Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Košíčky s vanilkovým krémem

  0:50aktualizováno  0:50
Efektní karamelové "střepy" (nebojte se, vyrobíte je raz dva) dodají vanilkovému košíčku netradiční příchuť – a navíc vypadají tak luxusně a exoticky...

Košíčky s vanilkovým krémem | foto: Apetit


NA 8 PORCÍ

Příprava: 80 minut

* 250 g hladké mouky + další k poprášení válu
* 110 g másla, studeného
* 110 g moučkového cukru
* tuk na vymazání formiček a plechu
* 1 vejce

Na krém:
* 2 žloutky
* 50 g krupicového cukru
* 300 ml mléka
* 20 g hladké mouky
* 20 g kukuřičného škrobu
* semínka z 1 vanilkového lusku
* 140 ml smetany ke šlehání

Na karamel:
* 150 g krupicového cukru

1. Z mouky, másla a cukru vypracujte prsty nebo příborovým nožem směs podobnou drobence. Přidejte vejce a míchejte, dokud se směs nespojí v těsto (nehněťte ho ale příliš dlouho, aby zůstalo vláčné). Vzniklou kouli zabalte do potravinové fólie a dejte aspoň na půl hodiny do chladničky.

2. Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Vložte do ní plech. Vychlazené těsto rozdělte na osm dílů, a ty vyválejte na pomoučeném válu. Jednotlivé díly pak vložte do vymazaných košíčkových formiček a prsty je pěkně vymačkejte do zvlněných okrajů; přečnívající okraje odstraňte pomocí nože. Dno těsta propíchejte vidličkou, překryjte kolečky pečicího papíru a pro zatížení na něj vsypte trochu suchých fazolí. Na rozpálený plech položte formičky a čtvrt hodiny pečte. Pak opatrně odstraňte papír a pečte těsto ještě čtyři až pět minut, až je jemně zlatavé. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.

3. Připravte si vanilkový krém. Žloutky, cukr a trochu mléka šlehejte dvě až tři minuty, aby vznikla nadýchaná a hladká směs. Pak do ní vmíchejte mouku a škrob. Zbylé mléko vlijte do kastrůlku, přidejte vanilková semínka a uveďte do varu. Přilijte vaječnou směs a míchejte; zpočátku se tvoří hrudky, ale žádné obavy, mícháním zmizí. Hotový krém přelijte do misky, zakryjte fólií, aby se nevytvořil škraloup, a nechte vychladnout. Poté do krému postupně zašlehejte smetanu.

4. Karamelové střípky: Plech mírně vymažte olejem. Do kastrolu se silným dnem dejte cukr, čtyři lžíce vody a na mírném plameni míchejte, až se cukr rozpustí. Zesilte plamen a bez míchání vařte pět minut. Když směs zezlátne, vlijte ji na plech, nechte ztuhnout a pak válečkem rozbijte na "střepy".

5. Košíčky naplňte vanilkovým krémem (nejlíp to jde pomocí cukrářského sáčku), ozdobte karamelovými střípky a trochu pocukrujte.

           

OCHUTNEJTE TAKÉ

           

Geniální dortGeniální dort
            Ztracený chlébZtracený chléb
            Gratinovaný tvaroh s jahodamiGratinovaný tvaroh s jahodami

           

Autoři:




Nejčtenější

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Jihoafrická modelka Candice Swanopoelová oslavovala své ještě nenarozené...
Baby shower: předporodní večírek, který těhotnou zasype dary i radami

Poslední večírek bez dítěte, příležitost probrat vše o dětech s kamarádkami a příbuznými, to je tzv. baby shower, předporodní večírek chystaný pro nastávající...  celý článek

(ilustrační snímek)
Partner Lucii surově mlátil. Vzala děti, odešla a začíná znovu žít

Ovlivnit budoucnost dětí znamená změnit budoucnost jejich matek. Pomáháme maminkám začít po odchodu z azylového domu nový život, naučit se plánovat, spravovat...  celý článek

Make-up ve stylu Disneyho snímku Zloba – Královna černé magie.
Vizážistka kreslí na obličej pohádkové bytosti z Disneyho filmů

Lví král, Kráska a zvíře nebo Královna Zloba, to jsou tváře, které si dokáže namalovat umělkyně z Irska. S make-up umí doslova zázraky.   celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO - Straňanská lávka, Strán
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Další z rubriky

Buřty s paprikou na černém pivu
Pivo jako hvězdná ingredience české kuchyně. Byla by škoda ho jen pít

Co Čech to milovník piva. Podle informací Českého svazu pivovarů a sladoven jsme ho loni vypili 16,4 milionu hektolitrů, což je o 200 tisíc hektolitrů více než...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?
Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?

Že už jste toho v kosmetickém průmyslu viděli hodně? Novinkou jsou nyní plátýnkové masky s potiskem facebookových smajlíků.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.