Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Kuře čtyřikrát jinak

  12:43aktualizováno  12:43
- V Číně jsou drůbežímu masu přisuzovány léčivé účinky: maso z drůbeže s černým peřím prý příznivě působí na ledviny, drůbež s bílým peřím na plíce, se žlutým pak na slezinu. Tomu sice mnozí uvěří jen ztěží, nad jedním čínským doporučením však většina už ani nepřemýšlí - drůbeží maso je zdravější než maso vepřové. Mezi připravenými recepty najdete mimo už tradičního pečeného kuřete i kuře načerveno, dobšínské a na zelenině.

KUŘE NAČERVENO
kuře, 2 lžíce octa, 3 až 4 lžíce sójové omáčky, 3 1/2 lžičky krupicového cukru, lžička zázvoru, 1/2 lžičky soli, asi 3/4 l vody, asi 5 lžic oleje na smažení
Kuře s kůží rozdělíme na malé kousky. Do většího kastrolu dáme olej a do horkého oleje vložíme kuře. Smažíme na prudkém ohni několik minut. Kousky kuřete stále obracíme. Vodu, kterou maso pustí, necháme vysmažit a pak přilijeme vodu. Přibližně deset minut vaříme maso na prudkém ohni. Potom přidáme všechny přísady, oheň ztlumíme a kastrol přikryjeme pokličkou. Maso dusíme ještě asi deset minut, než změkne a zčervená. Většina vody se odpaří a na dně kastrolu zbude právě tolik šťávy, kolik je potřeba k přelití porcí.
Kuře podáváme s rýží, popřípadě s bramborem či s chlebem.

DOBŠÍNSKÉ KUŘE
kuře, 2 zelené papriky, 20g worcestrové omáčky, 100 g másla, kečup, cibuli, sůl
Očistěné a na kousky nakrájené kuře opečeme na másle. Pak k němu přidáme drobně nasekanou cibulku, na kolečka nakrájenou zelenou papriku, worcester, kečup, osolíme a vše dohromady dusíme pod pokličkou do měkka.
Podáváme s rýží, talíř obložíme zeleninou (např. paprikou, rajčaty apod.).

PEČENÉ KUŘE
kuře, 50 g slaniny, 100 g másla, masový vývar, sůl
Umyté kuře osušíme a celé osolíme. Do kuřete vložíme nadrobno nakrájenou slaninu a polovinu másla. Kuře položíme do pekáče prsíčky dolů, podlijeme a přikryté pečeme asi dvacet minut. Pak ho odkryjeme, obrátíme a po dobu pečení podléváme výpekem. Když je kuře téměř měkké, podlijeme ho zbytkem másla a do zlatova upečeme.
Podáváme s bramborovou kaší a zeleninou.

KUŘE NA ZELENINĚ
kuře, 4 rajčata, 2 papriky, cibuli, omastek, pepř a sůl
Kuře rozporcujeme. Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na omastku, přidáme porce kuřete, osolíme, opepříme a opečeme. Nakrájenou papriku přidáme ke kuřeti, podlijeme, přikryjeme a dusíme. Když je kuře poloměkké, přidáme oloupaná a nakrájená rajčata a dodusíme do měkka.
Podáváme s chlebem.

Autor:




Nejčtenější

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

Make-up ve stylu Disneyho snímku Zloba – Královna černé magie.
Vizážistka kreslí na obličej pohádkové bytosti z Disneyho filmů

Lví král, Kráska a zvíře nebo Královna Zloba, to jsou tváře, které si dokáže namalovat umělkyně z Irska. S make-up umí doslova zázraky.   celý článek

Ilustrační fotografie
Osm fyzických příznaků úzkosti. Bušení srdce, teplota i brnění nohou

Projevy úzkosti mohou být velmi pestré. Od klasických jako neklid, bušení srdce, motání hlavy nebo třes rukou až po ty méně obvyklé, které leckdy překvapí.  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Salma Hayeková (Londýn, 5. prosince 2016)
Ve svém věku už nemusím vypadat dokonale, je to výhoda, říká Hayeková

Herečka Salma Hayeková (50) nikdy nepodléhala hollywoodským trendům a nesnažila se mučit v posilovně jen proto, že to je zrovna v kurzu. Pro svou postavu toho...  celý článek

Další z rubriky

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu
První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu

Zničehonic začínáte ztrácet svou jinak bohatou hřívu? Nepropadejte panice a podívejte se, jak vypadávání vlasů udělit stopku hned v začátcích.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.