Rukolový salát s brokolicí
PRO 4 OSOBY
Příprava: 15 minut
* 1 menší brokolice
* 100 g zelených fazolkových lusků
* 400 g rukoly nebo rokety
* 1 svazek petrželky
* hrst čerstvých bylinek (estragon, saturejka, mateřídouška apod.)
* 2 malé mladé cukety
* 1 svazek jarních cibulek s natí
* 40 g parmazánu
Na zálivku:
* 6 lžic olivového oleje
* 4 lžíce bílého vinného octa
* 1/2–1 lžíce medu
* 1 stroužek česneku
* sůl a mletý pepř na dochucení
1. Brokolici omyjeme a rozebereme na růžičky. Fazolky na koncích seřízneme a odstraníme vlákna. Rukolu, petrželku a bylinky omyjeme a necháme okapat. Brokolici vložíme do vroucí osolené vody a povaříme asi 3 minuty, přisypeme fazolky nebo hrášek a společně ještě asi 1–2 minuty povaříme. Zchladíme ve studené vodě a necháme okapat.
2. Cukety omyjeme, nakrájíme na plátky, přidáme zchlazenou povařenou zeleninu, nakrájenou jarní cibulku a promícháme s lístky bylinek.
3. Salát v míse zalijeme většinou zálivky, zlehka promícháme a před podáváním doplníme rukolou a petrželkou.
4. Podáváme sypané hoblinkami parmazánu a zakapané zbylou zálivkou.
Štiplavá chuť Středomoří Rukola je salátová rostlina z čeledi brukvovitých, která má typickou výrazně štiplavou a peprnou chuť. V Itálii, Řecku nebo ve Francii se přidává zejména do salátů, těstovin či lehkých zeleninových pokrmů, kterým dodává zajímavou pikantní příchuť. Obsahuje velké množství vitaminu C, čistí krev a podporuje chuť k jídlu. U nás se pěstuje její "příbuzná", roketa setá, která chutná i vypadá podobně, má však drobnější lístky. Můžete si ji vypěstovat i sami, semínka jsou běžně k dostání. |
Trojhránky s rukolou a lososové sendviče
PRO 4 OSOBY
Příprava: 15–20 minut
* 4–6 plátků světlého toastového chleba
* 4–6 plátků celozrnného toastového chleba
* 150 g pomazánkového másla
* 100 g jemného taveného sýra
* sůl a mletý pepř
* 4–6 tenkých plátků uzeného lososa
* 4–6 tenkých plátků ementálu
* 2 lžíce usekaných kaparů
* šťáva z 1/2 citronu
* 3 stroužky česneku
* 50 g rukoly
1. V misce utřeme pomazánkové máslo se sýrem a ochutíme trochou mletého pepře. Pomazánku rozdělíme na poloviny a jeden díl dochutíme utřeným nebo jemně usekaným česnekem. Plátky chleba lehce opečeme v toastovači nebo nasucho v pánvi či v troubě.
2. Všechny plátky světlého chleba potřeme z jedné strany česnekovou pomazánkou, polovinu chlebů poklademe plátky ementálu a ještě lehce potřeme pomazánkou a na zbývající namazané krajíce rozložíme omytou a osušenou rukolu. Chleby spojíme k sobě, chléb se sýrem vždy s chlebem s rukolou, a lehce přitiskneme. Ostrým nožem překrojíme na trojhránky.
3. Celozrnný chléb nakrájíme na kostky, ozdobně nastříkáme nebo potřeme sýrovou pomazánkou, posypeme usekanými kapary a obložíme plátky uzeného lososa. Zakapeme citronovou šťávou, posypeme čerstvě mletým pepřem, přiklopíme zbylými plátky chleba a spíchneme párátkem, kterým přichytíme lístek rukoly.
Bramborový salát s rukolou a olivami
PRO 4 OSOBY
Příprava: 30 minut
* 1 kg nových brambor
* 1/2 lžičky kmínu
* sůl a mletý pepř
* 200 g sušených rajčat v oleji
* 2 stroužky česneku, prolisovaného
* velká hrst černých oliv
* 80 g rukoly
1. Brambory omyjeme a uvaříme i se slupkou v osolené vodě s kmínem doměkka. Necháme trochu vychladnout, oloupeme je, překrájíme na větší kousky a vložíme je do mísy.
2. Sušená rajčata nakrájíme na proužky a rukolu omyjeme a necháme okapat. Brambory v míse promícháme se sušenými rajčaty, olivami, osolíme, opepříme a promícháme s trochou oleje z rajčat, ve kterém jsme rozmíchali prolisovaný česnek.
3. Nakonec vmícháme lístky rukoly a podáváme.
TIP |
Tagliatelle s rukolovým pestem
PRO 4 OSOBY
Příprava: 30 minut
* 400–500 g tagliatelle
* sůl
* 150 g rukoly
* 1 svazek bazalky
* 1 hrst hladkolisté petrželky
* 2 velké stroužky česneku
* 40–50 g vlašských ořechů
* 40–50 g strouhaného parmazánu
* 40–50 g ovčího sýra, jemně nastrouhaného
* 200–250 ml olivového oleje
* 150–200 g sterilovaných žampionů
* 40 g hoblinek parmazánu
1. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu v osolené vodě takzvaně na skus. Mezitím si připravíme rukolové pesto. Omyté listy rukoly (pár lístků si necháme stranou na ozdobu), bazalky a petržele umixujeme společně s ořechy. Přidáme prolisovaný česnek, sůl a asi polovinu oleje a ještě krátce promixujeme.
2. Nakonec vmícháme zbylý olej a oba druhy jemně nastrouhaných sýrů. Pesto rozmícháme s asi 100–150 ml horké vody z vařených těstovin a vmícháme ho do scezených tagliatelle. Přidáme na tenké plátky pokrájené žampiony, zbylé lístky rukoly, promícháme a stáhneme z ohně.
3. Podáváme s hoblinkami parmazánu.
TIP |
Krémová rukolová polévka
PRO 4 OSOBY
Příprava: 15–20 minut
* 400 g rukoly nebo rokety + trochu na ozdobu
* 500 ml zeleninového vývaru (i z kostky)
* 250 ml mléka
* 30 g škrobové moučky, např. Maizeny
* 250 ml smetany
* 50 g plísňového sýra typu niva
* sůl a mletý pepř
1. Listy salátu omyjeme, vložíme je do hrnce s vroucím vývarem a necháme přejít varem, stačí tak 2 minuty. V mléce rozmícháme škrobovou moučku, vlijeme ji do polévky, promícháme a vaříme asi 3 minuty, dokud polévka nezhoustne a škrob je dostatečně provařený, ke konci varu přidáme nastrouhaný sýr a dobře ho rozmícháme.
2. Stáhneme z ohně, polévku rozmixujeme tyčovým mixérem na hladký krém a hrnec s polévkou vrátíme na sporák. Přilijeme smetanu na zjemnění a necháme přejít varem. Nakonec podle potřeby dochutíme solí a mletým pepřem.
3. Rukolový krém rozdělíme do misek a podáváme ozdobený svazečky rukoly.
TIP |