Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kulinární poradna Václava Šulce

Poradna ukončena

(ilustrační snímek)

Na otázky odpovídá

Václav Šulc

Nevíte si v kuchyni rady? Poradťe se s kuchařem Václavem Šulcem, který působil v Radisson SAS Alcron Praha i v italské Bologni. Ve škole vaření Chefparade vede kurzy nejen pro začátečníky.

Nejvíce se ptáte

italská kuchyně
Dobrý den. Stále se pokouším upéct dobrou pizzu,ale nejde mi to. Problém je,že nemůžu natrefit na správné těsto. Můžete mi prosím v tomto ohledu poradit? Těsto co dělají v pizzerii je kynuté? Zkoušela jsem kynuté i nekynuté, dokonce i z krabice a listové. Prostě to není ono. Zdá se mi takové hutné. Děkuji Pavla
Pavla
Václav Šulc
Dobrý den, je to jednoduché na 1kg hladké mouky, 1 droždí, polevkovou lžíci olivového oleje a soli vše smíchat se studenou vodou, tak aby těsto se nelepilo na vál a bylo hezky vláčné poté nechat cca 1hodinu nakynout a pak vyválet kuličku cca 200g z které pomocí válečku vytvarujete pizzu...
italská kuchyně
Dobrý den. Chci udělat pizzu s kuřecím masem. Musím maso předem orestovat, nebo mohu použít syrové. To samé mě zajímá u žampionů. Děkuji
zuzana
Václav Šulc
Dobrý den Zuzano, pizza je jedním ze skvělých pokrmu italské kuchyně. Jednou z výhod je, že se připravuje relativně rychle a proto by se maso nemuselo propéct. Doporučuji maso lehce opéct na olivovém oleji s česnekem a rozmarýnem a následně dát na pizzu. Žampiony je třeba jen pokrájet na plátky a nazdobit na pizzu. Tak hurá do toho, ať se dílo podaří.
italská kuchyně
Dobrý den, jaký parmezán je nejlepší? Je jich tolik :(
Kotrba
Václav Šulc
Dobrý den, parmazán je jen jeden a to parmigiano reggiano. Ten se může vyrábět jen v jednom z regionů v Itálii A to Emilia Romagna. A pak je důležité stáří, základní je 12měsíců a nejstarší 30 měsíců. Tam pak je rozdíl v kvalitě, chuťi, a též ceně. Pak jsou jiné kravské sýry parmazánového typu jako Grana padano či grana moravia ty jsou levnější. a vhodnější k vaření.
italská kuchyně
Dobry den, chtela bych se zeptat jak se spravne dela rizoto. Uvari se ryze zvlast a zelenina se take uvari zvlast ve vode? A pak se to smicha? A co se tam dava za koreni? Vzdycky jsem davala vegetu, ale myslim, ze to neni to prave. Dekuji za odpoved.
Haluci
Václav Šulc
Dobrý den, rizoto je jedna z věcí, na co jsou italové hákliví. V první řadě je třeba mít správné suroviny. Rýže Arborio, parmigiano reggiano, šalotka, bílé víno a máslo. Z těchto surovin si připravíte rýži, do které pak přidáte zeleninu, maso, ryby, houby atd. Dochucení by mělo být na vývaru, který by měl dát rizotu sílu, na parmazánu, na soli a pepři. A potom právě té vložce, kterou tam přidáte. Přidávám recept na rizoto.. recept: Risotto s parmazánem Původ: Itálie Přísady: • rýže carnaroli nebo arborio • šalotka • bílé víno (suché) • parmazán • máslo Příprava : Na oleji zpěníme šalotku, přidáme rýži, lehce orestujeme a zalijeme bílým vínem tak, aby byla rýže pod hladinou. Víno necháme vypařit, a pak přidáváme vývar tak dlouho, dokud nebude rýže dostatečně měkká. Potom přidáme parmazán, dochutíme solí a pepřem a čerstvím tymiánem a nakonec přidáme kostičku másla. Pokud chceme připravit risotto s houbami či jinou vložkou, upravíme si ji mimo a vložíme před dochucením parmazánem a máslem.
italská kuchyně
Dobrý den měl bych dotaz, zda je vhodné do těsta na pizzu přidávat kukuřičné lupínky, nebo zda by jste mohl zde nějake jednoduche těsto na pizzu představit. Děkuji Houska
Jiří Houska
Václav Šulc
Dobrý den Jiří, těsto na pizzu je jednoduché. Potřebujete: 1kg hladké mouky, 1 kostka droždí, 1lžíce soli a olivového oleje. S tím, že na 1 pizzu potřebujeme 150g mouky. Těsto zaděláte pomocí vlažné vody dle potřeby. Vše smícháme tak, aby vzniklo pružné těsto, které se nebude lepit na vál. Myslím, že lupínky do těsta určitě nepatří.
italská kuchyně
v poslední době jsem se naučila používat v kuchyni balsamikový ocet. Kupuji ovšem takový spíš obyčený, ale snažím se vybrat vždy s označením Di Modena a s označením DOP, DOC, IGT. Ale přeci by mně zajímalo, jak výrazný rodíl je mezi těmito octy (cca do 100kč) a balsamikovými octy s dobou zrání více let - tudíž dražšími, nebo spíše dost drahými. Než se odhodlám ke koupě, potřebuji si být aspoň trochu jistá, že i laik jako já pozná patřiční rozdíl... díky moc :)
Lenka
Václav Šulc
Dobrý den Lenko, balsamico je jedna z nejdražších surovin v Itálii. Italové za ní neváhají utratit částky v tisících korun. Jelikož se jedná o řemeslnou výrobu a zdlouhavý proces výroby (odpařování, koncentrování a přelévání). Značky, které jste uvedla, jsou značky zaručující původ suroviny a postup třeba jen části výroby. Třeba, že se jedná jen o obyčejný vinný ocet, který je pomocí koření a trochu kuléru upravený na balsamico. Jedním z vodítek Vám tak může být stáří balsamica, jeho hustota, cena a množství. Přičemž platí, že čím je balsamica méně a je hustší a dražší, tím je kvalitnější. Ale doporučuji pro kvalitní balsamico zajít do specializovaných prodejen. Ve většině supermarketů seženete jen nezralé balsamico. Pokud se jedná o to, co Vám kvalitní balsamico přinese, je to jemná, sladká, lehce kořeněná chuť bez silné kyselosti a chuti octa. Jelikož je balsamico koncentrované, přidává se jen po kapkách. Doufám, že jsem Vám dostatečně odpověděl a že zítra už půjdete do obchodu pro dobré 12leté balsamico.



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.