Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Konec roku s fondue

  0:15aktualizováno  0:15
Kdo by se dělal s chlebíčky? Stačí jeden kotlík a pár kousků masa, sýra nebo ovoce.

Masové fondue | foto: In Images

Masové fondue

PRO 4 OSOBY

Příprava: 45 min. +30 minut na pečení

200 g hovězí svíčkové
200 g vepřové panenky
200 g kuřecích či krůtích prsou
olej na opékání
směs steakového koření
1/2 lžičky mletého rozmarýnu
mletý pepř
1–2 lžíce čerstvých bylinek
1 stroužek drceného česneku, nemusí být
3 lžíce olivového oleje
různé druhy stolních omáček k podávání
pečivo k podávání
nakládaná zelenina, různé zeleninové saláty
sůl

1. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostičky nebo nudličky. Rozdělíme do misek a každé jinak okořeníme.

2. Hovězí ochutíme steakovým kořením a promícháme s lžící olivového oleje. Vepřové poprášíme rozmarýnem, pepřem, částí usekaného česneku a promícháme s olejem. Drůbeží kousky obalíme v sekaných bylinkách a smícháme s olejem. Přikryjeme a necháme v chladu odležet. Do mističek si připravíme několik studených omáček, zeleninu, saláty a pečivo.

3. Zapálíme lihový vařič a nádobu na fondue vytřeme zbylým česnekem, naplníme do poloviny olejem a necháme ho rozehřát (nesmí se přepalovat). Připravené maso si každý napichuje na vidličky a sám si je opéká. Na talíři maso osolíme a opečená sousta si namáčíme v omáčkách.

OMÁČKY A DIPY NA MASOVÉ FONDUE


* RAJČATOVÝ:
rajčatové pyré ochutíme solí, pepřem, cukrem, vinným octem, vmícháme usekanou bazalku, prolisovaný česnek a olivový olej a pár kapek worcestrové omáčky

* KARI: majonézu smícháme se zakysanou smetanou, přidáme prolisovaný česnek, kari koření, sůl, pepř a ananasovou šťávu

* AVOKÁDOVÝ: oloupané avokádo umixujeme s chilli papričkou zbavenou semen, citronovou šťávou, prolisovaným česnekem, rajčetem, šalotkou, solí, pepřem a svazkem koriandru

* Z KYSANÉ SMETANY S PÓRKEM A PINIOVÝMI OŘÍŠKY: kysanou smetanu ochutíme solí, pepřem, cukrem a citronovou šťávou a ozdobíme sekanými piniovými oříšky a jemně pokrájeným pórkem nebo lahůdkovou cibulkou

* S KAPARY: smícháme lučinu, jogurt, smetanu a olivový olej, vmícháme usekané kapary, osolíme, opepříme a dochutíme citronovou šťávou, hořčicí, cukrem, povrch posypeme celými kapary

 

 

 

 

 

 

Sýrové fondue

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 min.

1 stroužek česneku, oloupaný a rozpůlený
400 ml bílého suchého vína
600–700 g tvrdého sýra typu ementál
1 – 2 lžičky škrobové moučky
špetka muškátového oříšku a bílého mletého pepře
2 cl třešňovice
tmavé i bílé pečivo k podávání, nakrájené na jednotlivá sousta

1. Sýr nakrájíme na malé kostičky, ale nestrouháme ho, aby při rozpouštění sýra vznikla hladká hmota. Dno i stěny fondovací nádoby vytřeme rozpůleným stroužkem česneku a nalijeme do ní bílé víno. Na sporáku víno zahřejeme, nesmí se ale vařit, a postupně do něj přidáváme kostičky sýra, dokud se sýr úplně neroztaví.

2. V troše vína rozmícháme škrobovou moučku a postupně vmícháme k roztavenému sýru, dokud směs nezhoustne. Směs mícháme a zahříváme až do získání hladkého krému. Nakonec ochutíme špetkou muškátového oříšku, mletým bílým pepřem a třešnovicí.

3. Sýrový krém důkladně promícháme a ještě prohřejeme. Nádobu přendáme na vařič uprostřed stolu a sýr udržujeme teplý na mírném plameni. Kousky pečiva napichujeme na dlouhé fondovací vidličky a namáčíme je v roztaveném sýru, který nabíráme ode dna. Krém se tak stále promíchává a nepřipaluje. Správná konzistence sýrového fondue je, když z pečiva sýr nestéká a krásně se jím namáčené pečivo obalí. 

