Doporučujeme

Kuře supreme

Kuře supreme | foto: Hotel Kašperk

Upečte si chutné kuře jako Francouzi: poulet parmentier a supreme

  • 14
Francouzi jsou vyhlášení svým bonvivánstvím a zejména důrazem na kvalitní kuchyni. Inspirujte se u nich dvěma skvělými recepty na kuřecí maso, o které se s námi podělili šéfkuchaři z Kašperských Hor.

Kuře supreme

podle receptu šéfkuchaře hotelu Kašperk v Kašperských Horách

Pojem supreme se vztahuje ke způsobu naporcování masa. Jde o prsa zároveň s křídlem (ve francouzštině suprême de volaille) a používá se také pro kachní maso. Termín však může označovat i typ husté bílé omáčky.

Suroviny (pro 4 osoby):

  • 2 kuřata
  • 800g brambor nejlépe typu B
  • rozmarýn
  • tymián
  • 2 stroužky česneku
  • vepřové nebo kachní sádlo
  • sůl
  • pepř
  • lanýžový olej (stačí skutečně několik kapek)

Na salát:

  • 250g rukoly
  • 2 mrkve
  • 2 červené cibule

Na dresink:

  • 1 bílý jogurt
  • 3 lžíce medu
  • 1 citron
  • 50 ml pomerančové šťávy
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • sůl
  • pepř

Postup:

1. Kuřata vykostíme, vyřežeme prsa, která lehce osolíme a opepříme. Posypeme je rozmarýnem, tymiánem a přidáme česnek. Zakápneme olivovým olejem a necháme v lednici odležet nejlépe přes noc.

2. Brambory omyjeme a nakrájíme na přibližně 1,5 cm kolečka. Vyskládáme do sádlem vymazaného plechu, přelijeme rozehřátým sádlem, osolíme, opepříme (nešetříme solí ani pepřem) a posypeme nasekaným tymiánem, rozmarýnem a česnekem. Pečeme je v troubě při 145 °C cca 20-25 minut. Souběžně s tím kuřecí prsa na pánvi zprudka opečeme, následně potřeme rozpuštěným máslem a vložíme i s pánví do trouby a pečeme 25 minut. Prsa zásadně neobracíme a pečeme kůží dolů! Pokud máte velkou troubu, můžete péct současně brambory i kuře.

3. Mezitím připravíme dresing. Smícháme všechny ingredience s bílým jogurtem. Následně omyjeme rukolu, červenou cibuli nasekáme na delší tenké kousky. Škrabkou na brambory uděláme z mrkve dlouhé tenké plátky, přidáme cibuli, rukolu a promícháme s dresinkem. Přidáme trochu soli a pepře.

4. Servírujeme: pečené brambory naskládáme doprostřed talíře, na to položíme kuřecí prso supreme (kůží navrch), zakápneme lanýžovým olejem a posypeme hrubou solí. Kuře by mělo mít kůži krásně upečenou, ale přitom by mělo zůstat šťavnaté.

Tip šéfkuchaře: Pokud kuře po vytažení z trouby ihned vyjmete z pánve, potrháte kůžičku. Pokud necháte chvilku odstát, klesne teplota a kuře půjde z pánve krásně i s kůží.

Poulet parmentier

(čti „pule parmentié) S názvem parmentier se ve francouzské kuchyni setkáte i v jiných receptech, ale každý z nich bude vždy obsahovat brambory.

„Antoine-Augustin Parmentier žil v osmnáctém století a neúnavně bojoval za prosazení brambor jako zdroje potravy pro člověka. Brambory byly totiž ve Francii uznány za „poživatelné“ až v roce 1772, více než 130 let po jejich přivezení do Evropy,“ vysvětluje Sabina Kmecová z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách, která se s námi o recept podělila.

Suroviny (pro 4 osoby):

Poluet parmentier podle Sabiny Kmecové
  • 5 větších brambor vhodných na kaši
  • 250 ml 30% smetany
  • 50 g másla
  • 3 kuřecí prsa
  • 1 cibule
  • 1 česnek
  • 1 sklenička kuřecího bujónu
  • 3-4 lžíce hrubozrnné hořčice
  • olivový olej
  • 1/2 lžičky curry
  • sůl
  • pepř
  • kousek parmazánu

Dále potřebujeme kulatou servírovací formičku (průměr cca 8 cm, výška cca 5 cm) a plech vyložený pečícím papírem.

Postup:

1. Připravte běžným způsobem bramborovou kaši, dochuťte ji oříškem másla, trochou smetany, solí a pepřem. Kaše by neměla být moc řídká, abyste ji později mohli tvarovat ve formičce. Můžete samozřejmě použít i zbylou kaši.

2. V pánvi rozpusťte trošku másla, přidejte lžíci olivového oleje, opečte stroužek česneku, přidejte jemně nakrájenou cibuli a nechte zesklovatět. Přidejte kuře nakrájené na kostičky (max. 2 cm) a zprudka opečte, aby nepustilo moc vody. Přidejte trochu bujónu, 2 lžíce hořčice, osolte, opepřete, nechte mírně povařit a odstavte. Směs by neměla být suchá.

3. Servírovací formičku vymažte máslem a položte na plech. Na „dno“ dejte vrstvu kaše, trochu přitlačte tak, aby byla rovnoměrně rozprostřená ve formičce, na ni vrstvu masové směsi s hořčicí a navrch opět vrstvu kaše. Opatrně sejměte formičku a pokračujte podle toho, kolik porcí chcete vytvořit. Plech vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů a zapečte cca 10 minut.

4. Mezitím si připravte omáčku. V kastrůlku přiveďte k varu smetanu, metličkou všlehejte lžíci hrubozrnné hořčice a trochu curry koření podle chuti, případně mírně přisolte. Nechte na mírném ohni zredukovat (pozor, smetana má tendenci pěnit a přetékat).

5. Doprostřed talíře dejte malou naběračku omáčky a „posaďte“ do ní teplé parmentier. Můžete ozdobit například parmazánovým chipsem (z nastrouhaného parmazánu uděláte hromádky na pečícím papíru a dáte zapéct do trouby na 200 stupňů, dokud se parmazán nerozpustí a nevytvoří kompaktní „chipsy“), grilovaným cherry rajčetem, petrželkou apod.

Tip: Vyzkoušejte i různé varianty tohoto pokrmu, a to jak v náplni, tak v omáčce. Např. místo hořčice můžete maso dochutit bylinkami, krájenými rajčaty atd. Můžete také použít jiné maso, například mleté hovězí apod. Základem zůstává bramborová kaše.

, pro iDNES.cz
  • Vybrali jsme pro Vás