Doporučujeme

Bramborový salát s rukolou | foto: In Images

Kulinářské variace z rukoly

Možná jste její chuti propadli na dovolené u moře. Rukola však vynikne i jako zlatý hřeb české letní večeře či oběda. Jen vědět, co s ní...


Rukolový salát s brokolicí

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut

* 1 menší brokolice
* 100 g zelených fazolkových lusků
* 400 g rukoly nebo rokety
* 1 svazek petrželky
* hrst čerstvých bylinek (estragon, saturejka, mateřídouška apod.)
* 2 malé mladé cukety
* 1 svazek jarních cibulek s natí
* 40 g parmazánu

Na zálivku:
* 6 lžic olivového oleje
* 4 lžíce bílého vinného octa
* 1/2–1 lžíce medu
* 1 stroužek česneku
* sůl a mletý pepř na dochucení

1. Brokolici omyjeme a rozebereme na růžičky. Fazolky na koncích seřízneme a odstraníme vlákna. Rukolu, petrželku a bylinky omyjeme a necháme okapat. Brokolici vložíme do vroucí osolené vody a povaříme asi 3 minuty, přisypeme fazolky nebo hrášek a společně ještě asi 1–2 minuty povaříme. Zchladíme ve studené vodě a necháme okapat.

2. Cukety omyjeme, nakrájíme na plátky, přidáme zchlazenou povařenou zeleninu, nakrájenou jarní cibulku a promícháme s lístky bylinek.

3. Salát v míse zalijeme většinou zálivky, zlehka promícháme a před podáváním doplníme rukolou a petrželkou.

4. Podáváme sypané hoblinkami parmazánu a zakapané zbylou zálivkou.

Štiplavá chuť Středomoří

Rukola je salátová rostlina z čeledi brukvovitých, která má typickou výrazně štiplavou a peprnou chuť. V Itálii, Řecku nebo ve Francii se přidává zejména do salátů, těstovin či lehkých zeleninových pokrmů, kterým dodává zajímavou pikantní příchuť. Obsahuje velké množství vitaminu C, čistí krev a podporuje chuť k jídlu. U nás se pěstuje její "příbuzná", roketa setá, která chutná i vypadá podobně, má však drobnější lístky. Můžete si ji vypěstovat i sami, semínka jsou běžně k dostání.

 

 

 

 

 

 

Trojhránky s rukolou a lososové sendviče

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15–20 minut

* 4–6 plátků světlého toastového chleba
* 4–6 plátků celozrnného toastového chleba
* 150 g pomazánkového másla
* 100 g jemného taveného sýra
* sůl a mletý pepř
* 4–6 tenkých plátků uzeného lososa
* 4–6 tenkých plátků ementálu
* 2 lžíce usekaných kaparů
* šťáva z 1/2 citronu
* 3 stroužky česneku
* 50 g rukoly

1. V misce utřeme pomazánkové máslo se sýrem a ochutíme trochou mletého pepře. Pomazánku rozdělíme na poloviny a jeden díl dochutíme utřeným nebo jemně usekaným česnekem. Plátky chleba lehce opečeme v toastovači nebo nasucho v pánvi či v troubě.

2. Všechny plátky světlého chleba potřeme z jedné strany česnekovou pomazánkou, polovinu chlebů poklademe plátky ementálu a ještě lehce potřeme pomazánkou a na zbývající namazané krajíce rozložíme omytou a osušenou rukolu. Chleby spojíme k sobě, chléb se sýrem vždy s chlebem s rukolou, a lehce přitiskneme. Ostrým nožem překrojíme na trojhránky.

3. Celozrnný chléb nakrájíme na kostky, ozdobně nastříkáme nebo potřeme sýrovou pomazánkou, posypeme usekanými kapary a obložíme plátky uzeného lososa. Zakapeme citronovou šťávou, posypeme čerstvě mletým pepřem, přiklopíme zbylými plátky chleba a spíchneme párátkem, kterým přichytíme lístek rukoly.

