Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Na nedělní stůl naservírujte výtečnou českou klasiku jako od babičky

  0:19aktualizováno  0:19
Máte rádi spojení klasické české kuchyně jako od babičky s novými nápady? Pak vás nadchnou tradiční recepty šéfkuchaře Radka Kašpárka, které můžete ozvláštnit méně běžnou přílohou jako petrželové špecle nebo třeba brusinkovým sorbetem. Vaše rodina nebo hosté budou mít co dělat, aby dodrželi pravidla slušného stolování a nevylízali talíře.

Kulajda pro OnaDnes.cz | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Kulajda se zastřeným vejcem

Pole plné chutí

Pražský restaurant FIELD staví na přírodních, sezonních a lokálních surovinách a na silných chutích šéfkuchaře Radka Kašpárka. Ten si rád hraje s tradičními recepty, které připravuje v moderním a osobitém pojetí. Čerpá ze znalosti současných trendů, ale také ze  vzpomínek na dětství a babiččinu kuchyni.

Šéfkuchař Radek Kašpárek rád spojuje moderní postupy s tradiční českou kuchyní

Suroviny na 8 porcí:

  • 250 g brambor
  • 2 větší cibule
  • 200 g lesních hříbků nebo lišek
  • 150 g másla
  • 400 ml mléka
  • 150 ml smetany
  • máslo
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce najemno sekaného kopru
  • 2 lžíce převařeného octa
  • 1 lžička cukru
  • sůl, kmín

Na másle orestujeme najemno nakrájenou cibuli, přidáme houby, kmín a vše společně restujeme. Přisypeme mouku, zarestujeme, zalijeme mlékem a uvedeme k varu. Provaříme pozvolna cca 10 minut. Přidáme brambory nakrájené na kostky a provaříme cca 20 minut. Na závěr přidáme smetanu, kopr nasekaný najemno, dosolíme a ochutíme svařeným octem.

Zastřené vejce

Do vařící vody, lehce okyselené octem, pomalu vkládáme naběračku, do které jsme vyklepli jedno celé vejce. Opatrně vejce z naběračky vyklopíme do vody a necháme 1 – 2 minuty pošírovat. Poté vyndáme dírkovanou naběračkou a necháme okapat.

Slepice na paprice

Suroviny na 4 porce:

Slepice na paprice a bylinkové špecle pro OnaDnes.cz
  • 1 slepice (nejlépe z domácího chovu)
  • 2 dcl smetany
  • 3 cibule
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 2 lžíce mleté papriky
  • 7 dcl masového vývaru
  • Bobkový list
  • Nové koření
  • Na zahuštění: 150 g másla, 3 lžíce hladké mouky
  • Sůl, pepř, tymián

Slepici vykostíme, lehce opatrně naklepeme, ochutíme solí a špetkou sekaného čerstvého tymiánu a potravinářským provázkem utáhneme do rolády. Zbylou kostru použijeme na vývar.

Na oleji orestujeme dozlatova najemno krájenou cibulku. Přidáme slepici a opečeme pozvolna dozlatova. Slepici vyjmeme, přidáme protlak, mletou papriku, krátce orestujeme a zalijeme vývarem. Slepičí roládu uchováme v teple. Vložíme koření a dusíme pod poklicí pozvolna doměkka. Poté přidáme jíšku, provaříme cca 20 minut a nakonec zjemníme smetanou a máslem.

Na talíř naservírujeme roládu a špecle a zalijeme omáčkou.

Petrželové špecle

Slepicena paprice a bylinkové špecle pro OnaDnes.cz
  • 250 g polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • 3 dcl mléka
  • 4 lžíce najemno sekané listové petrželky
  • sůl, pepř

Ze suroviny vytvoříme hladké, husté, lité těsto a pomoci síta na špecle (noky) tvoříme delší špecle, které vaříme v osolené vařící vodě 2 minuty. Poté scedíme, propláchneme vodou a lehce prolijeme olejem. Hotové na pánvi opečeme dozlatova. Vmícháme petrželku.

Nakládané papriky

  • 1 ks žluté papriky
  • 1 ks červené papriky
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžička cukru
  • sůl, pepř, větvička tymiánu

Papriky upečeme v troubě na 220 °C dozlatova. Přikryjeme folií a necháme zapařit. Oloupeme a nakrájíme na kostičky.

Na pánvi pozvolna restujeme s cukrem a octem cca 10 minut. Ochutíme solí, pepřem a vložíme větvičku tymiánu. Necháme v lednici odležet cca 5 hodin. Před podáváním lehce ohřejeme a tvarujeme noky.

Hruškový koláč s brusinkovým sorbetem

Suroviny na koláč:

Koláč s drobenkou a brusinovým sorbetem od Radka Kašpárka
  • 200 g másla
  • 250 g cukru
  • 3 vejce
  • 250 g tvarohu ve vaničce
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 5 ks hrušek
  • 4 lžíce cukru
  • hruškovice na flambování

Rozpuštěné máslo smícháme s cukrem, přidáme tvaroh, vyšlehané vejce a mouku s práškem do pečiva. Rozetřeme na plech a přidáme opečené a oflambované měsíčky hrušek. Posypeme drobenkou a pečeme při 180 °C asi 30 minut.

Drobenka:

  • 100 g povoleného másla
  • 100 g cukr moučka
  • 50 g polohrubé mouky
  • 50 g najemno umixovaných mandlí

Jednoduše všechny suroviny smícháme dohromady a připravíme drobenku, kterou naneseme na korpus.

Brusinkový sorbet

  • 360 g brusinkového freshe (džusu)
  • 180 g cukru krupice
  • 60 ml vody
  • šťáva z jednoho citronu

Vodu s cukrem zavaříme a smícháme s džusem a citronovou šťávou. Necháme vychladit a v nerezové misce vložíme do mrazáku. Po půlhodině  základ prošleháme ručně metličkou a opět dáme mrazit. Tento postup opakujeme, dokud nám nevznikne hladká a tuhá hmota. Přendáme do krabičky s víčkem a uchováváme v mrazáku.

Autor: pro iDNES.cz






Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.