřem a promícháme.
3. Paličky vložíme do plastového sáčku nebo misky, zalijeme marinádou a necháme asi hodinu odpočinout při pokojové teplotě.
4. Troubu předehřejeme na 220 °C. Kuřecí paličky položíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme 30-40 minut podle velikosti paliček. Každých deset minut paličky obracíme a potíráme zbylou marinádou. Hotové paličky ozdobíme mašličkami z pažitky.

NÁŠ TIP
Přidejte do marinády nastrouhaný kousek zázvoru nebo rozdrcený stroužek česneku.

Kuře s nádivkou

Kuře s nádivkou.Pro 4 osoby

* 1 kuře
* sůl
* kmín
* 100 g másla
* 2 kolečka citronu
* 1 menší cibule
* olej
* 150 g vařeného kuřecího masa
* 150 g uzeného masa
* 4 starší rohlíky
* 400 ml mléka
* 3 vejce
* 1 stroužek česneku
* pepř
* čerstvá petržel

1. Troubu rozehřejeme na 200 °C. Kuře omyjeme a osušíme, osolíme, pokmínujeme a dáme ho do pekáče. Poklademe plátky másla. Kolečka citronu dáme do kuřete, přidáme plátek másla. Pečeme podle velikosti kuřete hodinu až hodinu a půl, podléváme vodou a přeléváme výpekem.
2. Během pečení si připravíme nádivku. Cibuli nakrájenou na kostičky krátce orestujeme na oleji, přidáme nakrájené kuřecí a uzené maso, společně opečeme.
3. Rohlíky nakrájíme na kostičky, zalijeme teplým mlékem a necháme nasáknout. Po chvíli rohlíky lehce vymačkáme, přidáme orestované maso, rozšlehaná vejce, utřený česnek, sůl, pepř, nasekanou petržel. Nádivku můžeme naředit mlékem nebo zahustit strouhankou.
4. Kuře vyndáme z pekáče, slijeme přebytečný výpek, na dno pekáče dáme nádivku, kuře na ni položíme a pečeme další půlhodinu.

NÁŠ TIP
Odstřihněte konce křídel a kuře pečte na nich, kůže se nepřichytí k pekáči.

Autoři:




Nejčtenější

Tak Luis vypadá, když se vydá třeba jen na procházku.
Muž se díky plastikám mění v elfa, protože miluje fantasy příběhy

Luis Padron (25) z Argentiny miluje příběhy fantasy a nejvíc je zamilovaný do postav elfů. Už od malička snil o tom, že bude jednou stejný jako oni. A nyní si...  celý článek

Máte občas pocit, že se vizážisté zbláznili? Pokud ano, nejste v tom sami....
Hvězdičky na obličeji, mokré vlasy a další podivné kosmetické trendy

V záplavě všemožných kosmetických vychytávek je nadlidské se orientovat. Některé mohou být inspirativní, nad jinými člověk kroutí hlavou. Vybrali jsme pro vás...  celý článek

Ilustrační fotografie
Čtyřicítka je zlomový věk. Právě teď se svému tělu věnujte víc než dřív

Zatímco o zdraví dětí a seniorů se mluví na každém kroku, takzvaný střední věk tolik pozornosti nepřitahuje. Jako by se rozumělo samo sebou, že se dospělý...  celý článek

Riwaa Nerona se kromě výroby korzetů věnuje i šití spodního prádla a večerních...
Všechno, co jste chtěli vědět o korzetech, ale báli jste se zeptat

Bez korzetu si ženy v minulosti nedokázaly svůj život vůbec představit. Tento dříve nepostradatelný kousek spodního prádla své kouzlo neztrácí ani dnes. Dokáže...  celý článek

Libuše s Huyen, které zachránila život.
Krušné chvíle za mřížemi. Libuše zachránila spoluvězeňkyni život

Život za mřížemi pluje zdánlivě jednotvárně, ale i tam se občas odehrají dramata. Několik jich zažila i šestapadesátiletá Libuše, která si odpykává trest za...  celý článek

GONVARRI CZECH, s.r.o. - Andrea Gabrhelová
IT technik

GONVARRI CZECH, s.r.o. - Andrea Gabrhelová
Ústecký kraj
nabízený plat: 20 000 - 45 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.