Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Kotlíkový mejdan: jídla, která připravíte v přírodě na ohni

  3:16aktualizováno  3:16
Letní grilování je za námi, ale není nutné vzdát se vaření venku. Inspiraci na jídla z kotlíku jsme převzali z Jižní Afriky. Recepty určené pro litinový kotlík, který tam vlastní skoro každá domácnost, zvládnete i u nás.

Jehněčí kolínko v kotlíku. | foto: Isifa

Jelení kotlík

Jelení kotlík.

Příprava: 45 minut (+ marinování) + vaření 2-3 hodiny

Marináda:
* 1 najemno nakrájená cibule
* 3 mrkve na plátky
* 2 nakrájené řapíky celeru
* 4 oloupané stroužky česneku
* 8-10 zrnek celého pepře
* 2 hřebíčky
* 500 ml suchého červeného vína
* 250 ml oleje

Do kotlíku:
* 125 g slaniny na kostičky
* 2 kg jeleního ramínka bez šlach, nakrájené na kostičky 2,5 cm
* 30 ml olivového oleje
* 1 najemno nakrájená cibule
* 2 lžíce hladké mouky
* 100 g sušených broskví, nakrájených
* 500 ml vývaru
* 30 ml citronové šťávy
* sůl a čerstvě mletý černý pepř

1. Připravte si marinádu ze všech ingrediencí. Naložte do ní maso v jedné vrstvě, přikryjte fólií a uložte přes noc do ledničky. Pak marinádu přeceďte a uschovejte tekutinu i zeleninu.
2. Osmažte slaninu v oleji dokřupava. Vyndejte lžící a uložte stranou. Osmažte maso dohněda. Osolte, opepřete a dejte stranou. Osmažte cibulku doměkka.
3. Přidejte k cibuli zeleninu z marinády a na mírném plameni osmažte doměkka. Vmíchejte mouku.
4. Přidejte slaninu a maso. Potom i broskve, vývar a citronovou šťávu a 250 ml marinády. Přikryjte kotlík a vařte mírným varem 2-3 hodiny, dokud se maso nerozpadá. Posypejte čerstvou nasekanou petrželkou a podávejte s chlebem.

Vepřový kotlík s fazolemi a vínem

Vepřový kotlík s fazolemi a vínem.

Příprava: 20 minut  vaření 90 minut - 2 hodiny

* 30 ml oleje
* 1 kg vykostěných vepřových žebírek nakrájených na kostky o straně 2,5 cm
* 1 a 1/2 lžičky soli
* čerstvě mletý černý pepř
* 2-3 stroužky česneku, rozmačkané
* 1 lžíce čerstvé šalvěje, nasekané
* 500 g sušených bílých fazolí přes noc namočených a osušených
* 1/2 lžičky muškátového oříšku
* 1 lžíce cukru
* 125 ml suchého červeného vína, ohřátého
* 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
* 200 ml rajčatového pyré
* 125 ml hovězího vývaru, ohřátého
* 8 šalotek
* 250 g klobásy nakrájené na tlustá kolečka

1. Rozehřejte olej a osmažte vepřové dohněda. Osolte, opepřete. Přidejte česnek a šalvěj a osmažte doměkka.
2. Přidejte fazole a muškátový oříšek. Přidejte cukr, víno, citronovou šťávu, pyré a vývar. Přikryjte a vařte na mírném ohni, dokud není maso měkké.
3. Přidejte cibulky a klobásu a vařte ještě půl hodiny.

Kuřecí kotlík s meruňkami

Kuřecí kotlík s meruňkami.

Příprava: 40 minut + vaření 90 minut - 2 hodiny

* 16-20 kousků kuřete
* 30 ml másla a 30 ml oleje
* 2 velké cibule, nakrájené
* 4 velké stroužky česneku, rozmačkané
* kus zázvoru, velký jako palec, oloupaný a najemno nakrájený
* 6 semínek kardamomu, podrcených
* 3 hvězdičky anýzu
* 2 tyčinky skořicové kůry
* 2 bobkové listy
* 2 lžíce kari v prášku
* 3/4 lžíce kmínu, mletého koriandru a kurkumy
* 250-500 ml kuřecího vývaru
* lžíce soli
* 2-3 lžíce citronové šťávy
* 400 g sušených meruněk
* 375 ml bílého jogurtu

1. Osmažte kousky kuřete na másle a oleji dohněda. Přidejte cibuli, česnek a zázvor a smažte a míchejte, dokud cibule nezesklovatí. Přidejte kardamom, anýz, skořici a bobkový list a míchejte, aby se propojily chutě.
2. Vmíchejte kari, kmín, koriandr a kurkumu a 250 ml horkého kuřecího vývaru. Osolte a vmíchejte citronovou šťávu. Posypejte povrch směsi meruňkami a přikryjte pokličkou. Vařte na mírném ohni jednu a půl až dvě hodiny, dokud není kuře měkké. Je-li potřeba, přilijte vývar.
3. Odstavte kotlík z ohně a vmíchejte jogurt. Posypejte čerstvým koriandrem a podávejte s rýží.