TIP

Fondue se nesmí vařit, sýr se má tavit pomalu. Pokud se nechce spojit s vínem, prošlehejte jej při vyšší teplotě a vmíchejte do něj trochu škrobové moučky rozmíchané ve víně. Je-li fodue příliš husté, postupně zapracujte trochu vína a vymíchejte dohladka, v opačném případě přidejte sýr nebo škrobovou moučku. Použijte ementál, primátor nebo kombinaci ementálu a gruyeru, ty se dobře taví.

 

 

 

 

 


Čokoládové fondue

PRO 4 OSOBY

Doba přípravy: 25 min.

500 g očištěného a nakrájeného čerstvého ovoce (banány, jablka, hroznové víno)
250 g hořké kvalitní čokolády nebo na vaření
150 ml smetany 33%
4 cl griotky nebo jiného ovocného likéru
perník k podávání

1. Ovoce omyjeme, očistíme, popřípadě oloupeme a nakrájíme na jednotlivá sousta. Hrnec na fondue vložíme do většího kastrůlku s vodou a ve vodní lázni ohřejeme smetanu, přidáme nalámanou čokoládu a za stálého míchání ji rozpustíme.

2. Obě nádoby přendáme na vařič na stole a dochutíme ovocným likérem. Jednotlivá sousta ovoce napichujeme na vidličky a namáčíme do teplé čokolády. Podáváme s nakrájenou perníkovou buchtou.

3. K čokoládovým fondue můžeme rovněž podávat mističky s nasekanými ořechy (lískovými, vlašskými, pistáciemi), mandlemi, kokosem, slunečnicovými semínky, sezamem a podobně a jednotlivá sousta si dle libosti posypat či přímo v misce obalit.

TIP

Čokoládové fondue se připravuje ve speciální nádobě, která je vložena do další nádoby s vodou, aby se čokoláda nepřichytila. Některé ,fondovače‘ mají pouze jednu univerzální nádobu, potom čokoládu raději rozehřejte v kastrůlku ve vodní lázni na sporáku nebo na mírném plameni a přelijte ji poté do kotlíku na fondue. Na dochucení můžete použít ovocný likér nebo destilát. Fondue můžete připravit z hořké, mléčné i bílé čokolády. Ovoce vybírejte zralé, ale spíše pevnější druhy, jež lze dobře napíchnout, aby do krému nesklouzávalo.

 

 

 

 

 

 


Jogurtové fondue s ovocem

PRO 4 OSOBY

Doba přípravy: 15 min.

300 ml bílého smetanového jogurtu
100 ml smetany 33%
1 a 1/2 lžíce kukuřičného škrobu (maizeny)
1 a 1/2 vanilkového cukru
2 lžíce mraženého ovocného pyré 
400 g čerstvého ovoce (banán, ananas, mandarinky, jablko apod.) 
citronová šťáva na potření ovoce 
sněhové pečivo a čokoláda k podávání dle chuti

1. Ovoce omyjeme, oloupeme a nakrájíme. Ovoce, které hnědne (banán, jablko), potřeme citronovou šťávou. Do misky si připravíme sušenky a kousky čokolády.

2. V nádobě na fondue smícháme jogurt s většinou smetany a vanilkovým cukrem, přilijeme škrobovou moučku rozmíchanou ve zbylé smetaně a na mírnějším plameni na sporáku zahříváme k bodu varu. Za stálého míchání povaříme 2 – 3 minuty. Nakonec vmícháme do směsi ovocné pyré a necháme přejít varem.

3. Nádobu přendáme na vařič a udržujeme během podávání na mírném ohni. Kousky ovoce napichujeme na vidličky a namáčíme v jogurtovoovocném fondue. Podáváme se sušenkami a čokoládou. Sušenky můžeme v omáčce namáčet také. 

TIP

Do fondue můžete místo mraženého pyré přidat i rozmixované čerstvé ovoce. Výborné k namáčení jsou sušenky v hořké čokoládě, ale i různé oplatky. Je-li fondue příliš husté, zřeďte ho za stálého míchání trochou smetany nebo ovocné šťávy.

 

 

 

 

 

Autor:




Nejčtenější

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní...
Modelky představily nejnovější kolekci návrhářky Vivienne Westwoodové

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní přehlídka Vivienne Westwoodové. Dámské a pánské modely z kolekce na podzim a...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

ilustrační snímek
I po císařském řezu můžete porodit přirozeně

Většina žen po prodělání císařského řezu předpokládá, že i další děti budou muset přijít na svět s pomocí skalpelu. Lékaři však dnes dokážou velmi dobře...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Další z rubriky

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky
Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky

Líčení nabízí spoustu návodů, rafinovaných tipů a triků, díky kterým můžete zásadně změnit rysy v obličeji a jednou z ta... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.