Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kulinární poradna Václava Šulce

Poradna ukončena

(ilustrační snímek)

Na otázky odpovídá

Václav Šulc

Nevíte si v kuchyni rady? Poradťe se s kuchařem Václavem Šulcem, který působil v Radisson SAS Alcron Praha i v italské Bologni. Ve škole vaření Chefparade vede kurzy nejen pro začátečníky.

Nejvíce se ptáte

základy vaření
Dobrý den. Jaká jídla se řadí mezi tzv Lehká jídla? Děkuji
Iva
Václav Šulc
dobrý den, lehká jídla je myšleno jídla, která jsou nutričně výživná, ale nezatěžují organismus jejich zpracováním.. Saláty, nemoučné pokrmy atd.. Tak snad jsem to osvětlil :-)hezký den...
základy vaření
Dobrý den, uvaří se dobrý vývar i v "papiňáku"?
Eva
Václav Šulc
Dobrý den, určitě ano, ale nebude čirý, jelikož nebudete moci stahovat vzniklou pěnu.. Určitě pokud je třeba dělat dobrý vývar, je vhodnější pomalá tradiční příprava, která uvolní do vývaru kvalitní a silné živiny, které dělají vývar vývarem...
základy vaření
Dobrý den, v jedné restauraci si moc ráda dávám pokrm nazvaný Zapečené brambory s parmskou šunkou, smetanou a parmazánem. Pokoušela jsem se toto jídlo dělat doma, ale ta smetana je vždy taková tekutá a bez chuti, kdežto v té restauraci je ta smetana hustší a má nějakou chuť... Poradíte mi prosím s tímto receptem? Děkuji.
Bára
Václav Šulc
Dobrý den Báro, určitě je dobré smetanu 33% dochutit muškátovým oříškem, pepřem, a solí. Případně je dobré trochu nasekané petrželky. Tak ať jsou brambory tak jako v té restauraci.
základy vaření
Dobry den, jaky mate nazor na indickou kuchyni. Mne moc chutna, ale zda se mi, ze je dost tucna, zejmena ty omacky. Presto vetsina Indu je hubenych. Tak jak to je? Dekuji.
Nina
Václav Šulc
Dobrý den Nino, je to tak, že v Indii je přibližně miliarda obyvatel. Každý kout Indie je jiný. Mně indická kuchyně osobně chutná, je v ní škála různých chutí a je třeba, jako ve všech jiných kuchyní, najít si své oblíbené recepty.
základy vaření
Dobry den, chtela bych se zeptat na krupicovou kasi. Cetla jsem, ze obsahuje hodne glutenu, je to pravda? Je opravdu vhodna pro deti (a koneckoncu i pro dospele)? Dekuji.
Marie
Václav Šulc
Dobrý den, jelikož je krupice z pšeničné mouky, existuje tedy možnost problému s glutenem (lepkem). Je možné, že malým dětem do 9. měsíce by alergeny mohly dělat problémy, po 9. měsíci by však mělo být vše v pořádku. Raději vše zkonzultujte se svým pediatrem. Jinak mohu rýžové kaše vřele doporučit. Jsou chutné, i já je ráno rád snídám. Na trhu je taktéž k dostání speciální rýže s velkým obsahem škrobu na výrobu kaše.
základy vaření
Dobry den, obecne se povazuji smazena jidla za mene zdrava. Plati to ale i v pripade, ze se pouzije olivovy olej, ktery by mel byt jinak telu prospesny? Nebo je mozne pouzit i jiny typ oleje, ktery negativni efekt smazeni minimalizuje? Dekuji.
JT
Václav Šulc
Dobrý den, olivový olej je velmi variabilní, lze ho použít i ke smažení. Používá se ale při nízké teplotě, tím je pak příprava pokrmů zdravější. Doporučil bych raději sestavit jídelníček natolik pestrý, aby jste se smažených jídel co nejvíce vyvarovala.
základy vaření
Dobrý den, prosím vás z čeho udělám nejlepší vývar? Děkuji.
Anja
Václav Šulc
Dobrý den Anjo, doporučuji vývar z hovězích kostí, a to z morkových nebo z harf (žebra). Postup je jednoduchý: vezmeme kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) a nakrájíme na větší kusy. Na oleji ji orestujeme dozlatova. Do většího vyššího hrnce přidáme hovězí kosti, které zalijeme studenou vodou. Pak vaříme pod bodem varu cca 3hodinky. V průběhu první hodiny sbíráme sítkem z hladiny pěnu z vysrážených bílkovin. Jakmile se přestanou tvořit, přidáme celý pepř, nové koření, bobkový list a dovaříme. Nakonec vývar zcedíme a máme hotovo ..
základy vaření
