Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Upečte si dietního králíka na kořenové zelenině a získejte kuchařku

  0:52aktualizováno  0:52
Kateřina s Lindou v Herbáři České televize opět připravují chutná jídla, která mají pozitivní vliv i na naše zdraví a psychickou pohodu. Znáte také recept, o který byste se rádi podělili? Pošlete nám ho a vyhrajte kuchařku Herbáře.

Z nadměrné úrody jahod si Katka s Lindou udělají jahodový ocet, a to hned dvěma různými způsoby. Ze slaniny, mrkve, cibule a hlavně tuřínu připraví Kateřina polévku podle receptu Magdaleny Dobromily Rettigové. Tuřín nebo také dumlík je silný antioxidant a doporučuje se jako prevence proti rakovině. 

Velmi zdravá je také cizrna, která je základem mnoha vegetariánských jídel. kateřina s Lindou z ní připraví falafel. Po minimálně dvanáctihodinovém máčení a hodinovém vaření cizrnu rozmixují s pistáciemi, česnekem, moukou, olejem a vinným kamenem. Vinný kámen je usušená vinná sedlina, která funguje jako kypřící prášek a neobsahuje fosfáty.

Fotogalerie

Zatímco se bochánky falafelu pečou v troubě, nachystají kuchařky několik dipů, co se k nim budou hodit. Kešu dip se připraví z rozmixovaných kešu oříšků a másla, které se pak naředí řepkovým olejem a citronem. Druhý dresink je z kozího jogurtu a limetek, kozí mléko je lidskému zdraví velmi prospěšné a hodí se i pro lidi, kteří špatně tráví kravskou bílkovinu. Dresinky doplní rajčatová salsa s chilli, česnekem a koriandrem, který falafelu v teplé pitě dodá správný říz. 

Herbář II

Kuchařskou show Lindy Rybové a Kateřiny Winterové uvidíte v neděli v 18:25 na ČT1.

Katka s Lindou nejsou žádné kuchařské asketičky a mají pochopení pro zálibu v nezdravých jídlech, snaží se je ale často trochu vylepšit, aby nebyla pro náš organismus příliš velkou zátěží. Příkladem jsou zeleninové chipsy, které si jednoduše připravíte fritováním jakékoliv zeleniny nastrouhané na tenké plátky. Dochutí se samozřejmě solí, podle chuti i bazalkou a pepřem.

Přítelem hubnoucích by podle Kateřiny s Lindou měl být i černý kořen, kterému se také říkalo španělský hadí mord (existuje jeho česká odrůda s přízviskem libochovický, takže to není v Česku úplný cizinec) a který se hodí i pro diabetiky a revmatiky, chuťově se podobá pastiňáku. Níže najdete recept z černého kořene a králíka, jehož maso je také vhodné při dietě, protože obsahuje málo tuku.

Pošlete nám svůj recept a vyhrajte

Jaký je váš oblíbená zdravý recept? Máte vlastní zdravější variantu fastfoodu nebo třeba vepřa-knedla-zela? Nebo dáváte přednost domácím zeleninovým polévkám a salátům všeho druhu? Pošlete nám svůj recept a vyhrajte kuchařku Herbáře. Své recepty s fotkou nahrávejte do 11. prosince ZDE.

Vítězkou minulého kola se stala Dominika Gašparová s receptem na Janssonovo pokušení, které se jí na Vánoce ve Švédsku. Blahopřejeme.

Králík na kořenové zelenině

Porce pro 4 až 6 osob

Doba přípravy 35 minut + pečení 1 hodinu 25 minut

Jako příloha se hodí třeba vařené brambory
  • 1 králík, rozporcovaný na 6 dílů
  • 6 lžic ochucené hladké mouky solí, pepřem a římským kmínem (po ¼ - 1/2 lžičky)
  • 6 tenkých mrkví
  • 4 černé kořeny
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 lžičky hrubozrnné hořčice v prášku
  • 2 lžíce medu
  • šalvěj nebo hladkolistá petržel

Troubu předehřejeme na 200°C.

Kořenovou zeleninu očistíme, nakrájíme na větší kusy, povaříme krátce ve vroucí osolené vodě a zhruba po 5 minutách scedíme a vysušíme papírovými utěrkami.

Rozpálíme velkou pánev s 1 lžící olivového oleje a opečeme v ní pomalu, ale důkladně zeleninu. Jak začne zelenina zlátnout, přendáme ji do většího pekáče nebo keramické pečicí nádoby vyložené pečicím papírem. Ochucenou mouku smícháme s hořčičným práškem a porce králíka v této směsi důkladně obalíme a opečeme na olivovém oleji dozlatova.

Králičí dobroty

Další recepty z králíka najdete na Labuznik.cz

Opečené kusy králíka naskládáme do pekáče na zeleninu, zastříkneme olivovým olejem a pečeme v předehřáté troubě. Zhruba po 45 minutách trochu promícháme v pekáči zeleninu. V misce smícháme hořčici s medem a touto marinádou potřeme porce masa pěkně ze všech stran, posypeme nasekanými bylinkami a pečeme ještě dalších 20 až 30 minut, dokud není maso měkké a křehké. Pečeného králíka můžeme servírovat například s bramborovou kaší nebo jen s pečivem.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Herečka Emma Stone na zahajovacím ceremoniálu MFF v Benátkách
Emma Stone: Jsem známá a můj hlas má sílu, nesmím se bát vyjádřit názor

Herečka Emma Stone (28) cítí potřebu nahlas říkat, co si myslí, protože může díky své popularitě ovlivnit víc lidí než běžný člověk. Zatímco ještě nedávno měla...  celý článek

Chrissy Teigenová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Chrissy Teigenová: Kvůli dalšímu umělému oplodnění končím s alkoholem

Modelka Chrissy Teigenová (31) prozradila, že se dostala do stádia, kdy byla závislá na pravidelné konzumaci vína. Denně si dopřávala několik skleniček a...  celý článek

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

Ilustrační fotografie
Jak se zbavit trémy? Myslete na svůj dech i úspěchy

Čeká vás důležité vystoupení na veřejnosti a už doma se klepete hrůzou? Nemůžete spát nervozitou, že nezvládnete udělat řidičák? Bojíte se už teď návratu do...  celý článek

Další z rubriky

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu
5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu

Jedni je milují, druzí se jim vyhýbají obloukem. Jsou parfémy, které vyvolaly tak ostrou reakci, že si jiné přízvisko ne... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.