Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kouzlete s bramborovou kaší. Můžete ji smažit, zapéct i kombinovat s masem

  1:05
Na tuhle přílohovou klasiku nedá spousta z nás dopustit. Zkuste se inspirovat našimi recepty a vyzkoušejte různé varianty bramborové kaše.
Bramborová kaše s chorizem.

Bramborová kaše s chorizem. | foto: Isifa

Triky na nej kaši

Správné brambory
Na kaši je ideální varný typ C, brambory jsou správně moučné.

Propláchněte
Nakrájené brambory několikrát propláchněte pod studenou vodou, zbavíte je škrobu a kaše nebude tak lepit.

Nechte brambory odstát
Nešťouchejte brambory hned po uvaření, narušíte jejich strukturu a kaše pak nemá správnou konzistenci. Nechte je pár minut odstát, aby trochu zchladly.

Zákaz studeného mléka
Mléko, které do kaše přidáváte, musí být vždy teplé. Máslo: Používejte jen kvalitní máslo, žádné levné náhražky a margaríny.

Brandade: bramborová kaše se solenou treskou

Brandade: bramborová kaše se solenou treskou.Příprava: 24 hodin, 10 minut + vaření asi 20 minut

Pro 4 osoby

* 250 g nasolené tresky
* 4 střední brambory
* 200 ml smetany
* 5 stroužků česneku
* 1 bobkový list
* špetka tymiánu
* špetka mletého hřebíčku
* 50 ml olivového oleje
* sůl, pepř
* 8 plátků chleba
* 8 tenkých plátků ančoviček
* čerstvý rozmarýn

1. Ve větší míse necháme tresku odsolit - den předem ji zalijeme vodou a necháme máčet, několikrát vyměníme vodu.
2. Brambory oloupeme, rozkrájíme a uvaříme do měkka.
V malém kastrůlku pomalu provaříme 7-10 minut ve smetaně plátky oloupaného česneku, bobkový list,tymián a hřebíček. Vyjmeme bobkový list a smetanu s česnekem rozmixujeme.
3. Odsolenou slitou tresku povaříme krátce ve vodě, vyjmeme a necháme okapat.
4. Brambory zpracujeme na kaši, přidáme smetanu s česnekem, tresku rozebranou na malé kousky a šleháme 3 minuty, ke konci šlehání tenkým proužkem přiléváme olivový olej. Dochutíme solí a pepřem.
5. Kaší potřeme opečené krajíčky chleba, ozdobíme rozmarýnem a plátkem ančovičky.

Bramborová kaše se zelím

Bramborová kaše se zelím.Příprava: 20 minut + vaření 30 minut

Pro 4 osoby

* 700 g brambor, varný typ C
* 250 g syrového zeleného zelí
* 100 g másla
* 6 jarních cibulek
* 100 ml smetany nebo plnotučného mléka
* sůl
* pepř
* špetka muškátového oříšku

1. Brambory omyjeme, oloupeme a vaříme v dostatečném množství osolené vody doměkka.
2. Zelené zelí nakrouháme a ve vyšší pánvi orestujeme na 50 g másla, trvá to 3-5 minut, dokud zelí nezměkne a jeho okraje nejsou dozlatova.
3. Očištěné cibulky podélně rozkrojíme a nasekáme včetně zelené natě a přidáme k zelí. Opékáme další 2 minuty.
4. Slité měkké brambory rozšťoucháme, přidáme smetanu, dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem. Do hrnce s bramborovou kaší přimícháme zelí s jarní cibulkou a podáváme přelité zbylým rozpuštěným máslem samostatně nebo jako přílohu.

NÁŠ TIP

Rozpalte na pánvi trochu oleje, vyšší vrstvu bramborové kaše na ní opečte, rozčtvrťte, obraťte a opékejte dozlatova. Zelí nahraďte podušenou kapustou, přidejte i na kousky nakrájené uvařené uzené maso.

