Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Co vařit o víkendu k obědu? Opijte králíka koňakem či vínem

  0:39aktualizováno  0:39
Králíka na smetaně přenechte babičce, vy tradiční venkovské maso zalijte vínem a koňakem. Slibujeme, že po tomhle obědě kocovinu mít nebudete. Pokud tedy nebudete při vaření z lahve dál upíjet...

Králík na červeném víně | foto: Isifa.com

Králík na červeném víně

Doba přípravy: 50 minut + 12 hodin marinování + 60 minut pečení
Množství: pro 4–6 osob

  • 1 králík
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 16 kuliček pepře
  • 1 bobkový list
  • 3 snítky tymiánu
  • trocha petrželové a celerové natě
  • 2 špalíky pórku - zelená část
  • 1 l suššího červeného vína
  • 3 lžíce koňaku
  • 1 lžíce oleje
  • 50 g másla
  • sůl, pepř

1. Naporcovaného králíka omyjeme a osušíme, maso propícháme vidličkou až ke kostem a vložíme do hrnce.

Králičí maso je lehce stravitelné, má nízký obsah tuku, tudíž je velmi libové. Jestli koupíte celého králíka, rozdělte ho na šest kusů – přední a zadní běhy a rozpůlený trup.

Maso starších kusů je tmavší a také o něco tužší než to z mladých králíků, počítejte tedy s o něco delším časem jeho úpravy.

Nejlepší způsob, jak maso upravit, je ho upéct. Ideálně při nižší teplotě, aby se nevysušilo. Ze stejného důvodu je dobré vždy pekáč přikrýt.

2. Očištěnou mrkev a petržel nakrájíme na špalíky, oloupanou cibuli na měsíčky. Dva stroužky česneku prolisujeme, dva necháme neoloupané. Zeleninu, cibuli, česnek, koření a bylinky vložíme do hrnce ke králíkovi, vše zalijeme vínem a koňakem, přidáme lžíci oleje a necháme maso marinovat přes noc.

3. Troubu předehřejeme na 220 °C. Porce králíka vyjmeme z marinády a osušíme je papírovými ubrousky. Marinádu přecedíme, tekutinu a kousky zeleniny uchováme.

4. V pekáči rozehřejeme máslo, maso na něm postupně opečeme a odložíme na talíř. Na horkém másle orestujeme i zeleninu, zalijeme ji marinádou, přivedeme k varu a králíka vrátíme do pekáče. Dochutíme solí, pepřem a pečeme 60 minut ve vyhřáté troubě.

Tip: Jako přílohu zvolte vařené brambory s čerstvě nasekanou petrželkou polité trochou másla.

Paštika z králičího masa

Paštika z králičího masa

Doba přípravy: 40 minut + 12 hodin marinování + 90 minut pečení

  • 2 zadní stehna z králíka + hřbet
  • játra z králíka
  • 300 g anglické slaniny vcelku
  • 1 šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 6 kuliček zeleného pepře
  • 50 ml koňaku
  • sůl
  • 200 g tenkých plátků anglické slaniny
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1–3 lžíce strouhanky

1. Stehna a hřbet vykostíme a pokrájíme na menší kousky. Anglickou slaninu rozkrájíme na kostky. Šalotku a česnek oloupeme a nadrobno pokrájíme.

2. Kousky masa, játra a slaninu vložíme do většího plastikového uzaviratelného sáčku, přidáme šalotku a česnek, tymián, zelený pepř, koňak, sůl, rukou promícháme a necháme 12 hodin odležet v chladu.

Kde sehnat kvalitní králičí maso?

 Je řada farem, kde se na něj specializují, např. Farma u řeky Orlice v Lípě nad Orlicí, Farma Vysočina poblíž Vlachovic či Western Farm Alvero v Bohumileči.

3. Troubu předehřejeme na 160 °C. Formu na paštiku vyložíme plátky slaniny tak, aby přesahovaly přes okraj formy.

4. Celý obsah sáčku dvakrát umeleme na masovém mlýnku, promícháme s vejci, smetanou, případně zahustíme strouhankou.

5. Formu vyloženou slaninou naplníme umletou směsí, dobře upěchujeme, několikrát sklepneme, abychom neměli v paštice vzduchové bubliny.

6. Plátky slaniny přehneme přes paštiku. Formu zakryjeme alobalem, vložíme do pekáče, do kterého vlijeme horkou vodu, a pečeme ve vyhřáté troubě asi 90 minut.

Tip: Podávejte s tmavým chlebem, nakládanou zeleninou nebo okurkami. Králičí játra můžete nahradit kuřecími.

Pečený králík na víně a koňaku

Pečený králík na víně a koňaku

Doba přípravy: 40 minut + 90 minut vaření a pečení
Množství: pro 4–6 osob

  • 1 králík
  • sůl
  • pepř
  • 150 g anglické slaniny
  • 1/2 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2–3 hnědé žampiony nebo hříbky
  • 4 lžíce oleje
  • 1 snítka čerstvé petržele
  • 1 snítka čerstvého tymiánu nebo 1,5 lžičky sušeného
  • 100 ml koňaku
  • 200 ml suchého bílého vína

1. Králíka naporcujeme, omyjeme, osušíme a ochutíme solí a pepřem. Slaninu pokrájíme na malé kostičky. Cibuli a česnek oloupeme a pokrájíme nadrobno. Houby očistíme a pokrájíme na malé kousky.

2. Troubu předehřejeme na 180 °C. Na pánvi rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli a česnek, přihodíme slaninu a společně opečeme.

