Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kombinujte stravu podle skupin

  14:18aktualizováno  14:18
Dělená strava se zdá být na první pohled složitá a můžete mít strach, že ji vaši rodina odmítne. Není ovšem problém vařit normální pokrmy a sami si můžete brát pouze přílohu nebo maso se zeleninou. Nebo můžete uvařit něco kombinovaného, co zachutná i vašim blízkým.
Nahlédněte do receptů podle kombinované stravy.

Pro informace o kombinované stravě Dr. Haye klikněte ZDE


Grilované kukuřičné palice
(654 kJ)
neutrální pokrm
2 čerstvé kukuřičné palice
2 lžičky másla

Kukuřičné klasy zbavíme listů a vláken a do obou konců zasuneme malé špejle.
Rozpuštěným horkým máslem potřeme kukuřici. Grilujeme při pomalu se stupňujícím žáru asi 20 minut. Během grilování kukuřici obracíme.

Česneková omáčka (513 kJ)
neutrální pokrm
100 g  zakysané smetany
3 stroužky česneku
1/2 lžičky bylinkové soli

Zakysanou smetanu smícháme s lisovaným česnekem a ochutíme solí

Mrkvová polévka s pórkem (1888 kJ)
uhlohydrátový pokrm
50 g  rýže natural
250 g karotky
1 pórek
1 cibule
1 lžička másla
500 ml  vody
1 lžíce vegetariánského zeleninového bujonu
1 lžíce zakysané smetany
1 lžíce jemně sekané petrželky

Propláchnutou rýži namočíme přes noc a druhý den vaříme na mírném ohni 20 - 25 minut. Očistíme karotku a pórek, omyjeme a nakrájíme na plátky. Nadrobno nasekanou cibuli necháme na rozpuštěném másle zesklovatět. Přidáme karotku a pórek, lehce osmahneme, zalijeme vodou a okořeníme bujonem. Vaříme asi 20 minut na velmi mírném ohni. Nakonec polévku rozmixujeme a rozšleháme do ní smetanu. Uvařenou rýži dáme na talíř a zalijeme polévkou. Posypeme petrželkou.

Omeleta s cuketou po španělsku (1672 kJ)
bílkovinný pokrm
omeleta:
1 malá cibule
1 lžička neztuženého pokrmového tuku
2 vejce
1/4 lžičky bylinkové soli
4 lžíce dušených cuket

zeleninová náplň:
dušené cukety
50 ml  zakysané smetany
1 lžíce najemno sekané petrželky

Na pánev o průměru 18 cm rozpustíme tuk a drobně nakrájenou cibuli na něm necháme zesklovatět. Vejce ušleháme, mírně osolíme, nalijeme na pánev a necháme ztuhnout. Doprostřed omelety rozložíme 4 lžíce dušených cuket, po 1 - 2 minutách obrátíme a ještě krátce smažíme. Mezitím na druhé pánvi ohřejeme zbytek dušených cuket, do nichž jsme přidali zakysanou smetanu. Omeletu i dušené cukety naservírujeme na talíř a posypeme sekanou petrželko.

Paprikové rizoto (950kJ)
uhlohydrátový pokrm
50 g   rýže natural
300 g  mrkve
500 g  červených / žlutých /zelených paprik
1 lahůdková cibulka
10 g   másla
250 ml vody
1 stroužek česneku
na špičku nože cayenského pepře
1/2 lžičky mírně pálivé papriky
1/2 lžičky sladké papriky
1 lžička vegetariánského zeleninového bujonu
1 lžíce šlehačky

Rýži propláchneme a necháme přes noc namočit. Na druhý den ji 20 - 25 minut vaříme na mírném ohni. Mezitím očistíme a nakrájíme zeleninu na kolečka V kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme nakrájenou zeleninu a osmahneme. Pak ji zalijeme vodou, kastrol přikryjeme pokličkou a na mírném ohni vaříme 15 - 18 minut. Hotový pokrm ochutíme cayenským pepřem a vegetariánským bujonem. Polovinu dušené zeleniny odložíme na následující den. Uvařenou rýži necháme okapat a smícháme s druhou polovinou dušené zeleniny. Pokapeme šlehačkou a okamžitě podáváme.

Autor:




Nejčtenější

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

ilustrační snímek
I po císařském řezu můžete porodit přirozeně

Většina žen po prodělání císařského řezu předpokládá, že i další děti budou muset přijít na svět s pomocí skalpelu. Lékaři však dnes dokážou velmi dobře...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

Další z rubriky

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Ilustrační fotografie
Sedm příznaků zánětu močových cest, které byste neměli podceňovat

Infekce močových cest je velmi časté onemocnění a podle statistik potká každou ženu nejméně jednou za život. Symptomy se mohou pohybovat od velmi jemných a...  celý článek

(Ilustrační foto)
Sedm potravin, které mohou hrát roli v prevenci rakoviny

Je to tenký led, na který se vědci pouštějí neradi. Žádné jídlo samozřejmě nedokáže zcela předejít rakovině a už vůbec ne všem typům a žádné také samo o sobě...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu
5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu

Jedni je milují, druzí se jim vyhýbají obloukem. Jsou parfémy, které vyvolaly tak ostrou reakci, že si jiné přízvisko ne... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.