Tyto potraviny jim přestanou chutnat a opět je to táhne k uzeninám nebo dalším pohodlným pokrmům. Ani zdravé jídlo však rozhodně nemusí být fádní.
Koření neškodí, ale naopak prospívá
Všechno je jen otázkou ochoty ke změně a ochotou hledat další chuťové variace. Koření v přiměřeném množství dodá příjemnou chuť, neškodí, ale naopak prospívá.
Opatrnější musí být jen lidé s chorobami žaludku, ale i tak se opatrnost týká spíše agresivnějších druhů koření, například pepře, chilli a některých druhů kari.
Někteří lidé se obávají koření právě proto, že se snaží zhubnout a domnívají se, že koření bude zvyšovat jejich apetyt. Ale ani to neplatí obecně.
Každý by si měl zkusit, zda patří, či nepatří do této skupiny osob. Opět jde obvykle o stejné typy koření jako v případě „ochucovadel“, které nedělá dobře lidem s nemocemi žaludku. Ostatní druhy (na bázi bylinek) dietní snahu nijak nepoškodí.
Lepší je vybírat jednodruhová koření, z nichž si můžete sestavit vždy potřebnou kombinaci pro vaření, než hotové směsi.
Koření by totiž nemělo být příliš dlouho skladováno otevřené, což může být u hotových směsí problém, pokud je nepoužíváte často.
Výjimkou je určitě provensálská směs, která je při vaření v moderním stylu nenahraditelná.
S kořením se dá experimentovat
Proč nezkusit něco nového? Například sýr Cottage skvěle chutná třeba s rajčaty, ledovým salátem, černými olivami a provensálským kořením.
Jogurt lze smíchat s troškou olivového oleje, česneku a vaším oblíbeným kořením a získat tak salátové dresinky, jejichž chuť je s hotovými nesrovnatelně lepší.
Chuť většiny ryb není příliš výrazná, ideálním „vylepšením“ jsou jednodušší kombinace s petrželkou, rozmarýnem nebo tymiánem, eventuálně bobkovým listem a samozřejmě nezbytným citronem.
K experimentům s kořením je přímo stvořené drůbeží maso. Velmi chutné je maso naložit do směsi koření, česneku, jogurtu a oleje a po několika hodinách grilovat nebo upéci.
Hotové divy je možné dělat i se zeleninou. S olivovým olejem, česnekem a kořením, jako je saturejka, rozmarýn, tymián, oregano, musí zachutnat i jejím skalním odpůrcům. Nesmí však být rozvařená příliš do měkka.
Letní seriál o hubnutí vzniká ve spolupráci se společností STOB
Jídelníček pro dnešní den SNÍDANĚ: dalamánek s Lučinou SVAČINA: sýrovo-jablečné jednohubky OBĚD: kuřecí játra s bambusovými výhonky SVAČINA: jogurt VEČEŘE: kuřecí salát na hlávkových listech CELKEM: 5260 kJ |