Bramborová kaše s chorizem

Bramborová kaše s chorizem.Příprava: 15 minut + vaření 40 minut

Pro 4 osoby

* 1 kg brambor, varný typ C
* 250 g choriza
* 1 malý pórek
* čerstvá pažitka
* čerstvá petržel
* 50 g másla
* sůl
* pepř
* 3 lžíce octa
* 4 vejce

1. Oloupané a rozkrájené brambory uvaříme, slijeme. Stranou si necháme trochu vody. Bylinky najemno nasekáme. Rozebereme pórek na listy a nakrájíme je na menší plátky.
2. Chorizo pokrájíme a opečeme na pánvi, přidáme pórek a chvíli restujeme společně.
3. Brambory přidáme zbylou vodu, máslo, chorizo s pórkem a většinu bylinek. Osolíme, opepříme. Kaši zakryjeme a necháme v teple.
4. Do hlubšího širokého hrnce nalijeme vodu s octem,přivedeme ji k varu a zmírníme plamen. Vejce rozklepneme do vymaštěné misky a opatrně vkládáme do vroucí vody. Lžící přihrnujeme okraje bílku k vejci. Po 3-4 minutách pomalého varu vyjmeme vejce děrovanou naběračkou, okrájíme dlouhé okraje a servírujeme spolu s kaší posypané bylinkami.

NÁŠ TIP

Pokud budete vařit ztracená vejce po jednom, připravte si mísu s ledovou vodou a uvařené vejce na naběračce krátce zchlaďte. Žloutek zůstane krásně tekutý. Vejce by měla být čerstvá, nejlépe v biokvalitě.

Biftek s kaší z brambor a dýně

Biftek s kaší z brambor a dýně.Příprava: 20 minut + vaření 40 minut

Pro 4 osoby

* 4 bifteky 200-250 g
* 6 lžic olivového oleje
* pepř
* 1 kg brambor, varný typ C
* 500 g dýně Hokkaido
* 200 ml teplého mléka
* 50 g másla
* sůl
* 500 g zeleného chřestu
* 1 lžička cukru
* 1 lžička másla

1. Biftek roztlačíme rukou a zformujeme ho zase do původní velikosti, potřeme dvěma lžícemi oleje, opepříme a necháme odležet v chladu.
2. Oloupané brambory a oloupanou nakrájenou dýni uvaříme zvlášť doměkka. Z brambor, mléka, másla a soli ušleháme kaši a šťouchadlem zapracujeme uvařenou dýni. a oloupaný chřest
3. Očištěný povaříme v osolené vodě se lžičkou cukru a máslem - osm minut.
4. Předehřejeme troubu na 250 stupňů. Na grilovací pánvi rozpálíme olej a bifteky z obou stran 3 minuty zprudka opečeme. Grilovací pánev přetáhneme alobalem, necháme steaky 5 minut odležet a odkryté a osolené je krátce v troubě opečeme.

NÁŠ TIP

Pokud použijete bílý chřest, který bývá silnější, vařte ho asi o 4 minuty déle. Hovězí maso nahraďte vepřovou panenkou nebo kuřecím prsem.

Hovězí guláš s bramborovou kaší

Hovězí guláš s bramborovou kaší.Příprava: 20 minut + vaření 100 minut

Pro 4 osoby

* 500 g hovězího - kližka, plec
* 80 g sádla
* 200 g cibule
* kmín
* mletá paprika
* sůl, pepř
* 1 lžíce rajčatového protlaku
* 50 g hladké mouky
* majoránka
* 1 stroužek česneku ,
* 800 g brambor
* 100 ml mléka
* 50 g másla

1. Omyté hovězí maso nakrájíme na kostky. Na sádle osmažíme drobně nakrájenou cibuli s kmínem do zlatova, přidáme papriku, zamícháme a vložíme maso, které na cibuli orestujeme po všech stranách.
2. Směs osolíme, opepříme, přidáme lžíci rajského protlaku a pod pokličkou vše dusíme ve vlastní šťávě do poloměkka, případně podléváme.
3. Maso vyjmeme z hrnce, šťávu vydusíme, až jí zůstane v hrnci tenká vrstva. Výpek zaprášíme moukou a restujeme několik minut, podlijeme vodou, rozmícháme, případně omáčku přecedíme, vrátíme do hrnce maso a vaříme do změknutí. Na konci varu dochutíme majoránkou a prolisovaným česnekem.
4. Brambory uvaříme do měkka v osolené vodě, ušleháme s mlékem a máslem na hladkou kaši. Troubu předehřejeme na 200 stupňů.
5. Guláš přesuneme do vymazané zapékací mísy, lžící na něj navršíme kaši a na deset minut zapečeme v troubě.

NÁŠ TIP

Povrch kaše můžete zasypat oblíbeným strouhaným sýrem.

Autoři:



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© Copyright 1999–2014 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.