Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Upečte si chutné kuře jako Francouzi: poulet parmentier a supreme

  0:52aktualizováno  0:52
Francouzi jsou vyhlášení svým bonvivánstvím a zejména důrazem na kvalitní kuchyni. Inspirujte se u nich dvěma skvělými recepty na kuřecí maso, o které se s námi podělili šéfkuchaři z Kašperských Hor.

Kuře supreme | foto: Hotel Kašperk

Kuře supreme

podle receptu šéfkuchaře hotelu Kašperk v Kašperských Horách

Pojem supreme se vztahuje ke způsobu naporcování masa. Jde o prsa zároveň s křídlem (ve francouzštině suprême de volaille) a používá se také pro kachní maso. Termín však může označovat i typ husté bílé omáčky.

Suroviny (pro 4 osoby):

  • 2 kuřata
  • 800g brambor nejlépe typu B
  • rozmarýn
  • tymián
  • 2 stroužky česneku
  • vepřové nebo kachní sádlo
  • sůl
  • pepř
  • lanýžový olej (stačí skutečně několik kapek)

Na salát:

  • 250g rukoly
  • 2 mrkve
  • 2 červené cibule

Na dresink:

  • 1 bílý jogurt
  • 3 lžíce medu
  • 1 citron
  • 50 ml pomerančové šťávy
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • sůl
  • pepř

Postup:

1. Kuřata vykostíme, vyřežeme prsa, která lehce osolíme a opepříme. Posypeme je rozmarýnem, tymiánem a přidáme česnek. Zakápneme olivovým olejem a necháme v lednici odležet nejlépe přes noc.

2. Brambory omyjeme a nakrájíme na přibližně 1,5 cm kolečka. Vyskládáme do sádlem vymazaného plechu, přelijeme rozehřátým sádlem, osolíme, opepříme (nešetříme solí ani pepřem) a posypeme nasekaným tymiánem, rozmarýnem a česnekem. Pečeme je v troubě při 145 °C cca 20-25 minut. Souběžně s tím kuřecí prsa na pánvi zprudka opečeme, následně potřeme rozpuštěným máslem a vložíme i s pánví do trouby a pečeme 25 minut. Prsa zásadně neobracíme a pečeme kůží dolů! Pokud máte velkou troubu, můžete péct současně brambory i kuře.

3. Mezitím připravíme dresing. Smícháme všechny ingredience s bílým jogurtem. Následně omyjeme rukolu, červenou cibuli nasekáme na delší tenké kousky. Škrabkou na brambory uděláme z mrkve dlouhé tenké plátky, přidáme cibuli, rukolu a promícháme s dresinkem. Přidáme trochu soli a pepře.

4. Servírujeme: pečené brambory naskládáme doprostřed talíře, na to položíme kuřecí prso supreme (kůží navrch), zakápneme lanýžovým olejem a posypeme hrubou solí. Kuře by mělo mít kůži krásně upečenou, ale přitom by mělo zůstat šťavnaté.

Tip šéfkuchaře: Pokud kuře po vytažení z trouby ihned vyjmete z pánve, potrháte kůžičku. Pokud necháte chvilku odstát, klesne teplota a kuře půjde z pánve krásně i s kůží.

Poulet parmentier

(čti „pule parmentié) S názvem parmentier se ve francouzské kuchyni setkáte i v jiných receptech, ale každý z nich bude vždy obsahovat brambory.

„Antoine-Augustin Parmentier žil v osmnáctém století a neúnavně bojoval za prosazení brambor jako zdroje potravy pro člověka. Brambory byly totiž ve Francii uznány za „poživatelné“ až v roce 1772, více než 130 let po jejich přivezení do Evropy,“ vysvětluje Sabina Kmecová z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách, která se s námi o recept podělila.

Suroviny (pro 4 osoby):

Poluet parmentier podle Sabiny Kmecové
  • 5 větších brambor vhodných na kaši
  • 250 ml 30% smetany
  • 50 g másla
  • 3 kuřecí prsa
  • 1 cibule
  • 1 česnek
  • 1 sklenička kuřecího bujónu
  • 3-4 lžíce hrubozrnné hořčice
  • olivový olej
  • 1/2 lžičky curry
  • sůl
  • pepř
  • kousek parmazánu

Dále potřebujeme kulatou servírovací formičku (průměr cca 8 cm, výška cca 5 cm) a plech vyložený pečícím papírem.

