Zároveň se projevují vážné nemoci, zaviněné zpravidla nevhodnou životosprávou: zatímco dosud tělo bílé housky, tučná uzená kolena, majonézové saláty a litry piva denně naoko tolerovalo, padesátník žijící nezdravě se může obávat nepříjemného vyúčtování. Jak to udělat, aby nezemřel dříve než jeho žena?
1. Méně masa, zejména vepřového a hovězího
Zeleninu jedině přepasírovanou přes prase - tato velmi rozšířená filozofie zkracuje život. Tučné vepřové a hovězí maso obsahuje velké množství tuku a také špatného cholesterolu, který zanáší cévy. Člověk preferující červené maso si koleduje o aterosklerózu neboli kornatění tepen. Při něm hrozí infarkt či mozková mrtvice.
V jídelníčku masožrouta-fundamentalisty navíc nezbývá místo na vlákninu, obsaženou v ovoci a zelenině, látku potřebnou pro dobře fungující střeva. Rybí, kuřecí a králičí maso je mnohem zdravější. Podle odborníků na výživu denně bohatě stačí 120 gramů masa, přičemž tři dny v týdnu není vůbec nutné maso jíst.
2. Žádné uzeniny, je v nich moc soli a tuku
Uzeniny u mužů vedou, i když si takovou oblibu vlastně vůbec nezaslouží. Skládají se z méně kvalitních rozemletých částí masa, tuku, mouky, vody, uzenářského aromatu, přísad a koření a značného množství pomocných látek, jako jsou dusitanové soli či barviva. Kvůli zpracování uzeniny obsahují nežádoucí látky, které mají vliv na vznik nádorových onemocnění. Vysoký obsah tuku je navenek stěží rozeznatelný.
3. Místo bílého pečiva aspoň chleba
Další zbytečný předsudek zní, že rohlík obalený v zrníčkách se klasické bílé housce nevyrovná. Je pravda, že energie mají oba druhy pečiva stejně: zatímco však v bílém je jen ta energie, celozrnné obsahuje také vlákninu. Vláknina je důležitá nejen pro zdravá střeva, ale také proto, že snižuje jinak celkem vysoký glykemický index chleba a pečiva obecně. Zjednodušeně řečeno po celozrnném pečivu nevyhládne tak rychle jako po bílém, takže je možné ho celkově sníst méně.
Je-li však nechuť k celozrnnému pečivu nepřekonatelná, vyplatí se namísto bílých housek či rohlíků sáhnout po obyčejném chlebu - ten má většinou příznivější složení.
4. Ne tolik piva a cigaret, způsobují rakovinu
Alkohol a cigarety patří mezi jasné "zkracovače" života. V obou disciplínách jsou muži před ženami, i když v posledních letech jim ženy a dívky, zejména co se týká kouření, šlapou na paty. Pravděpodobnost, že padesátník onemocní rakovinou plic, je dvacetiprocentní, u muže nad 55 let je to ještě o tři procenta více.
Pití piva ve větším množství, zvláště vícestupňového, podle studií vede k rakovině tlustého střeva. A to není jediný problém. Pivní břicha v sobě neskrývají jen rizika nádorů, ale také komplexní onemocnění odborně nazývané metabolický syndrom. Jde o soubor zdravotních potíží zahrnující vysoký krevní tlak, vysokou hladinu "zlého cholesterolu" či třeba zvýšenou hladinu cukru v krvi.
Metabolický syndrom se často rozvine v cukrovku 2. typu. Pivo s obrovským množstvím sacharidů je proto nebezpečné, ne však zakázané: jedno pivo denně zdraví neohrozí.
Alkohol je rizikový zejména v kombinaci s kouřením, lépe než voda rozpouští některé karcinogeny z kouře, ty pak snadněji doputují k buňkám.
5. Alespoň dvacet minut pohybu denně
Pohyb pomáhá oběhové soustavě, působí jako prevence srdečních onemocnění a obezity. Pomáhá také střevům, urychluje v nich posun potravy. Už dvacet minut fyzické námahy denně může být přínosem, ideální je hodina.
Na co také máte nárok ze zdravotního pojištění* preventivní prohlídka jednou za dva roky u praktického lékaře |