Doporučujeme

Bramborová kaše s chorizem.

Bramborová kaše s chorizem. | foto: Isifa

Kouzlete s bramborovou kaší. Můžete ji smažit, zapéct i kombinovat s masem

  • 3
Na tuhle přílohovou klasiku nedá spousta z nás dopustit. Zkuste se inspirovat našimi recepty a vyzkoušejte různé varianty bramborové kaše.

Triky na nej kaši

Správné brambory
Na kaši je ideální varný typ C, brambory jsou správně moučné.

Propláchněte
Nakrájené brambory několikrát propláchněte pod studenou vodou, zbavíte je škrobu a kaše nebude tak lepit.

Nechte brambory odstát
Nešťouchejte brambory hned po uvaření, narušíte jejich strukturu a kaše pak nemá správnou konzistenci. Nechte je pár minut odstát, aby trochu zchladly.

Zákaz studeného mléka
Mléko, které do kaše přidáváte, musí být vždy teplé. Máslo: Používejte jen kvalitní máslo, žádné levné náhražky a margaríny.

Brandade: bramborová kaše se solenou treskou

Brandade: bramborová kaše se solenou treskou.Příprava: 24 hodin, 10 minut + vaření asi 20 minut

Pro 4 osoby

* 250 g nasolené tresky
* 4 střední brambory
* 200 ml smetany
* 5 stroužků česneku
* 1 bobkový list
* špetka tymiánu
* špetka mletého hřebíčku
* 50 ml olivového oleje
* sůl, pepř
* 8 plátků chleba
* 8 tenkých plátků ančoviček
* čerstvý rozmarýn

1. Ve větší míse necháme tresku odsolit - den předem ji zalijeme vodou a necháme máčet, několikrát vyměníme vodu.
2. Brambory oloupeme, rozkrájíme a uvaříme do měkka.
V malém kastrůlku pomalu provaříme 7-10 minut ve smetaně plátky oloupaného česneku, bobkový list,tymián a hřebíček. Vyjmeme bobkový list a smetanu s česnekem rozmixujeme.
3. Odsolenou slitou tresku povaříme krátce ve vodě, vyjmeme a necháme okapat.
4. Brambory zpracujeme na kaši, přidáme smetanu s česnekem, tresku rozebranou na malé kousky a šleháme 3 minuty, ke konci šlehání tenkým proužkem přiléváme olivový olej. Dochutíme solí a pepřem.
5. Kaší potřeme opečené krajíčky chleba, ozdobíme rozmarýnem a plátkem ančovičky.

Bramborová kaše se zelím

Bramborová kaše se zelím.Příprava: 20 minut + vaření 30 minut

Pro 4 osoby

* 700 g brambor, varný typ C
* 250 g syrového zeleného zelí
* 100 g másla
* 6 jarních cibulek
* 100 ml smetany nebo plnotučného mléka
* sůl
* pepř
* špetka muškátového oříšku

1. Brambory omyjeme, oloupeme a vaříme v dostatečném množství osolené vody doměkka.
2. Zelené zelí nakrouháme a ve vyšší pánvi orestujeme na 50 g másla, trvá to 3-5 minut, dokud zelí nezměkne a jeho okraje nejsou dozlatova.
3. Očištěné cibulky podélně rozkrojíme a nasekáme včetně zelené natě a přidáme k zelí. Opékáme další 2 minuty.
4. Slité měkké brambory rozšťoucháme, přidáme smetanu, dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem. Do hrnce s bramborovou kaší přimícháme zelí s jarní cibulkou a podáváme přelité zbylým rozpuštěným máslem samostatně nebo jako přílohu.

NÁŠ TIP

Rozpalte na pánvi trochu oleje, vyšší vrstvu bramborové kaše na ní opečte, rozčtvrťte, obraťte a opékejte dozlatova. Zelí nahraďte podušenou kapustou, přidejte i na kousky nakrájené uvařené uzené maso.

