Doporučujeme

Kuchaři roku věnovali iDNES recepty vítězných pokrmů

- Držiteli titulu Kuchař roku 2000 v kategoriích junioři a senioři jsou Pavel Mareš a Martin Slezák, oba z kuchyně pražské restaurace Flambée. Rozhodla o tom na únorovém finálním klání odborná porota po posouzení práce deseti nejlepších kuchařů juniorů a stejného počtu seniorů.
V článku najdete tabulku s odkazy na recepty tří vítězných jídel v každé kategorii, ve fotogalerii se můžete podívat, jak jídla vypadají na talíři.

Soutěž kuchařů probíhá každý druhý rok ve dvou kategoriích: juniorů do 23 let a dosplělých. Je anony

Umístění/kategorie Junioři Senioři
1. místo Hlavní jídlo Hlavní jídlo
Moučník Moučník
2. místo Hlavní jídlo Předkrm
Moučník Hlavní jídlo
3. místo Hlavní jídlo Hlavní jídlo
Moučník Moučník
mní, do finále posílají soutěžící receptury svých pokrmů a jejich fotografie pod pse u donymem. Deset nejlepších postupuje do celostátního finále, kde si nejlepší kuchaři poměřují své schopnosti v praxi. Mají čtyři hodiny na přípravu dvou chodů, každý po pěti porcích, vše ve stanovené cenové realci.

Soutěž zahájili v sobotu ráno 12. února  v kuchyni hotelu Zvon junioři, tedy učni a absolventi učebního oboru kuchař nebo odborné gastronomické školy, kterým letos není více než 23 let. Přímo v kuchyni je při jejich práci, stejně jako později seniory, sledovala technická komise, která hodnotila organizaci práce, dodržování technologických postupů, hygienu a dodržení časového limitu. Mimo kuchyň pak degustační komise složená ze zahraničních porotců "bodovala" kreativitu a novátorství soutěžících, chuť, vůni a sladěnost pokrmu.

Hlavní odměnou pro vítěze věnovala sponzorská firma Knorr. Nejlepší kuchař pojede na odbornou stáž do Ameriky (viz. web). Nejlepší junior získal vedle titulu a diplomu finanční odměnu 5000 a vítěz kategorie dospělých 15.000 korun.

Martin Slezák (vlevo) a Pavel Mareš, kteří v kategorii seniorů a juniorů získali titul Kuchař roku, si 12.února zapózovali před tající ledovou sochou na českobudějovickém náměstí. Oba kuchaři vaří v pražské restauraci Flambée.


  • Vybrali jsme pro Vás