Bramborový salát s rukolou a olivami

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut

* 1 kg nových brambor
* 1/2 lžičky kmínu
* sůl a mletý pepř
* 200 g sušených rajčat v oleji
* 2 stroužky česneku, prolisovaného
* velká hrst černých oliv
* 80 g rukoly

1. Brambory omyjeme a uvaříme i se slupkou v osolené vodě s kmínem doměkka. Necháme trochu vychladnout, oloupeme je, překrájíme na větší kousky a vložíme je do mísy.

2. Sušená rajčata nakrájíme na proužky a rukolu omyjeme a necháme okapat. Brambory v míse promícháme se sušenými rajčaty, olivami, osolíme, opepříme a promícháme s trochou oleje z rajčat, ve kterém jsme rozmíchali prolisovaný česnek.

3. Nakonec vmícháme lístky rukoly a podáváme.

TIP
Česnek můžete vynechat a vmíchat posekanou petrželku, pažitku nebo jiné zelené natě. Použijte co nejkvalitnější sušená rajčata naložená v olivovém oleji, pokud kupujete vážená bez oleje, přidejte trochu výběrového olivového oleje, třeba i ochuceného různými bylinkami či česnekem, nebo salát promíchejte s trochou přepuštěného másla.

 

 

 

 

Tagliatelle s rukolovým pestem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut

* 400–500 g tagliatelle
* sůl
* 150 g rukoly
* 1 svazek bazalky
* 1 hrst hladkolisté petrželky
* 2 velké stroužky česneku
* 40–50 g vlašských ořechů
* 40–50 g strouhaného parmazánu
* 40–50 g ovčího sýra, jemně nastrouhaného
* 200–250 ml olivového oleje
* 150–200 g sterilovaných žampionů
* 40 g hoblinek parmazánu

1. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu v osolené vodě takzvaně na skus. Mezitím si připravíme rukolové pesto. Omyté listy rukoly (pár lístků si necháme stranou na ozdobu), bazalky a petržele umixujeme společně s ořechy. Přidáme prolisovaný česnek, sůl a asi polovinu oleje a ještě krátce promixujeme.

2. Nakonec vmícháme zbylý olej a oba druhy jemně nastrouhaných sýrů. Pesto rozmícháme s asi 100–150 ml horké vody z vařených těstovin a vmícháme ho do scezených tagliatelle. Přidáme na tenké plátky pokrájené žampiony, zbylé lístky rukoly, promícháme a stáhneme z ohně.

3. Podáváme s hoblinkami parmazánu.

TIP
Vynechte bazalku a umixujte spolu pouze rukolu a petrželku, olej přidávejte postupně, podle potřeby. Do pesta použijte buď oba druhy sýrů, nebo jenom parmazán či pouze ovčí nebo jiný sýr, dle vaší chuti. Místo vlašských ořechů použijte piniová jadérka.

 

 

 

Krémová rukolová polévka

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15–20 minut

* 400 g rukoly nebo rokety + trochu na ozdobu
* 500 ml zeleninového vývaru (i z kostky)
* 250 ml mléka
* 30 g škrobové moučky, např. Maizeny
* 250 ml smetany
* 50 g plísňového sýra typu niva
* sůl a mletý pepř

1. Listy salátu omyjeme, vložíme je do hrnce s vroucím vývarem a necháme přejít varem, stačí tak 2 minuty. V mléce rozmícháme škrobovou moučku, vlijeme ji do polévky, promícháme a vaříme asi 3 minuty, dokud polévka nezhoustne a škrob je dostatečně provařený, ke konci varu přidáme nastrouhaný sýr a dobře ho rozmícháme.

2. Stáhneme z ohně, polévku rozmixujeme tyčovým mixérem na hladký krém a hrnec s polévkou vrátíme na sporák. Přilijeme smetanu na zjemnění a necháme přejít varem. Nakonec podle potřeby dochutíme solí a mletým pepřem.

3. Rukolový krém rozdělíme do misek a podáváme ozdobený svazečky rukoly.

TIP
Plísňový sýr do polévky můžete vynechat a polévku podávat posypanou libovolným sýrem, nejlépe parmazánem, a s opečenými krutonky nebo ji podávat sypanou mandlovými lupínky či oříšky.

 

 

 

 


  • Vybrali jsme pro Vás