Král smažený i nakládaný

  23:55
- Odborně řečeno je to plísňový sýr camembertského typu, s typickou bílou plísní na povrchu a charakteristickou žampionovou chutí, ve stadiu správné zralosti na řezu smetanově zbarvený a mírně krémovité konzistence. Reklamní slogan o něm tvrdí, že je králem sýrů. Míněno zřejmě sýrů českých. Milovníky a znalce sýrů francouzských v té souvislosti asi napadne jízlivá poznámka o jednookém, který je králem mezi slepými.

Ostatně sami výrobci o něm občas tvrdí, že by mu prospělo, kdyby zrál déle, získal bohatší plíseň a výraznější chuť, že by jej však čeští zákazníci v takové podobě nepřijali. Ale abychom hermelínu nekřivdili - patří k té části domácí produkce,která snese srovnání se sýrařskými velmocemi, a jeho současnou oblibu určitě nepřinesla jen nahodilost módní vlny. Hlavně je však přímo čítankovou ukázkou, co všechno lze v kuchyni vykouzlit, vycházíme-li ze stále stejného základu, ale vydáme se pokaždé jiným směrem.

Klasickým v trojobalu smaženým sýrem se v restauracích dlouhý čas samozřejmě rozuměl plátek eidamské cihly. Tak samozřejmě,že se ani neuvádělo, o jaký druh sýra se jedná. Když se pak vedle něj jako rovnocenný konkurent prosadil jeho plísňový kolega, vznikla na mnoha jídelních lístcích kuriózní dvojice: »smažený sýr« a »smažený hermelín«, obojí zpravidla s bramborem a tatarskou omáčkou. V dnes už zaniklé pražské restauraci Alex, orientované na německou kuchyni, k němu ovšem podávali omáčku brusinkovou, což možná ve výsledku nebyla ryze německá specialita, zato skvělá chuťová kombinace. Pro domácí gastronomické experimenty lze doporučit rafinovanější verzi než pouhé obalení v mouce,vejci a strouhance. Hermelín podélně rozpůlte a proložte plátkem primátora (tedy české verze ementálu), dvěma plátky uheráku nebo jiného salámu, který se m u charakterem blíží, a snítkou čerstvého kopru. Spojte dvěma párátky, obalte v přiměřeně hustém těstíčku připraveném z vejce, mouky, kečupu a kayenského pepře nebo tabasca a po obou stranách osmažte. Ještě daleko většího rozšíření než hermelín smažený,rozšíření přímo masového, došel v poslední době hermelín nakládaný, který zejména pivaři shledali vynikající chuťovkou ke svému oblíbenému nápoji. V erze jsou rozličné (např. ďábelská směs, grilovací koření, česnek, feferonky,případně cibule,to vše zalít olejem), ale vždy z důvodů, jež jsou nasnadě,míří především k chuti výrazně palčivé. Nakládaný hermelín má svoji decentnější, chuťově mnohostrannější podobu, která je dokonce starší než ona hospodský řízná. Hermelíny podélně rozpůlte, poklaďte plátky česneku (jeden stroužek na jednu půlku hermelínu) a posypte směsí koření připravenou tak, že v hmoždíři utlučete lžičku rozmarýnu, lžičku tymiánu, 15 kuliček jalovce a přidáte na špičku nože pepře a stejně tolik sladké papriky. Naskládejte do sklenice (vždy vnější plochou na řeznou plochu, nikoliv do původního tvaru), zalijte kvalitním olejem a přidejte dvě feferonky a dva bobkové listy. Po uležení v chladu, k němuž postačí 48 hodin, krájejte na trojúhelníčky a podávejte jako jednohubky. (Šedý věk socialistického potravinářství měl tu výjimečně jednu výhodu - norma ukládala hermelínu průměr, díky němuž se téměř přesně vešel do půllitrové zavařovací sklenice a spotřeba oleje byla minimální. Dnes už tato jednoduchá pravda neplatí.) Lahodnou kombinací plísňového sýra se sýrem čerstvým je hermelín plněný lučinou se zeleným pepřem. Tentokrát ovšem budete výjimečně potřebovat hermelín nepříliš zralý. Z jedné strany na něm opatrně odkrojte vršek tak, aby zůstal vcelku a posloužil jako víčko. Vnitřek sýra vydlabejte lžičkou. Balíček lučiny osolte a vmíchejte do ní lžičku rozdrcených kuliček nakládaného zeleného pepře. Ochucenou lučinou naplňte hermelín, přiklopte odkrojeným vrškem, zabalte zpět do staniolu, nechte v chladničce ztuhnout a krájejte na trojúhelníčky. A co s vydlabaným vnitřkem? Přidejte k němu do misky špetku soli, lžíci zakysané smetany a půl lžičky kari koření, rozmělněte důkladně vidličkou a mažte na plátky veky. Výčet možností, jak hermelín využít, by mohl ještě dlouho pokračovat. Připomeňme alespoň salát z hermelínu, pomerančů, jablek, vlašských ořechů a ochuceného jogurtu, kousky hermelínu zapracované do kuliček mletého masa grilovaných na špízu nebo hermelín zapékaný s banány,který nabízí pražská kavárna Damúza. A nikoliv na posledním místě je pak verze nejjednodušší - samotný hermelín (vyndaný z chladničky alespoň dvě hodiny před podáváním) zapíjený dobrým červeným vínem. Král je zkrátka král, i když jen v provincii.

Nakládaný hermelín v jedné z mnoha svých podob - v Gril baru Kotorská

Autor:
  • Nejčtenější

Pstruh, jehněčí i bulky. Pochutnejte si o Velikonocích na lahůdkách ze světa

23. března 2024

Velikonoce jsou kromě lidových a liturgických tradic také svátky dobrého jídla a pití. Klasických...

Košíčky s mrkvičkami

Košíčky s mrkvičkami

Střední

45 min

Překvapte koledníky vtipnými velikonočními laskominami.

Mrkvový dort

Mrkvový dort

Střední

210 min

Doplňte velikonoční tabuli tímto dokonalým dortem.

Velikonoční cheesecaky

Velikonoční cheesecaky

Střední

60 min

Koledníkům udělá toto sladké občerstvení obrovskou radost.

Čokoládová vajíčka

Čokoládová vajíčka

Střední

60 min

Připravte koledníkům čokoládové pohoštění.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...