Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Kousek šťavnatého luxusu

  14:17aktualizováno  14:17
Jsou pochoutky, které jsou vyhledávaným artiklem všech gurmánů. Pokud jste ještě některou z nich neochutnali, určitě to udělejte a nechte se spolu s lahodnou chutí unášet na vlnách luxusu. Vybrala jsem pro vás ty nejdelikátnější kousky masa, které se jen rozplývají na jazyku.
Nejibovější kousek hovězího je Kobe, pocházející z Japonska, ze speciálního plemene skotu zvaného Wagyu. Zvířata si během chovu užívají láskyplnou péči, včetně masírování, česání a také popíjení piva. Ano piva! Zlatý mok totiž stimuluje stěny žaludku a zvířata pak mají větší chuť k jídlu a jsou veselejší.

Maso je křehoučké a má sněhobílou barvu. Z Japonska se však nesmí vyvážet, a proto v USA chovají, takzvané skot Kobe Style Beef, křížence plemenem Wagyu, jehož maso koupíte i v Čechách.

Nejlíp ho vychutnáte jako steak, ale pozor, jen středně propečený nebo krvavý, jinak si zcela nevychutnáte jeho úžasnou šťavnatost a budete považováni za gurmánské barbary.

Další masovou lahůdkou jsou francouzská játra Foie gras ze speciálně krmených hus a kachen. Ptáci jsou krmení rozdrcenou kukuřicí s tukem a vitamíny, což zvětší jejich játra na čtyři až pět kilogramů.

Kachní játra jsou méně tučná a levnější, husí jsou tučnější a dražší. Francouzi syrová husí játra dlouho marinují a pak je krátce vaří na mírném ohni. Pro první experiment v kuchyni však doporučuji kachní játra, která stačí zprudka opéct na rozpáleném oleji, asi minutu po každé straně. Opečené kousky pak osušte papírovou utěrkou a ve stejném kastrolu přiveďte k varu balsamico, kterým foie gras přelijte a podávejte na lůžku z čekankového salátu.

Pata NegraKrálovnou mezi šunkami je Jamón Ibérico neboli Pata Negra, která se vyrábí z kýt černých vepřů, volně chovaných v provinciích Estramadura a Huelva ve Španělsku. Prasata se živí výhradně žaludy a díky tomu mají mimořádně kvalitní, stejnoměrně jemně prorostlé maso s oříškovým aroma. Šunka pak dlouho zraje v polohách mezi sedmi sty a tisícem metrů nad mořem se stálým suchým prouděním.

Tu ani není nutno již nijak upravovat, jen si vychutnat její jedinečnost, například v kombinaci s čerstvým žlutým melounem nebo dobrými olivami.

Mezi rybí speciality patří bezesporu pravý kaviár, jikry jesetera, konzervované solí.

V českých supermarketech většinou natrefíte na drobné, uměle dobarvované jikry, běžně prodávané pod označením kaviár, které pochází většinou z lososa, tuňáka či kapra. Tento produkt je však velmi daleko od pravého kaviáru. Mezi ten nejdražší a nejchutnější druh kaviáru patří vajíčka vyzy velké, který je velkozrnný, pevný, pružný, světlý a bez zápachu. Jikry mají totiž nejprve bílou barvu, jež časem šedne až černá.

KaviárTaková lahůdka by se měla podle odborníků konzumovat plastovými, dřevěnými nebo zlatými příbory, nikoli stříbrnými či ocelovými, ty totiž údajně pozměňují její chuť. Rybí vajíčka servírujte na ledu a dopřejte si k němu skleničku kvalitního sektu nebo ledově vychlazené vodky.

Dalším delikátním soustem pro gurmány je humr. Tento korýš, žijící ve slaných vodách na východním pobřeží Kanady, loví v noci různé mušle a roste velmi pomalu. Teprve ve věku šesti let, kdy dosahuje délky asi třiceti centimetrů a váží jeden kilogram, je schopný se rozmnožovat.

Pokud koupíte živého humra, můžete jej chvíli uchovávat v chladu lednice, zabaleného do navlhčených novin.

Korýše připravíte velmi jednoduše, stačí ho vložit do vařící osolené vody, deset až dvacet minut ho vařit (podle váhy), než zčervená. Vychladlého humra rozkrojte po celé délce nožem, odstraňte vnitřnosti z masa ocasu a maso vyndejte. Pak rozsekejte články spojující klepeta s krunýřem a opět vyndejte maso, které můžete rovnou konzumovat s citrónem nebo dále zpracovávat.

Nejrozšířenější pochoutkou jsou ústřice. Tento mlž žije v teplejších evropských mořích, například v Jaderském a nejlépe chutná právě vylovený z moře.

Ústřice se konzumují syrové, hned po otevření. Nejjednodušší způsob podávání je v míse, naplněné drobně sekaným ledem. Zvlášť podávejte osminky z citrónu, čerstvě drcený černý pepř, případně pikantní omáčku.

Osobně si myslím, že každou z uvedených lahůdek si stačí dát k nasycení žaludku i zvědavosti, jak chutná luxus, jednou za život.

Autor:




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Aktovka musí sedět přesně, těm na kolečkách se vyhněte, řekla odbornice

Nemoci pohybového aparátu v posledních letech trápí stále více školáků. Důvodem je i špatný výběr školní brašny. "Správná taška by měla na dětských zádech...  celý článek

Tajemství dlouhých vlasů: burákové máslo
Američanka má dlouhé vlasy až ke kotníkům. Díky arašídovému máslu

Na obdivné pohledy na ulicích je už zvyklá. Má totiž dlouhé vlasy téměř až na zem. Lidé ji přirovnávají k pohádkové postavě z Disneyho filmů. Američanka tvrdí,...  celý článek

ilustrační snímek
Infantilizace: když adolescenti nechtějí dospět a dospělí si stále hrají

Možná jste si toho trendu už stihli všimnout. Mladí lidé se dnes do stárnutí nijak neženou a i po překročení třicítky si potrpí na hraní a „dětskou“ zábavu....  celý článek

Minerální kosmetika je vyrobena čistě z přírodních minerálních složek, je pro...
Bez barviv a bez vosku. Minerální kosmetika zkrášluje i uzdravuje

Žádné chemikálie, barviva ani umělé vůně. To je poznávací znamení minerální kosmetiky. Čerpá totiž z přírodních zdrojů, a proto je oblíbená zejména u lidí s...  celý článek

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

Další z rubriky

Crop topy jsou hitem léta.
Tři tipy jak nosit crop top. Trendy letního kousku se nemusíte bát

Odhalená kůže k létu prostě patří. A to i v případě, že postrádáte míry modelky. Zkrácená délka topu tak může být příjemným zpestřením vašeho outfitu. Zkusit...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Nový kousek prádla je jako stvořený pro horké letní dny.
VIDEO: Konec zpocených prsů, slibuje nový kousek prádla obdařeným ženám

Nový kousek dámského prádla Ta-ta towel vyvolává velkou diskusi. Zatímco ženy s plnějším hrudníkem opěvují jeho praktičnost, další ho přirovnávají k houpací...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky
Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky

Líčení nabízí spoustu návodů, rafinovaných tipů a triků, díky kterým můžete zásadně změnit rysy v obličeji a jednou z ta... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.