Upečte si dietního králíka na kořenové zelenině a získejte kuchařku

  0:52
Kateřina s Lindou v Herbáři České televize opět připravují chutná jídla, která mají pozitivní vliv i na naše zdraví a psychickou pohodu. Znáte také recept, o který byste se rádi podělili? Pošlete nám ho a vyhrajte kuchařku Herbáře.

Z nadměrné úrody jahod si Katka s Lindou udělají jahodový ocet, a to hned dvěma různými způsoby. Ze slaniny, mrkve, cibule a hlavně tuřínu připraví Kateřina polévku podle receptu Magdaleny Dobromily Rettigové. Tuřín nebo také dumlík je silný antioxidant a doporučuje se jako prevence proti rakovině. 

Velmi zdravá je také cizrna, která je základem mnoha vegetariánských jídel. kateřina s Lindou z ní připraví falafel. Po minimálně dvanáctihodinovém máčení a hodinovém vaření cizrnu rozmixují s pistáciemi, česnekem, moukou, olejem a vinným kamenem. Vinný kámen je usušená vinná sedlina, která funguje jako kypřící prášek a neobsahuje fosfáty.

Zatímco se bochánky falafelu pečou v troubě, nachystají kuchařky několik dipů, co se k nim budou hodit. Kešu dip se připraví z rozmixovaných kešu oříšků a másla, které se pak naředí řepkovým olejem a citronem. Druhý dresink je z kozího jogurtu a limetek, kozí mléko je lidskému zdraví velmi prospěšné a hodí se i pro lidi, kteří špatně tráví kravskou bílkovinu. Dresinky doplní rajčatová salsa s chilli, česnekem a koriandrem, který falafelu v teplé pitě dodá správný říz. 

Herbář II

Kuchařskou show Lindy Rybové a Kateřiny Winterové uvidíte v neděli v 18:25 na ČT1.

Katka s Lindou nejsou žádné kuchařské asketičky a mají pochopení pro zálibu v nezdravých jídlech, snaží se je ale často trochu vylepšit, aby nebyla pro náš organismus příliš velkou zátěží. Příkladem jsou zeleninové chipsy, které si jednoduše připravíte fritováním jakékoliv zeleniny nastrouhané na tenké plátky. Dochutí se samozřejmě solí, podle chuti i bazalkou a pepřem.

Přítelem hubnoucích by podle Kateřiny s Lindou měl být i černý kořen, kterému se také říkalo španělský hadí mord (existuje jeho česká odrůda s přízviskem libochovický, takže to není v Česku úplný cizinec) a který se hodí i pro diabetiky a revmatiky, chuťově se podobá pastiňáku. Níže najdete recept z černého kořene a králíka, jehož maso je také vhodné při dietě, protože obsahuje málo tuku.

Pošlete nám svůj recept a vyhrajte

Jaký je váš oblíbená zdravý recept? Máte vlastní zdravější variantu fastfoodu nebo třeba vepřa-knedla-zela? Nebo dáváte přednost domácím zeleninovým polévkám a salátům všeho druhu? Pošlete nám svůj recept a vyhrajte kuchařku Herbáře. Své recepty s fotkou nahrávejte do 11. prosince ZDE.

Vítězkou minulého kola se stala Dominika Gašparová s receptem na Janssonovo pokušení, které se jí na Vánoce ve Švédsku. Blahopřejeme.

Králík na kořenové zelenině

Porce pro 4 až 6 osob

Doba přípravy 35 minut + pečení 1 hodinu 25 minut

Jako příloha se hodí třeba vařené brambory
  • 1 králík, rozporcovaný na 6 dílů
  • 6 lžic ochucené hladké mouky solí, pepřem a římským kmínem (po ¼ - 1/2 lžičky)
  • 6 tenkých mrkví
  • 4 černé kořeny
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 lžičky hrubozrnné hořčice v prášku
  • 2 lžíce medu
  • šalvěj nebo hladkolistá petržel

Troubu předehřejeme na 200°C.

Kořenovou zeleninu očistíme, nakrájíme na větší kusy, povaříme krátce ve vroucí osolené vodě a zhruba po 5 minutách scedíme a vysušíme papírovými utěrkami.

Rozpálíme velkou pánev s 1 lžící olivového oleje a opečeme v ní pomalu, ale důkladně zeleninu. Jak začne zelenina zlátnout, přendáme ji do většího pekáče nebo keramické pečicí nádoby vyložené pečicím papírem. Ochucenou mouku smícháme s hořčičným práškem a porce králíka v této směsi důkladně obalíme a opečeme na olivovém oleji dozlatova.

Králičí dobroty

Další recepty z králíka najdete na Labuznik.cz

Opečené kusy králíka naskládáme do pekáče na zeleninu, zastříkneme olivovým olejem a pečeme v předehřáté troubě. Zhruba po 45 minutách trochu promícháme v pekáči zeleninu. V misce smícháme hořčici s medem a touto marinádou potřeme porce masa pěkně ze všech stran, posypeme nasekanými bylinkami a pečeme ještě dalších 20 až 30 minut, dokud není maso měkké a křehké. Pečeného králíka můžeme servírovat například s bramborovou kaší nebo jen s pečivem.

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Pstruh, jehněčí i bulky. Pochutnejte si o Velikonocích na lahůdkách ze světa

23. března 2024

Velikonoce jsou kromě lidových a liturgických tradic také svátky dobrého jídla a pití. Klasických...

Košíčky s mrkvičkami

Košíčky s mrkvičkami

Střední

45 min

Překvapte koledníky vtipnými velikonočními laskominami.

Mrkvový dort

Mrkvový dort

Střední

210 min

Doplňte velikonoční tabuli tímto dokonalým dortem.

Velikonoční cheesecaky

Velikonoční cheesecaky

Střední

60 min

Koledníkům udělá toto sladké občerstvení obrovskou radost.

Čokoládová vajíčka

Čokoládová vajíčka

Střední

60 min

Připravte koledníkům čokoládové pohoštění.

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...