Doporučujeme

Krevetové rolky s okurkovým chutney | foto: Budha Bar

Ovládněte rozmanité asijské chutě: marinovaný losos a krevetová rolka

  • 4
Pokud byste rádi dopřáli svým chuťovým pohárkům nevšední zážitek, jistě vás nezklame asijská kuchyně. Kuchaři pražského Buddha Baru připravili pro naše čtenářky (i čtenáře) dva recepty, na které se dají snadno sehnat suroviny a nejsou příliš pracné.

Krevetové rolky s okurkovým chutney

Na 4 porce:

Směs Asie s modernou

Ověřené asijské tradice se v Buddha Baru mísí s moderními nápady. Kuchaři pražské pobočky připravili toto jednoduché menu pouze pro naše čtenářky.

Buddha Bar je síť hotelů a restaurací mísící prvky asijské kultury s modernouv...
  • krevety 400 g
  • rukola 90 g
  • okurka 1 kg
  • chili papričky 20 g
  • koriandr čerstvý 20 g
  • rýžový papír 8 ks
  • limeta 1 ks
  • avokádo 1 ks
  • rajče 100 g
  • červená cibule 50 g
  • rýžový ocet 50 ml
  • sůl, pepř

  1.  Na  přípravu jedné rolky je potřeba předem si namočit kusy rýžového papíru tak, aby zůstal překrytý, a vložit jej mezi vlhké utěrky na 15 minut.
  2. Mezitím máme čas si připravit okurkové chutney. Okurku rozkrájíme na menší kousky a pomocí tyčového mixeru rozmixujeme. Část vody z okurky přecedíme a dáme stranou, zbytek dáme do misky. Rajče zbavíme jadřinců a spolu s nakrájeným avokádem, červenou cibulí a chilli papričkami smícháme dohromady. Chutney dochutíme limetovou šťávou, solí a pepřem. Přidáme nasekaný koriandr a promícháme.
  3. Očištěné krevety uvaříme, vychladíme a zabalíme do vlhkého rýžového papíru spolu s rukolou.
  4. Vodu z okurky, kterou jsme si dali stranou, ochutíme solí, pepřem a rýžovým octem a podáváme v misce. Nebo přidáním lecitinu do okurkové vody a rozmícháním tyčovým mixérem vytvoříme pěnu.

 

Marinovaný losos s hráškovým pyré

Na 4 porce:

Marinovaný losos s blanšírovanou zeleninou a šalotkovým prachem
  • čerstvý vykostěný losos 450 g
  • sůl 125 g
  • cukr 190 g
  • pomeranč 1 ks
  • limeta 1 ks
  • citron 1 ks
  • koriandr sušený 8 g
  • hrášek zrno 120 g
  • smetana 20 g
  • zelený chřest 100 g
  • baby mrkev 100 g
  • květák 120 g
  • brokolice 120 g
  • šalotka 200 g
  • olej 1 l

  1. Den před podáváním je potřeba lososa namarinovat. Rybu vložíme do nádoby, zasypeme solí, cukrem, přidáme nastrouhanou kůru z citrusů a drcený sušený koriandr. Nádobu přetáhneme folií a necháme 24 hodin v lednici marinovat. Druhý den lososa vyjmeme ze směsi, důkladně omyjeme a  necháme vysušit.
  2. Šalotku usmažíme v rozpáleném oleji dozlatova a necháme  vysušit na kuchyňské utěrce. Poté pomocí tyčového mixéru rozmixujeme na prach.
  3. Všechnu zeleninu očistíme a blanšírujeme (rychle spaříme v téměř vroucí vodě). Smetanu zahřejeme a spolu s hráškem rozmixujeme, dochutíme solí. Podáváme s plátky marinovaného lososa, zeleninou a šalotkovým prachem.

Nemáte dost času na marinovaní? Za patnáct minut můžete servírovat tatarák z lososa: 

30. prosince 2009

, pro iDNES.cz
  • Vybrali jsme pro Vás