Postup:

1. Připravte běžným způsobem bramborovou kaši, dochuťte ji oříškem másla, trochou smetany, solí a pepřem. Kaše by neměla být moc řídká, abyste ji později mohli tvarovat ve formičce. Můžete samozřejmě použít i zbylou kaši.

2. V pánvi rozpusťte trošku másla, přidejte lžíci olivového oleje, opečte stroužek česneku, přidejte jemně nakrájenou cibuli a nechte zesklovatět. Přidejte kuře nakrájené na kostičky (max. 2 cm) a zprudka opečte, aby nepustilo moc vody. Přidejte trochu bujónu, 2 lžíce hořčice, osolte, opepřete, nechte mírně povařit a odstavte. Směs by neměla být suchá.

3. Servírovací formičku vymažte máslem a položte na plech. Na „dno“ dejte vrstvu kaše, trochu přitlačte tak, aby byla rovnoměrně rozprostřená ve formičce, na ni vrstvu masové směsi s hořčicí a navrch opět vrstvu kaše. Opatrně sejměte formičku a pokračujte podle toho, kolik porcí chcete vytvořit. Plech vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů a zapečte cca 10 minut.

4. Mezitím si připravte omáčku. V kastrůlku přiveďte k varu smetanu, metličkou všlehejte lžíci hrubozrnné hořčice a trochu curry koření podle chuti, případně mírně přisolte. Nechte na mírném ohni zredukovat (pozor, smetana má tendenci pěnit a přetékat).

5. Doprostřed talíře dejte malou naběračku omáčky a „posaďte“ do ní teplé parmentier. Můžete ozdobit například parmazánovým chipsem (z nastrouhaného parmazánu uděláte hromádky na pečícím papíru a dáte zapéct do trouby na 200 stupňů, dokud se parmazán nerozpustí a nevytvoří kompaktní „chipsy“), grilovaným cherry rajčetem, petrželkou apod.

Tip: Vyzkoušejte i různé varianty tohoto pokrmu, a to jak v náplni, tak v omáčce. Např. místo hořčice můžete maso dochutit bylinkami, krájenými rajčaty atd. Můžete také použít jiné maso, například mleté hovězí apod. Základem zůstává bramborová kaše.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Dara Rolins. Styling: Ruth Šariská, make-up: Michaela Ohemová
Fotili jsme Daru Rolins v plavkách. Postavu nemám zadarmo, říká

Na plavkovou sezonu se zpěvačka Dara Rolins nijak připravovat nepotřebuje, na své postavě totiž pracuje pořád. Pro magazín Ona Dnes, který vyjde 29. 5.,...  celý článek

Ilustrační snímek
Příběh Petra: Manželka do našich sporů zatahuje děti

Kdybych to byl býval věděl, tak bych se byl neženil. Tato věta přesně vystihuje mé rozladění z manželství, ve kterém trávím už dvacátý rok. Přitom to zpočátku...  celý článek

Soufflé au chocolat
Hříšně dobré čokoládové dezerty nejen na víkend

Už žádné pocity viny. Čokoláda není jen božská mana, která vám pomůže překonat stresové situace a zlepšit náladu. Ona je dokonce zdravá. Prospívá srdci,...  celý článek

Ilustrační fotografie
Ze sexu nás už hlava nebolí. Častěji se z milování vymlouvají muži

Co se změnilo v posledních letech za dveřmi našich ložnic? V sexu jsme odvážnější, ale spíme spolu méně často. Ze společných hrátek se spíš vymlouvají muži,...  celý článek

Po Oscarech a Zlatých glóbech je filmový festival v Cannes každoročně třetí...
OBRAZEM: Lepší než módní přehlídka. 30 nejvýraznějších modelů z Cannes

Po Oscarech a Zlatých glóbech je filmový festival v Cannes každoročně třetí velkou událostí, na které hvězdy vytahují módní trumfy. Možná dokonce ty...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.