Prosím vás, nemám čas děalt různé vývary, čím je nahrazujete v restauracích? Jsou nějaké speciální bujóny nebo něco v prášku, ale kvylitního, co nelze koupit běžně v obchodech?
Cedr
Václav Šulc
Dobrý den, abych řekl pravdu, nejsem příznivcem konvenience. Mohu Vám doporučit uvařit si hodně vývaru a pak jej po kouskách zamrazit a postupně je rozmražovat. Pokud Vám mohu doporučit místo, kde se dá koupit, zkuste makro. V tomto sortimentu je tam docela velký výběr. Ale přesto bych Vám doporučoval připravovat si vývar doma. Vrátí se Vám to v chuti…
základy vaření
Dobrý den, prosím, poraďte mně, jakým způsobem mám dávat do omáček ocet. Vždy se mně celá omáčka srazí. Děkuji za radu, s pozdravem Ivana
Ivana Trestikova
Václav Šulc
Dobrý den Ivano, je to velmi jednoduché ocet se vždy přidává až po provaření ke konci k dochucení a pak lehce provařit..
základy vaření
Dobrýden,prosím můžete mi poradit recept na hodně jemný a hlavně nadýchaný korpus dortu a rolády?Dále mě zajímá,proč mi těsto v troubě praská na povrchu?Peču při 175st.C Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Božena
Václav Šulc
Dobrý den Boženo, poradím Vám recept mojí babičky z její kuchařky. Takže, vezmete 130g cukru krupice a 4 žloutky, které utřete do pěny. Přidáte 100g hrubé mouky, 1 vanilkový cukr a promícháte. Nakonec zlehka přidáte tuhý sníh ze 4 bílků. Směs rozetřete na povoskovaný pečící papír a pečete na 160°C, dokud nebude na povrchu zlatavý. Ale ne dlouho, aby se zase nevysušil. Pokud budete chtít korpus na dort, směs jen vylijete do dobře vymazané formy. Tak hurá do dortů…..
základy vaření
Prosím o radu: na zdobení šlehačkového dortu si ušlehám 33% šlehačku buď ručním šlehačem nebo mixerem,šlehačka je krásná, pevná.Při zdobení cukrářským sáčkem mi však tkaninou vytéká voda.V čem je problém,co dělám špatně?Nebo je sáček nekvalitní?
Olga Rischlingová
Václav Šulc
Dobrý den Olgo, dobrá domácí šlehačka je skvělá, tak to jsem rád, že ji používáte. Ano, může se stát, že pokud je sáček déle používaný, může se vnitřní strana poškodit, a pak z něj může vytéct tekutina. Doporučuji koupit nový pogumovaný, nebo voskovaný sáček ...
základy vaření
Dobry den chci se zeptat mam indukcni desku a mam problem pri smazeni prvni varka se udela perfektne pridam druhou varku treba rizku a je konec panev jako prestane hrat a smazim jednu stranu treba 20 minut panve mam perfektni tema to neni netusite nahodou v cem je problem? Dekuji vam za pripadnou odpoved kysela vaclav.
kysela vaclav
Václav Šulc
Dobrý den Václave, je možné, že při smažení se Vám dostane pod pánev olej, a pak se většinou dobře nespojí indukce s pánví - to je jedna z možností. Pokud by Vám moje rada nepomohla, rád se pokusím s Vámi tento problém vyřešit dál.
základy vaření
Dobrý den. Chci se zeptat, zda je nějaký fígl proti prskajícímu oleji při smažení. Děkuji
Zdenka
Václav Šulc
Dobrý den, proti prskajícímu oleji pomáhá, když budete dávat méně oleje na pánev, surovinu před vložením do oleje osušíte a další možností je, že si pořídíte síto na pánve, které zachycují prskající kapky oleje. Není příliš drahé a ušetří vám spousty času při čistění kuchyně a vrátí při vychutnání Vašeho připraveného pokrmu.
základy vaření
Hezký den, lze naučit i chuť do vaření? Vůbec mě to nebaví, ale rodině bych občas ráda uvařila, děkuji, Jana
Jana
Václav Šulc
Dobrý den, je spousty cest, jak se k vaření dostat, aby to člověka začalo bavit. Můj kamarád se tak dlouho rozčiloval nad špatnou prací kuchařů v restauracích, až si začal vařit doma sám. Nebo zkuste kurzy vaření. Tam by jste mohla zjistit, že i u vaření se můžete zasmát a pobavit ..
základy vaření
Dobrý den, jaké je správné pořadí ingrediencí při přípravě máslového krému do dortu, aby byl krásně hladký? Vejce s cukrem a pak máslo nebo naopak? Děkuji.
Daniela
Václav Šulc
