Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Královské hody pro jazyk i oko

aktualizováno 
- Letošní překvapivě bohatá nabídka ananasů v obchodech umožňuje mezi nimi vybírat. Britský gourmet Glynn Christian sice především zdůrazňuje lahodnou chuť ananasu marinovaného v ginu, ale také připomíná, že se kvalita ananasu pozná zejména podle země původu. Vede Havaj a Malajsie, kvalitní plody vyvážejí i Austrálie a Jižní Afrika.

Při nákupu využívejte všechny své smysly. Vybírejte velké, neotlačené plody a nestyďte se je důkladně očichat, zda dost lákavě voní. Zralé jsou tehdy, když se při jemném zatlačení slupka podvolí prstům a jednotlivé listy ze zeleného chocholu lze vytáhnout. Nezapomeňte také zkontrolovat, jestli se především na spodní straně neobjevuje v místě řezu plíseň. V obchodech se většinou objevují ananasy ještě nedozrálé, které můžete pár dnů skladovat doma. Nejlépe jim svědčí teplota kolem 18 stupňů Celsia a poloha oběšence: zavěsíte jej na silnější niti uvázané pod zelenou chocholkou.
Nejprostším způsobem můžete ananas servírovat nakrájený na příčné plátky, které pak každý zvlášť zbavíte slupky. Můžete také plod rozkrojit po délce, nejprve na polovinu a pak na osminy. Existují ovšem i různé efektní úpravy, které ananas rázem změní v krále tabule.

Tip pro dámy: Nejlepší snídaně
Syrový ananas má tak málo kalorií, že se řadí k esům odtučňovacích diet. Vhodný je zvlášť pro ženy, protože je doslova nacpaný manganem, sloužícím k prevenci osteoporózy a zlomenin.
Ale pozor: nikdy syrový ananas nepoužívejte spolu s želatinou, kupříkladu při přípravě ovocných dortů. Obsahuje totiž enzym, který zabrání ztuhnutí směsi.

Tip pro pány: S masem, zato téměř bez nádobí
Odřízněte z ananasu horní i dolní část. Vezměte malou oválnou plechovku šunky, obsah vyklopte opatrně, aby zůstal vcelku. Nabrušte horní okraj a vykrojte jako formou dřeň. Vykrojenou část použijte jinak, do otvoru vsuňte šunku, přiklopte horní částí a pečte alespoň hodinu v troubě.

Můžete naplnit i příčně překrojený ananas, například kuřecím salátem. Pak má úprava už na první pohled signalizovat, co se skrývá uvnitř. Na obložení můžete použít třeba koupenou kuřecí rolku, zatímco salát uvnitř bude domácí. Připravíte jej například kombinací kostek z poloviny ananasu, dvou jablek, osmi lžic sterilovaného celeru a 200 gramů pečeného nebo grilovaného kuřete, které smícháte s šálkem majonézy, 2 lžícemi pomerančové šťávy, 2 lžícemi kondenzovaného mléka a lžičkou worcesterské omáčky.

Vydlabanou polovinu ananasu naplníte ovocným salátem, který jste nechali přes noc uležet v chladničce, a na povrchu ozdobíte exotickými plody, jako je kiwi nebo malajská hvězda. S ananasem se zvlášť dobře snáší chuť papáji, ale můžete použít takřka jakékoli ovoce: mango, banán, jablka, hroznové víno, pár rozinek, strouhaný kokos.

Na ananasový předkrm si nejdřív nakrájejte plátky silné asi 2 centimetry, zbavte slupky, a pokud je třeba, vykrojte kulatou vykrajovací formičkou o průměru asi 2 centimetry dřevnatý střed. Pak kolečka obložíte podle chuti například chřestem nebo hromádkou drůbežího salátu. Plátek také můžete osmažit v mandlích nebo strouhaném kokosu. Postup je v obou případech shodný: kolečko ananasu obalíte postupně v mouce, vajíčku a mandlích (kokosu) a osmažíte ve fritovacím hrnci nebo pánvi s dostatkem tuku.

Autor:




Nejčtenější

Sport na čerstvém vzduchu a s přáteli je nejlepší způsob, jak si užít léto.
Léto v pohybu: Sportovní outfity a doplňky, kterým neodoláte

Krásné letní počasí přímo vybízí k venkovním sportovním aktivitám. Návštěvu fitness center proto odložte, až se ochladí, a prázdniny využijte ke sportům, které...  celý článek

Billie Piperová
Piperová: Ve třiceti po mně nemůžete chtít, abych vypadala na dvacet

Britské herečky Billie Piperová (34) se dotklo, že se do ní opřeli někteří novináři kvůli vráskám. Po třicítce očekávala, že se podobným článkům vyhne. Jak...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

ilustrační snímek
Jak vybírat porodnici? Rozhoduje nabídka péče, zázemí i pocity rodičky

Pražské maminky to musí řešit relativně brzy a zapsat se do porodnice již v prvním trimestru, s výběrem porodnice si ovšem láme hlavu většina nastávajících...  celý článek

Další z rubriky

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu
První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu

Zničehonic začínáte ztrácet svou jinak bohatou hřívu? Nepropadejte panice a podívejte se, jak vypadávání vlasů udělit stopku hned v začátcích.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.