Doporučujeme

Královské hody pro jazyk i oko

- Letošní překvapivě bohatá nabídka ananasů v obchodech umožňuje mezi nimi vybírat. Britský gourmet Glynn Christian sice především zdůrazňuje lahodnou chuť ananasu marinovaného v ginu, ale také připomíná, že se kvalita ananasu pozná zejména podle země původu. Vede Havaj a Malajsie, kvalitní plody vyvážejí i Austrálie a Jižní Afrika.

Při nákupu využívejte všechny své smysly. Vybírejte velké, neotlačené plody a nestyďte se je důkladně očichat, zda dost lákavě voní. Zralé jsou tehdy, když se při jemném zatlačení slupka podvolí prstům a jednotlivé listy ze zeleného chocholu lze vytáhnout. Nezapomeňte také zkontrolovat, jestli se především na spodní straně neobjevuje v místě řezu plíseň. V obchodech se většinou objevují ananasy ještě nedozrálé, které můžete pár dnů skladovat doma. Nejlépe jim svědčí teplota kolem 18 stupňů Celsia a poloha oběšence: zavěsíte jej na silnější niti uvázané pod zelenou chocholkou.
Nejprostším způsobem můžete ananas servírovat nakrájený na příčné plátky, které pak každý zvlášť zbavíte slupky. Můžete také plod rozkrojit po délce, nejprve na polovinu a pak na osminy. Existují ovšem i různé efektní úpravy, které ananas rázem změní v krále tabule.

Tip pro dámy: Nejlepší snídaně
Syrový ananas má tak málo kalorií, že se řadí k esům odtučňovacích diet. Vhodný je zvlášť pro ženy, protože je doslova nacpaný manganem, sloužícím k prevenci osteoporózy a zlomenin.
Ale pozor: nikdy syrový ananas nepoužívejte spolu s želatinou, kupříkladu při přípravě ovocných dortů. Obsahuje totiž enzym, který zabrání ztuhnutí směsi.

Tip pro pány: S masem, zato téměř bez nádobí
Odřízněte z ananasu horní i dolní část. Vezměte malou oválnou plechovku šunky, obsah vyklopte opatrně, aby zůstal vcelku. Nabrušte horní okraj a vykrojte jako formou dřeň. Vykrojenou část použijte jinak, do otvoru vsuňte šunku, přiklopte horní částí a pečte alespoň hodinu v troubě.

Můžete naplnit i příčně překrojený ananas, například kuřecím salátem. Pak má úprava už na první pohled signalizovat, co se skrývá uvnitř. Na obložení můžete použít třeba koupenou kuřecí rolku, zatímco salát uvnitř bude domácí. Připravíte jej například kombinací kostek z poloviny ananasu, dvou jablek, osmi lžic sterilovaného celeru a 200 gramů pečeného nebo grilovaného kuřete, které smícháte s šálkem majonézy, 2 lžícemi pomerančové šťávy, 2 lžícemi kondenzovaného mléka a lžičkou worcesterské omáčky.

Vydlabanou polovinu ananasu naplníte ovocným salátem, který jste nechali přes noc uležet v chladničce, a na povrchu ozdobíte exotickými plody, jako je kiwi nebo malajská hvězda. S ananasem se zvlášť dobře snáší chuť papáji, ale můžete použít takřka jakékoli ovoce: mango, banán, jablka, hroznové víno, pár rozinek, strouhaný kokos.

Na ananasový předkrm si nejdřív nakrájejte plátky silné asi 2 centimetry, zbavte slupky, a pokud je třeba, vykrojte kulatou vykrajovací formičkou o průměru asi 2 centimetry dřevnatý střed. Pak kolečka obložíte podle chuti například chřestem nebo hromádkou drůbežího salátu. Plátek také můžete osmažit v mandlích nebo strouhaném kokosu. Postup je v obou případech shodný: kolečko ananasu obalíte postupně v mouce, vajíčku a mandlích (kokosu) a osmažíte ve fritovacím hrnci nebo pánvi s dostatkem tuku.


  • Vybrali jsme pro Vás