Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Kuchařka Kamu: Jakmile má pes jméno, tak se nejí

  0:53aktualizováno  0:53
Kuchařka a nadšená cestovatelka Kamila Rundusová přezdívaná Kamu si jednou chce otevřít vlastní restauraci, ale teď plánuje jezdit po republice s náklaďákem, který si nechá přestavět na kuchyň na kolečkách. „Jeden druh psů chovají ve Vietnamu na jídlo,“ říká v rozhovoru pro časopis Téma.

Kuchařka a nadšená cestovatelka Kamila Rundusová přezdívaná Kamu | foto: Archiv Kamu

Týdeník TÉMA

Vychází v pátek

Týdeník TÉMA

Proč je podle Kamu tak málo šéfkuchařek? Kvůli čemu ve Vietnamu brečela a čím si ji Asie získala? A proč jí nevadí glutamát? Více se dočtete v pátečním vydání týdeníku Téma.

Česká televize nedávno vysílala váš kulinářský cestopis z Vietnamu. Kdy jste se vlastně do vietnamské kuchyně zamilovala?
Polévku Pho jsem poprvé ochutnala v sedmi letech. Ve druhé třídě k nám přišla Vietnamka a stala se mou kamarádkou. Občas jsem u nich jedla a bylo to fajn. V devatenácti jsem odjela na Nový Zéland, kde jsem chodila hodně na asijskou kuchyni. A u nás během té doby, co jsem byla pryč, vypukl boom vietnamského jídla. Když jsem před třemi roky přijela do Prahy, skoro na každém druhém rohu bylo nějaké asijské bistro. Někdo mě vzal do Sapy (vietnamská tržnice na kraji Prahy, pozn. red.). Byla jsem tam už kdysi, ještě když se tam Češi celkem báli vkročit, protože tehdy ještě byla vietnamská komunita mnohem uzavřenější. Ale v posledních letech se to hodně změnilo, protože už dorostly děti, které se tady narodily, a ty se snaží tržnici otevřít pro všechny. Teď občas v tamních bistrech sedí víc Čechů než Vietnamců.

Fotogalerie

Opravdu ve Vietnamu jedí psy?
Jen na severu. Hlavně starší lidé, kteří si prošli vietnamskou válkou. Tehdy nebylo co jíst, tak se naučili jíst psy. Oni k nim nemají vztah jako my, pro ně je to zvíře jako pro nás kráva. Mladí Vietnamci jsou jiní, ti už mají psy jako domácí mazlíčky. Říká se, že jakmile má pes jméno, tak se nejí. Ale na severu pořád existují speciální farmy, kde chovají jeden druh psů na jídlo. V Hanoji jsou na tržištích nabízeni ugrilovaní psi. Pohled na celé hlavy nebo půlky s ocáskem mi nedělal dobře... Ale v Číně jsem psa ochutnala. Byl v pokrmu, který připomínal guláš, takže to bylo v pohodě. Myslím, že kuchař by měl ochutnat úplně všechno.

Co bizarního jste ochutnala ve Vietnamu?
Třeba potkany, sami jsme si je opékali na ohni. Zvíře se napíchne na klacek i s tou chlupatou kůží. Pak se to okusuje. Nebylo to moc dobré, ale víceméně jsem to snědla. To bylo v oblasti delty Mekongu, kde je strašná chudoba. Oni ani moc nejedí maso, takže potkan je pro ně delikatesa. Proto jsem se u toho nemohla šklebit, když mi to nabízeli. Poblíž v horské oblasti Da Lat jsem zase ochutnala kachní embryo. Na to mě taky pozvali místní. Mohla jsem si vybrat 17, 19 a 21denní. Zvolila jsem střední cestu. Odklepla jsem vršek, posolila, opepřila, zakápla limetkou a k tomu jsem si dala kousek thajské bazalky, která je lékořicová. Začala jsem vydlabávat vnitřek, kde se schovával mrtvý ptáček se zobáčkem a křídly. Ta devatenáctka už docela křupe... Ale snědla jsem to.





Nejčtenější

Gabourey Sidibe (New York, 15. února 2015)
Sidibe: Když jsem měla anorexii, už jsem měla naplánované, jak se zabít

Cesta boubelaté herečky Gabourey Sidibe (34) ke štěstí byla velmi trnitá. V mládí měla problémy s poruchou příjmu potravy a v pozdějším věku pak pracovala na...  celý článek

Baňkování a čínská medicína
Baňkování uvolní svaly a pomůže při nachlazení. Pár dní však máte modřiny

Možná to vypadá neuvěřitelně, ale staletími prověřená metoda baňkování vám může pomoci od bolesti zad, nachlazení, ale třeba i proti celulitidě. Počítejte však...  celý článek

ilustrační snímek
Rodinná poradna: Syn při hraní on-line hry chatuje s cizími lidmi

Nevím, jak ochránit svého desetiletého syna, když je on-line. Snažila jsem se s ním o všech zásadách bezpečnosti mockrát mluvit, ale stále mu to nedochází....  celý článek

Zuzana Kečkéšová, bioložka z Ústavu organické chemie a biologie
Strach z rakoviny může být inspirací, tvrdí bioložka Zuzana Kečkéšová

Podívala se na rakovinu z opačné strany než všichni před ní - do míst v těle, kde rakovina nebývá. A položila si základní vědeckou otázku: Proč? Proč...  celý článek

Lenka s Rosťou na závěrečném setkání obou párů
Lenka není flákač, ale je to moje žena a milenka, zaznělo ve Výměně

Nebýt vtipného Rosti, byla by středeční premiérová Výměna manželek celkem nuda. Nikdo se nepopral ani nehádal, jak jsou diváci zvyklí, a slzy tekly jen...  celý článek

Další z rubriky

Kedlubna se sýrovým salátem a ředkvičkami
Nenápadný půvab macaté jarní krasavice kedlubny

Možná se vám dosud zdála tak trochu nudná jako ta pověstná panenka, co sedává v koutě. Nenechte se mýlit. Co tak bledou a zakřiknutou kedlubnu „vyzvat k...  celý článek

Těstovinový salát s kuřecím masem
Odlehčené večeře, které vám nepřidají kila a přivolají léto

Těšení na dovolenou si můžete zpříjemnit lehčími večeřemi s masem i bez. Ať už to bude salát, nebo sendvič se šťavnatým trhaným masem, pochutnají si všichni z...  celý článek

K pivu a hokejovému zápasu v televizi se hodí něco malého k zakousnutí.
Hokejové jednohubky aneb něco malého a rychlého k pivu i televizi

Kdo sleduje hokejové mistrovství, jistě dobře zná ten pocit, kdy sedíte napjatě před televizní obrazovkou a kolem vás nenápadně začne obcházet „mlsná“. Tyhle...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.