Bramborová kaše s chorizem

Bramborová kaše s chorizem.Příprava: 15 minut + vaření 40 minut

Pro 4 osoby

* 1 kg brambor, varný typ C
* 250 g choriza
* 1 malý pórek
* čerstvá pažitka
* čerstvá petržel
* 50 g másla
* sůl
* pepř
* 3 lžíce octa
* 4 vejce

1. Oloupané a rozkrájené brambory uvaříme, slijeme. Stranou si necháme trochu vody. Bylinky najemno nasekáme. Rozebereme pórek na listy a nakrájíme je na menší plátky.
2. Chorizo pokrájíme a opečeme na pánvi, přidáme pórek a chvíli restujeme společně.
3. Brambory přidáme zbylou vodu, máslo, chorizo s pórkem a většinu bylinek. Osolíme, opepříme. Kaši zakryjeme a necháme v teple.
4. Do hlubšího širokého hrnce nalijeme vodu s octem,přivedeme ji k varu a zmírníme plamen. Vejce rozklepneme do vymaštěné misky a opatrně vkládáme do vroucí vody. Lžící přihrnujeme okraje bílku k vejci. Po 3-4 minutách pomalého varu vyjmeme vejce děrovanou naběračkou, okrájíme dlouhé okraje a servírujeme spolu s kaší posypané bylinkami.

NÁŠ TIP

Pokud budete vařit ztracená vejce po jednom, připravte si mísu s ledovou vodou a uvařené vejce na naběračce krátce zchlaďte. Žloutek zůstane krásně tekutý. Vejce by měla být čerstvá, nejlépe v biokvalitě.

Biftek s kaší z brambor a dýně

Biftek s kaší z brambor a dýně.Příprava: 20 minut + vaření 40 minut

Pro 4 osoby

* 4 bifteky 200-250 g
* 6 lžic olivového oleje
* pepř
* 1 kg brambor, varný typ C
* 500 g dýně Hokkaido
* 200 ml teplého mléka
* 50 g másla
* sůl
* 500 g zeleného chřestu
* 1 lžička cukru
* 1 lžička másla

1. Biftek roztlačíme rukou a zformujeme ho zase do původní velikosti, potřeme dvěma lžícemi oleje, opepříme a necháme odležet v chladu.
2. Oloupané brambory a oloupanou nakrájenou dýni uvaříme zvlášť doměkka. Z brambor, mléka, másla a soli ušleháme kaši a šťouchadlem zapracujeme uvařenou dýni. a oloupaný chřest
3. Očištěný povaříme v osolené vodě se lžičkou cukru a máslem - osm minut.
4. Předehřejeme troubu na 250 stupňů. Na grilovací pánvi rozpálíme olej a bifteky z obou stran 3 minuty zprudka opečeme. Grilovací pánev přetáhneme alobalem, necháme steaky 5 minut odležet a odkryté a osolené je krátce v troubě opečeme.

NÁŠ TIP

Pokud použijete bílý chřest, který bývá silnější, vařte ho asi o 4 minuty déle. Hovězí maso nahraďte vepřovou panenkou nebo kuřecím prsem.

Hovězí guláš s bramborovou kaší

Hovězí guláš s bramborovou kaší.Příprava: 20 minut + vaření 100 minut

Pro 4 osoby

* 500 g hovězího - kližka, plec
* 80 g sádla
* 200 g cibule
* kmín
* mletá paprika
* sůl, pepř
* 1 lžíce rajčatového protlaku
* 50 g hladké mouky
* majoránka
* 1 stroužek česneku ,
* 800 g brambor
* 100 ml mléka
* 50 g másla

1. Omyté hovězí maso nakrájíme na kostky. Na sádle osmažíme drobně nakrájenou cibuli s kmínem do zlatova, přidáme papriku, zamícháme a vložíme maso, které na cibuli orestujeme po všech stranách.
2. Směs osolíme, opepříme, přidáme lžíci rajského protlaku a pod pokličkou vše dusíme ve vlastní šťávě do poloměkka, případně podléváme.
3. Maso vyjmeme z hrnce, šťávu vydusíme, až jí zůstane v hrnci tenká vrstva. Výpek zaprášíme moukou a restujeme několik minut, podlijeme vodou, rozmícháme, případně omáčku přecedíme, vrátíme do hrnce maso a vaříme do změknutí. Na konci varu dochutíme majoránkou a prolisovaným česnekem.
4. Brambory uvaříme do měkka v osolené vodě, ušleháme s mlékem a máslem na hladkou kaši. Troubu předehřejeme na 200 stupňů.
5. Guláš přesuneme do vymazané zapékací mísy, lžící na něj navršíme kaši a na deset minut zapečeme v troubě.

NÁŠ TIP

Povrch kaše můžete zasypat oblíbeným strouhaným sýrem.


  • Vybrali jsme pro Vás