Doporučujeme

Krútí prsa na kávě s limetou

Krútí prsa na kávě s limetou | foto: Martin S.pro iDNES.cz

Čtenářský recept: Krůtí prsa na kávě s limetou

  • 0

Doba přípravy: 30 minut
Množství: 4 porce

  • 1 kg krůtích prsou

Na marinádu:

  • hrst lístků čerstvé máty
  • 1/2 kůry z jedné limety
  • 8 kávových zrn pražených
  • 1 ližička soli
  • mletý pepř
  • 0,5 dcl tuzemského rumu
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 2 lžíce vody
  • 2 lžíce olivového oleje

Příloha:

  • 1 kg brambor
  • 2 větší větvičky libečku
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 svazek jarní cibulky
  • sůl a pepř dle potřeby
  • 1 lžíce hnědého cukru

1. Nejprve si připravíme marinádu: Na začátek vložíme do mísy kde budeme maso marinovat všechny tekuté ingredience jako je voda, rum, jogurt a olivový olej, ty spolu vyšleháme aby se nám krásně vše spojilo, dále nakrájíme mátu na tenoučké proužky a k mátě si nastrouháme kůru z poloviny jedné lunetky, vše promícháme a dále do mísy vložíme kávová zrna, která jsme si předtím lehce rozmačkali v hmoždíři a na úplný závěr přisypeme sůl a pepř, takto připravenou marinádou potřeme maso. Grilujeme.

2. Maso nakrájíme na plátky, záleží na každém jak má rád silné plátky, a necháme marinovat nejméně 5 hodin. Tato marináda je letní svěží a určitě se hodí do rozpáleného letního dne, spolu se studenými-vlažnými brambory se zakysanou smetanou a karamelizovanou jarní cibulkou tento pokrm jistě potěší každého strávníka.

3. Brambory vaříme ve slupce spolu s větvičkami libečku. Po uvaření brambory scedíme a necháme vychladnout. Mezitím si nakrájíme na cca 0,5 cm silná kolečka jarní cibulky které opečeme na pánvi a na závěr přisypeme lžíci hnědého cukru a necháme zkaramelizovat.

4. Odstavíme z plotny a nakrájíme si již vychladlé brambory na menší kostičky o velikosti cca 2 cm. Takto nakrájené brambory prosolíme a trošku opepříme, přidáme z pánve jarní cibulku a lehce promícháme, nesmíme moc, abychom brambory nerozdrtili. Takto připravené vlažné brambory naposledy promícháme s jednou zakysanou smetanou.

5. Servírujeme na talíř nejprve brambory na ně položíme plátek grilovaného masa a zdobit můžeme snítkem máty se skrojkem limety.

Tip: K tomuto pokrmu bych doporučil svěží letní růžové víno, nebo suché bílé.


  • Vybrali jsme pro Vás