Krevetové rolky s okurkovým chutney
Na 4 porce:
Směs Asie s modernou |
- krevety 400 g
- rukola 90 g
- okurka 1 kg
- chili papričky 20 g
- koriandr čerstvý 20 g
- rýžový papír 8 ks
- limeta 1 ks
- avokádo 1 ks
- rajče 100 g
- červená cibule 50 g
- rýžový ocet 50 ml
- sůl, pepř
- Na přípravu jedné rolky je potřeba předem si namočit kusy rýžového papíru tak, aby zůstal překrytý, a vložit jej mezi vlhké utěrky na 15 minut.
- Mezitím máme čas si připravit okurkové chutney. Okurku rozkrájíme na menší kousky a pomocí tyčového mixeru rozmixujeme. Část vody z okurky přecedíme a dáme stranou, zbytek dáme do misky. Rajče zbavíme jadřinců a spolu s nakrájeným avokádem, červenou cibulí a chilli papričkami smícháme dohromady. Chutney dochutíme limetovou šťávou, solí a pepřem. Přidáme nasekaný koriandr a promícháme.
- Očištěné krevety uvaříme, vychladíme a zabalíme do vlhkého rýžového papíru spolu s rukolou.
- Vodu z okurky, kterou jsme si dali stranou, ochutíme solí, pepřem a rýžovým octem a podáváme v misce. Nebo přidáním lecitinu do okurkové vody a rozmícháním tyčovým mixérem vytvoříme pěnu.
Marinovaný losos s hráškovým pyré
Na 4 porce:
- čerstvý vykostěný losos 450 g
- sůl 125 g
- cukr 190 g
- pomeranč 1 ks
- limeta 1 ks
- citron 1 ks
- koriandr sušený 8 g
- hrášek zrno 120 g
- smetana 20 g
- zelený chřest 100 g
- baby mrkev 100 g
- květák 120 g
- brokolice 120 g
- šalotka 200 g
- olej 1 l
- Den před podáváním je potřeba lososa namarinovat. Rybu vložíme do nádoby, zasypeme solí, cukrem, přidáme nastrouhanou kůru z citrusů a drcený sušený koriandr. Nádobu přetáhneme folií a necháme 24 hodin v lednici marinovat. Druhý den lososa vyjmeme ze směsi, důkladně omyjeme a necháme vysušit.
- Šalotku usmažíme v rozpáleném oleji dozlatova a necháme vysušit na kuchyňské utěrce. Poté pomocí tyčového mixéru rozmixujeme na prach.
- Všechnu zeleninu očistíme a blanšírujeme (rychle spaříme v téměř vroucí vodě). Smetanu zahřejeme a spolu s hráškem rozmixujeme, dochutíme solí. Podáváme s plátky marinovaného lososa, zeleninou a šalotkovým prachem.
Nemáte dost času na marinovaní? Za patnáct minut můžete servírovat tatarák z lososa:
30. prosince 2009 |