Kotlíkový chleba se slaninou a cibulí

Kotlíkový chleba se slaninou a cibulí.

Příprava: 45 minut + pečení 60 minut

* 1 kg hladké mouky
* 1 lžíce soli
* 2 lžičky práškového cukru
* 10 g instantního droždí
* 100 g másla
* 225 ml vlažného mléka
* 225 ml vlažné vody

Na povrch:
* 125 g slaniny na kostičky
* 30 ml másla
* 3 červené cibule nakrájené na kolečka
* 200 ml zakysané smetany
* sůl a čerstvě mletý černý pepř

1. Smíchejte mouku, sůl, cukr a droždí v míse. V mléce rozpusťte máslo a přilijte do suché směsi spolu s vodou. Smíchejte a vypracujte hladké a pružné těsto, které se nelepí na ruce.
2. Pomastěte kotlík nebo pekáček i jeho víko máslem, vložte do něj těsto a nechte v teple vykynout do dvojnásobného objemu.
3. Připravte si horní vrstvu: osmažte slaninu dokřupava. Vyndejte lžící a odložte stranou. Potom ve výpeku osmažte cibulku, dokud nezesklovatí. Smíchejte v misce slaninu, cibuli a zakysanou smetanu a lžící namažte na vykynuté těsto. Uložte na střední oheň, přikryjte pokličkou a položte na ni žhavé uhlíky. Pečte asi hodinu, dokud chleba při poklepání nevydává dutý zvuk.

Jehněčí kolínko v kotlíku

Jehněčí kolínko v kotlíku.

Příprava: 40 minut + vaření 2 hodiny

* 30 ml olivového oleje
* 1,75 kg jehněčího kolínka nakrájeného na porce
* lžička soli
* čerstvě mletý černý pepř
* lžíce čerstvého rozmarýnu, pokrájeného
* 2 cibule, najemno nakrájené
* 3 stroužky česneku, rozmačkané
* lžíce octa balsamiko
* 4 zralá červená rajčata, oloupaná a nakrájená nebo plechovka celých rajských (410g)
* 500 g brambor
* 10 malých cuketek nakrájených na kousky
* 10 malých žlutých patizonů překrojených napůl
* 500 g hub

1. Rozehřejte v kotlíku olej a osmahněte kusy masa dohněda. Osolte, opepřete a posypejte rozmarýnou. Vyndejte z kotlíku a uložte do tepla.
2. Osmažte cibuli a česnek dozlatova. Přidejte balzamiko a zamíchejte. Přidejte rajčata.
3. Vraťte do kotlíku maso, pověste výš nad oheň (nebo ztlumte troubu), přikryjte poklicí a duste asi půl hodiny.
4. Přidejte brambory a vařte, dokud nejsou téměř hotové. Potom přidejte zeleninu a vařte tak dlouho, dokud nezměkne.





Nejčtenější

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

ilustrační snímek
Infantilizace: když adolescenti nechtějí dospět a dospělí si stále hrají

Možná jste si toho trendu už stihli všimnout. Mladí lidé se dnes do stárnutí nijak neženou a i po překročení třicítky si potrpí na hraní a „dětskou“ zábavu....  celý článek

Herečka Emma Stone na zahajovacím ceremoniálu MFF v Benátkách
Emma Stone: Jsem známá a můj hlas má sílu, nesmím se bát vyjádřit názor

Herečka Emma Stone (28) cítí potřebu nahlas říkat, co si myslí, protože může díky své popularitě ovlivnit víc lidí než běžný člověk. Zatímco ještě nedávno měla...  celý článek

Chrissy Teigenová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Chrissy Teigenová: Kvůli dalšímu umělému oplodnění končím s alkoholem

Modelka Chrissy Teigenová (31) prozradila, že se dostala do stádia, kdy byla závislá na pravidelné konzumaci vína. Denně si dopřávala několik skleniček a...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aktovka musí sedět přesně, těm na kolečkách se vyhněte, řekla odbornice

Nemoci pohybového aparátu v posledních letech trápí stále více školáků. Důvodem je i špatný výběr školní brašny. "Správná taška by měla na dětských zádech...  celý článek

Další z rubriky

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky
Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky

Líčení nabízí spoustu návodů, rafinovaných tipů a triků, díky kterým můžete zásadně změnit rysy v obličeji a jednou z ta... celý článek

Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?
Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?

Mnoho podobných jich je na eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.