Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Kozí sýr: z každého jídla udělá svátek

  0:26aktualizováno  0:26
Ještě před pár lety se nad kozím sýrem leckdo ušklíbl. Dnes je to naopak. Tenhle aromatický zázrak s lehce štiplavou chutí dokáže z každého jídla udělat svátek.

Špenátová pizza s kozím sýrem | foto: Stockfood.cz

Karotková polévka s kozím sýremKarotková polévka s kozím sýrem

Pro 4 osoby

Příprava: 15 minut + 25 minut vaření

* 400 g karotky
* 250 g brambor
* 2 lžíce másla
* 1 lžíce hladké mouky
* 1 lžička mletého koriandru
* špetka kurkumy
* sůl a mletý pepř
* 100 ml smetany 33 %
* citronová šťáva na dochucení
* 8-12 stonků zeleného chřestu
* 1 kostka cukru
* 100 g kozího sýra

1. Do hrnce si dáme vařit vodu, osolíme, přidáme kostku cukru, vložíme svázaný oloupaný chřest a uvaříme doměkka, trvá to asi 6-10 minut. Mezitím nastrouháme karotku na hrubším struhadle.

2. Chřest vyjmeme a vývar dáme stranou. Na másle v hrnci osmahneme karotku, poprášíme moukou, koriandrem, kurkumou a zalijeme vývarem. Přidáme nakrájené brambory a vaříme cca 20 minut. Ke konci varu do polévky přidáme stonky chřestu, špičky si necháme na ozdobu.

3. Polévku rozmixujeme a přecedíme. Zjemníme smetanou a necháme přejít varem. Nakonec dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem a podáváme ozdobené chřestem a posypané kozím sýrem.

Tip
Pokud chceme zachovat svěží zelenou barvu chřestu, prudce ho zchladíme v ledu nebo v ledové vodě, bohužel tak přijdeme o část cenných látek a chuť.

Něco o kozím sýru

Nejjednodušší úprava kozího sýra je grilování. Sýr nechte rozpéct pod grilem a podávejte ho s rukolou či různými druhy listových salátů. Kozí sýr vyzkoušejte jako náplň šátečků z listového těsta. Můžete obměňovat slanou i sladkou variantu.

Měkký sýr osolte nebo oslaďte hnědým cukrem a zabalte do těsta. Povrch potřete rozšlehaným vajíčkem a podle zvolené varianty jej posypte krystalovým cukrem nebo hrubou solí.

Sýrová mísa - nakrájejte různé druhy kozích sýrů (tvrdé nebo s bílou plísní), přidejte slané krekry, vlašské ořechy a hroznové víno.

Rajčata plněná kozím sýremRajčata plněná kozím sýrem

Pro 4 osoby

Příprava: 10 minut + 10-15 minut pečení

* 8 větších rajčat
* 250 g kozího sýra
* 1 vejce
* mletý pepř
* 1 lžíce sekaného čerstvého rozmarýnu a tymiánu
* směs listových salátů k podávání
* balzamikový ocet k podávání, nemusí být

1. Rozpálíme si gril nebo troubu. Rajčata omyjeme, u stopky seřízneme čepičku a opatrně lžičkou vydlabeme dužinu. Potom je otočíme řezem dolů, aby vykapala přebytečná šťáva. Kozí sýr rozdrobíme nebo nakrájíme na kostičky, v misce promícháme se syrovým rozšlehaným vejcem, pořádně osolíme, lehce opepříme a přidáme posekané bylinky.

2. Vnitřky rajčat posolíme, naplníme sýrovou směsí, lehce napůl přiklopíme seříznutou čepičkou a dáme do předehřáté trouby nebo pod gril zapéct asi na 10-15 minut. Podáváme na omytých a osušených listech různých druhů salátů. Zakápneme balzamikovým octem.

Tip
Z dužiny rajčat můžeme připravit omáčku. Dužinu rozmixujeme, přelijeme přes sítko a vmícháme do ní majonézu, jogurt nebo kysanou smetanu. Ochutíme solí, pepřem, worcesterovou omáčkou a špetkou cukru, případně citronovou šťávou.

Špenátová pizza s kozím sýremŠpenátová pizza s kozím sýrem

Na formu o průměru 24-26 cm

Příprava: 60 minut + 10-15 minut pečení

* 500-600 g špenátu
* 4 lžíce olivového oleje
* 4 stroužky česneku
* 1 lžička citronové šťávy
* sůl, pepř
* 200 g kozího sýra
* piniová jádra

Na těsto:
* 250 g hladké mouky
* 150 ml vlažné vody
* 1/2 kostky droždí
* 50 ml olivového oleje

1. Do mísy prosijeme mouku a smícháme se lžičkou soli. Rozdrobené droždí promícháme se špetkou cukru a vlažnou vodou a přilijeme k mouce, přidáme olej a zaděláme hladké nelepivé těsto.

2. Na lehce pomoučeném vále vypracujeme bochánek, vložíme do mísy, poprášíme moukou a necháme kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Čerstvý špenát spaříme vroucí vodou a vymačkáme.

3. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů a plech vyložíme pečicím papírem. Vykynuté těsto znovu propracujeme, vyválíme a přeneseme na plech. V misce smícháme olej s prolisovaným česnekem a citronovou šťávou. Povrch těsta jím potřeme, posolíme a opepříme, přidáme listy špenátu, zakapeme zbylou olejovou směsí, opět osolíme a opepříme a zasypeme piniovými jadérky a poklademe plátky kozího sýra.
Pečeme asi 10-15 minut, dokud okraje nezezlátnou.

Tip
Než těsto pokryjete špenátem, můžete ho navíc posypat strouhaným parmazánem a špenát posypat lístky rozmarýnu nebo tymiánu a přidat plátky slaniny.

Cheescake s hroznovým vínemCheesecake s hroznovým vínem

Příprava: 30 minut + 25-30 minut pečení

Na podklad:
* 300 g sušenek
* 100 g másla

Na náplň:
* 400 g tvarohu
* 200 g kozího sýra
* 200 ml kysané smetany
* 4 vejce
* 50 g cukru

Na polevu:
* 250 g hroznů
* 150 g cukru
* 5 lžic vody
* 2 lžíce brandy
* 3 lžíce smetany
* 30 g másla

1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a dortovou formu nebo pekáček vyložíme pečicím papírem a potřeme máslem. Rozpuštěné máslo smícháme s nadrcenými sušenkami a upěchujeme do formy. V předehřáté troubě pečeme korpus 10 minut.

2. V míse prošleháme všechny suroviny na náplň do hladkého krému a vlijeme na předpečený korpus. Pečeme 25-30 minut při 150 stupních. Vychladlý cheesecake dáme ztuhnout do lednice.

3. Na omáčku a ozdobu rozpůlíme a vypeckujeme kuličky omytého a osušeného hroznového vína. V hlubší nepřilnavé pánvi rozpustíme cukr s vodou a vaříme, dokud cukr nezkaramelizuje. Potom přimícháme máslo, smetanu a brandy, rozmícháme a na mírném plameni vaříme do zhoustnutí. Před podáváním cheesecake přelijeme karamelovou omáčkou a ozdobíme hroznovým vínem.

Tip
Cheesecake můžete péct v troubě ve vodní lázni. Dortovou formu pro jistotu obalte alobalem.

Koláč s kozím sýrem a olivamiKoláč s kozím sýrem a olivami

Příprava: 10 minut + 45-50 minut pečení

Na těsto:
* 200 g hladké mouky
* 100 g másla
* lžíce kysané smetany
* 1 žloutek

Na náplň:
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* 400 g pórku
* hrst černých oliv
* sušená rajčata
* 1 šlehačka
* 2 vejce
* 150-200 g čerstvého kozího sýra

1. Na vále nebo v robotu smícháme mouku s máslem nakrájeným na kousky, přidáme žloutek, kysanou smetanu a zpracujeme na vláčné těsto. Zabalíme ho do fólie a dáme nejméně na půl hodiny odležet do lednice. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů.

2. V kastrole zpěníme na rozehřátém oleji cibuli a česnek a necháme zesklovatět. Přidáme pórek a dvě lžíce sušených rajčat, osmahneme, zalijeme smetanou, krátce povaříme a stáhneme z ohně. Do směsi vmícháme pokrájené olivy, necháme zchladnout a zamícháme lehce prošlehaná vejce. Směs osolíme a opepříme podle chuti a okořeníme tymiánem. Těsto rozválíme na placku o průměru asi 30 cm a přesuneme ho do vymazané koláčové formy. Těsto na dně propícháme vidličkou.

3. Pečeme asi 10 minut dorůžova. Na předpečený korpus naneseme připravenou směs, pokryjeme rozetřeným nebo nadrobeným kozím sýrem, posypeme tymiánem a pečeme 30-40 minut.

Tip
Povrch koláče můžete před pečením navíc zakapat trochou oleje ze sušených rajčat.

Autoři:




Nejčtenější

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Billie Piperová
Piperová: Ve třiceti po mně nemůžete chtít, abych vypadala na dvacet

Britské herečky Billie Piperová (34) se dotklo, že se do ní opřeli někteří novináři kvůli vráskám. Po třicítce očekávala, že se podobným článkům vyhne. Jak...  celý článek

ilustrační snímek
Jak vybírat porodnici? Rozhoduje nabídka péče, zázemí i pocity rodičky

Pražské maminky to musí řešit relativně brzy a zapsat se do porodnice již v prvním trimestru, s výběrem porodnice si ovšem láme hlavu většina nastávajících...  celý článek

Sport na čerstvém vzduchu a s přáteli je nejlepší způsob, jak si užít léto.
Léto v pohybu: Sportovní outfity a doplňky, kterým neodoláte

Krásné letní počasí přímo vybízí k venkovním sportovním aktivitám. Návštěvu fitness center proto odložte, až se ochladí, a prázdniny využijte ke sportům, které...  celý článek

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

Další z rubriky

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu
5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu

Jedni je milují, druzí se jim vyhýbají obloukem. Jsou parfémy, které vyvolaly tak ostrou reakci, že si jiné přízvisko než "kontroverzní" nezaslouží. A to ať už... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.