Dobrý den, také mám moc rád krémové dorty. Já je připravuji v pořadí vyšlehané máslo, do kterého přidám vyšlehané vejce s cukrem tak, aby se vše skvěle spojilo..
základy vaření
Dobrý den,chtěl bych vědět jak oloupat vařená vejce,aby byla pěkně hladká a ne jak okousaná a zadrhnutá..Jak se to vlastně dělá v těch hotelových kuchyních
jiří fidik
Václav Šulc
Dobrý den Jiří, co se vařených vajec týče, vejce se v restauracích vaří stejně jako doma v kuchyni, jen ve větších kastrolech. Postup je jednoduchý: vejce vyndáte o něco dříve než jej chcete vařit, aby se přiblížilo pokojové teplotě. Pak je vložíte do osolené vlažné vody a vaříte. Po uvaření je vyndáte a prudce zchladíte studenou vodou. Až vejce vychladne, jemným tlakem ho rozbijete a oloupete. Tak ať se vejce dobře loupou.
základy vaření
Chci upéct z tzv. falešné svíčkové rostbíf. Když zapíchnu teploměr do středu masa - jaká má být teplota pro růžový, nikoli krvavý řez? Děkuji.
Zdenka
Václav Šulc
Dobrý den, pokud se jedná o roastbeef, doporučoval bych připravovat jej z roštěné. Pokud máte maso naložené, pak jej opečte ze všech stran tak, aby se maso zatáhlo. Pak ho napíchněte jehlou, mělo by být mezi 64-65°C ve středu masa. Doporučuji ho péci při teplotě 70°C v troubě, čas se Vám vrátí na chuti. Tak hurá do toho ..
základy vaření
Ráda bych poslala několik receptů české kuchyně svým příbuzným v zahraničí. Poraďte mi, prosím, jak se dá nahradit polohrubá mouka - mají tam pouze hladkou. Děkuji.
Jana Macurová
Václav Šulc
Dobrý den, bohužel je to v zahraničí s moukou docela špatné. Co si pamatuji, vždy jsem s tetou v Americe vyměňoval českou mouku za jeansi :-). Abych Vám poradil, potřeboval bych alespoň přiblížit zemi nebo zaslat s receptem i mouku. V Itálii by se dalo uvažovat o jemnější semole, ale ta je žluťší, je to opravdu různé .
základy vaření
Dobrý den, Měla bych dotaz na hovězí, jsem kuchařka samouk, vařím sama od dvaceti, což jsou dva roky a nemá mi kdo poradit, maminka a babičky bohužel nejsou, všechno tak nějak odhadnu citem, ale mám problém s vařeným hovězím, už jsem zjistila, že když chci silný vývar, mám dát maso do studené vody, na dobré maso naopak až do horké, ale moje hovězí je vždy tuhé a kazí to pak dojem z těch dokonalých domácích knedlíků a famózní omáčky, přitom si maso vždy před nákupem prohlédnu a očuchám, vyberu prostě pěkné zadní, dám do horké vody, osolím, většinou přidávám bobkový list, nové koření a celý pepř.. Vařím to moc dlouho? Moc krátce? Nebo je na to jiný fígl? Moc děkuji za odpověď, mějte se pěkně
Zuzana
Václav Šulc
Dobrý den Zuzano, je vidět, že se opravdu velmi zajímáte. Vše děláte správně. Pokud je však maso tuhé, doporučuji jej ještě vařit, ale před vložením do vroucí vody jej opečte na pánvi, aby se maso zatáhlo a zůstalo tak šťavnaté. Tak hurá do toho.
základy vaření
pokud tomu dobře rozumím, základem mnoha "českých" omáček je cibule plus jíška. Jak to ale udělat, aby omáčka byla hladká? vždycky mi v ní kousky cibule zůstanou.
Klára
Václav Šulc
Dobrý den Kláro, máte pravdu, že základem dobré omáčky může být jíška, ale není to tak jednoduché, jelikož máme několik druhů zásmažek např. světlá, tmavá a také cibulová. Co je však společné, je to, že základní surovinou je rozpálený tuk, přes sítko přesátá hladká mouka, která se musí lehce osmahnout a nakonec zalít tekutinou např. vodou, mlékem(bešamel) či vývarem(velute). Důležité je, k jakému účelu ji chcete použít. Pokud na jemnou omáčku, pak zvolte jen tuk, mouku a tekutinu. Pokud chci přidat do polévky chuť cibulky, pak zvolím cibulovou a pokud chci tmavou omáčku, pak zvolím tmavou zásmažku. Dále je velmi důležité při přilévání tekutiny do osmažené mouky dobře míchat, dokud omáčka nezhoustne a pak lehce provařit. Ať se dílo podaří. A rád odpovím na další Vaší otázku.



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.