Ona

Konzumace mandlí předchází onemocnění srdce

  • 2
Na zdraví srdce má vliv široké spektrum látek obsažených v různých potravinách. Odborníci z Kanady a Spojených států našli nedávno další potravinový doplněk, jehož konzumace prokazatelně zlepšuje naši kondici. Z jejich závěrů se mohou radovat především milovníci mandlí a medu.
Jádra peckovice mandloní jsou sice vyhledávanou pochoutkou, ale chceme-li z nich vytěžit co nejvíce prospěšných látek, musíme jíst jádra neloupaná a hlavně nesolená a nepražená. Pouze neupravené mandle obsahují značné množství látek, které pomáhají mimo jiné například snižovat hladinu nezdravého cholesterolu v krvi.
Celkově se dvě hrsti mandlí denně projeví snížením množství cholesterolu až o deset procent. Lidé, kteří trpí alergií na některé ořechy a mandle, by ale na zázračné účinky jader mandloně měli raději zapomenout.

Kanadští lékaři dokonce věří dobrým účinkům mandloní natolik, že v některých zdravotních ústavech podávají mandle jako součást diety lidem trpícím srdečními chorobami.

„Myslím, že o prospěšnosti mandlí na lidské zdraví není třeba pochybovat. V mnoha testech jsme prokázali, že některým zdravotním neduhům lze jejich konzumací vcelku úspěšně předcházet. Záleží pak jen na člověku, jestli bude preventivně chroupat mandle nebo se pak léčit medikamenty, které mohou mít navíc vedlejší účinky“ řekl jeden z autorů výzkum doktor Hansen Geroge. 



 

Krůtí prsa s mandlemi