3. Vypečený tuk s olejem slijeme do pekáče, zahřejeme ho a opečeme na něm porce králíka.

4. Přidáme cibuli se slaninou, nasekanou petržel, tymián, zalijeme koňakem, vínem a trochou vody a dáme péct do vyhřáté trouby.

5. Po 30 minutách pečení přihodíme do pekáče k masu pokrájené houby a pečeme další půlhodinu. Během pečení přeléváme výpekem, případně podlijeme trochou vody.

Tip: Podávejte s rýží nebo vařenými bramborami.

Králičí stehna s česnekem a červeným vínem

Králičí stehna s česnekem a červeným vínem

Doba přípravy: 15 minut + 12 hodin marinování + 90 minut pečení
Množství: pro 4 osoby

  • 4 králičí stehna
  • 500 ml červeného vína
  • 2 bobkové listy
  • sůl
  • pepř
  • 16 stroužků česneku
  • 4 lžíce oleje
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 snítka tymiánu

1. Omytá a osušená králičí stehna zalijeme červeným vínem, přidáme bobkový list, sůl a pepř a necháme je marinovat přes noc.

2. Troubu předehřejeme na 200 °C. Česnek oloupeme. Stehna vyjmeme z marinády a osušíme je.

3. V pekáči rozehřejeme olej, stehna na něm opečeme, přihodíme stroužky česneku, krátce společně opečeme. Maso zalijeme marinádou a vývarem, přidáme tymián, zakryjeme poklicí a pečeme asi hodinu.

4. Během pečení králíka přeléváme šťávou, seškrabujeme připečenou šťávu ze stran pekáče. Po hodině stehna dopečeme asi 20–30 minut odkrytá.

Tip: Přidejte do pekáče ke stehnům na kolečka pokrájenou červenou cibuli.

Králík s olivami a piniovými oříšky

Králík s olivami a piniovými oříšky

Doba přípravy: 20 minut + 80–90 minut vaření
Množství: pro 4–6 osob

  • 1 králík
  • 1 cibule
  • 2–3 stroužky česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2–3 snítky čerstvého rozmarýnu
  • tymián
  • 2 bobkové listy
  • sůl
  • 250 ml červeného vína
  • 16–20 černých oliv
  • 50 g piniových oříšků
  • 500 ml zeleninového vývaru

1. Králíka naporcujeme, omyjeme a osušíme. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli pokrájíme na kostičky, česnek nadrobno nasekáme.

2. V hrnci rozehřejeme olej, porce králíka na něm dozlatova opečeme, odložíme do mísy a zakryjeme a uchováme v teple.

3. Do hrnce přihodíme cibuli a česnek, přidáme rozmarýn, tymián, bobkový list a společně opečeme.

4. Porce králíka i se šťávou vrátíme do hrnce, zalijeme červeným vínem, které necháme částečně odpařit, přisypeme piniové oříšky, olivy, sůl, pepř, podlijeme částí vývaru, zakryjeme pokličkou a podusíme doměkka.

5. Během dušení podléváme králíka zbylým zeleninovým vývarem.

Tip: Pokud máte králíka s hlavou a droby, hlavu a srdce povařte s bobkovým listem, mrkví a kousky řapíkatého celeru. Vývar použijte při pečení králíka. Játra a ledviny přihoďte do hrnce s olivami a oříšky.

Autor:




Nejčtenější

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Zuzana Hejnová
Na první dítě nechci čekat do čtyřiceti, říká Zuzana Hejnová

Ve svých třiceti letech má před sebou srpnové mistrovství světa v Londýně, příští rok by ještě chtěla zkusit mistrovství Evropy, dál už se ve své kariéře moc...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Muži své emoce ignorují, ženy se v nich ztrácejí, tvrdí odborníci

Vztahy stojí na emocích. Neschopnost je projevovat znamená problém navázat i udržet vztah. Kdo by v přítomnosti ledové kostky roztál? Někdo vztahy sice...  celý článek

(Ilustrační snímek)
UKÁZKA Z KNIHY: Ženy by teď měly muže podržet, tvrdí psycholog Zimbardo

„Na rozdíl od žen a jejich emancipačních hnutí se muži nikdy nezformovali, aby zaktualizovali svou roli ve společnosti,“ píše psycholog Philip Zimbardo ve své...  celý článek

Ilustrační fotografie
Pět tipů, jak zlepšit fyzickou kondici. Na začátku pomůže rychlá chůze

Uvědomujete si to pokaždé, když dobíháte autobus, protože se ještě několik zastávek snažíte maskovat své funění. Vaše fyzická kondice je na bodu mrazu. Chtěli...  celý článek

Další z rubriky

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Kuřecí karbanátky se zeleninovým salátem
Zapomeňte na nudu. Kuřecí recepty pro milovníky barev a nových chutí

Pečené v troubě, jako obalovaný řízek nebo na paprice. Ne že by vám tahle jídla nechutnala, ale občas už vám přijdou celkem nudná? Zkuste to příště trochu...  celý článek

Kuřecí roláda s mandlovo-bazalkovým pestem
Bylinkové hody. Roláda s pestem, šalvějové ravioli a krém s koriandrem

Kdy jindy si užívat zelené bohatství ze zahrady nebo truhlíku za oknem, než právě teď, když se to všechno krásně zelená. Čerstvé bylinky využijete nejen...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Snesou vaše zuby bělicí pásky? Na plomby a citlivé zuby opatrně
Snesou vaše zuby bělicí pásky? Na plomby a citlivé zuby opatrně

Závidíme všem, kteří dostali do vínku zářivě bílé zuby. My ostatní jsme odkázaní na specializované zubní ordinace nebo různé kosmetické vychytávky. Třeba na běl... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.