- sáček ječných krup
- kuřecí bujón (2 kostky nebo kuřecí vývar)
- 3 limety
- žlutá cuketa (0,5 kg)
- zelená cuketa (0,5 kg)
- červená kapie (0,5 kg)
- olivový olej
- sůl, cukr a bílý pepř
1. Kroupy uvaříme v příslušném množství vody s kuřecím bujónem doměkka ( pozor, nerozvařit). Ještě teplé je smícháme se zálivkou (šťáva ze tří limet našlehaná s 5 lžícemi olivového oleje). Podle chuti dosolíme, osladíme či opepříme.
2. Samostatně orestujeme na kostičky nakrájené zelené a žluté cukety na rozpáleném oleji (cca 2 - 3 minuty), necháme vyhcladnout.
3. Nakonec smícháme se studenými kroupami, na malé kostičky nakrájenou červenou kapií (kapii tepelně neupravujeme) a můžeme ještě jednou dochutit.
4. Necháme uležet v lednici nejlépe do druhého dne. Dobře vychlazené lze podávat jako předkrm nebo přílohu při grilování čehokoliv. Kroupeto je také možné přizpůsobit masu jemně nasekanými čerstvými bylinkami (např. bazalka - červené maso, tymián - ryby, dobromysl - drůbež).
Tip: Žlutou cuketu je možné vyměnit za žlutou kapii nebo sterilovanou kukuřici, zelenou cuketu je možné vyměnit za čerstvý hrášek, aby to barevně ladilo.