Doporučujeme

Kynuté koláče s náplní.

Kynuté koláče s náplní. | foto: Isifa

Koláče a koblihy, které nesmějí na masopustním veselí chybět

  • 5
Sladké koblihy, plněné koláče, tvaroh, povidla a mák, to jsou pochutiny, bez nichž se masopust neobejde.

Makové koláče

Makové koláče.

Příprava: 2 hodiny + pečení 25 minut

Pro 4 osoby

* 1 kostka droždí
* 450 ml mléka
* 100 g cukru moučka
* 500 g hladké mouky
* vanilkový cukr
* 3 vejce
* 100 g másla
* 250 g mletého máku
* 60 g cukru krupice
* 1 lžíce másla
* 2 lžíce rumu
* 1 lžíce kandované pomerančové kůry
* 100 g loupaných mandlí

1. Z rozdrobeného droždí, trochy vlažného mléka a lžíce cukru necháme vzejít kvásek.
2. Mouku prosejeme do mísy, přidáme zbylý cukr, vanilkový cukr, kvásek, dva žloutky, 1/4 l mléka a rozehřáté máslo. Vařečkou vypracujeme těsto, poprášíme ho moukou, zakryjeme a necháme asi hodinu kynout.
3. Umletý mák svaříme se 200 ml mléka, cukrem a máslem, přidáme rum a jemně nasekanou kandovanou pomerančovou kůru. Troubu předehřejeme na 180 °C.
4. Těsto rozdělíme na pomoučněný vál na větší kuličky, necháme je vykynout, skleničkou vytlačíme důlky, naplníme mákem a ozdobíme rozpůlenými mandlemi.
5. Okraje koláčů pomažeme rozšlehaným vejcem a pečeme 25 minut ve vyhřáté troubě.

Koblihy s jablečným pyré

Koblihy s jablečným pyré.

Příprava: 90 minut + smažení 30 minut

Pro 4 osoby

* 1 kostka droždí
* 250 ml mléka
* 3 lžíce cukru krupice
* 300 g hladké mouky
* 50 g másla
* 4 žloutky
* 200 polohrubé mouky
* špetka soli
* 2 lžíce rumu
* jablečná povidla nebo pyré
* 500 ml oleje

1. Rozdrobené droždí promícháme s několika lžícemi vlažného mléka, lžící cukru a lžíci mouky a necháme vzejít kvásek.
2. Máslo utřeme s cukrem, přidáme žloutky, mouku, sůl, rum a mléko. Zpracujeme těsto a necháme vykynout.
3. Na vále rozválíme těsto na plát silný asi 1,5 cm. Skleničkou kolečka vytlačíme a necháme je vykynout.
4. Jablečná povidla podle potřeby naředíme, dochutíme, naplníme jimi plničku.
5. Kolečka smažíme ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje, dvě minuty pod pokličkou, pak je obrátíme a dosmažíme odkryté. Koblihy by se neměly dotýkat, aby se neslepily.
6. Koblihy dáme okapat na ubrousek, ještě horké plníme povidly a poprášíme moučkovým cukrem.

Kynuté koláče s náplní

Kynuté koláče s náplní.

Příprava: 2 hodiny + pečení 45 minut

Pro 4 osoby

* 30 g droždí
* 250 ml mléka
* 80 g moučkového cukru
* 80 g másla
* 400 g hladké mouky
* 100 g hrubé mouky
* špetka soli
* 4 vejce
* 400 g tvarohu
* 1 vanilkový cukr
* 80 cukru moučka
* povidla
* 50 g mandlových lupínků

1. Z rozdrobeného droždí, několika lžic teplého mléka a lžíce cukru uděláme kvásek. Máslo rozpustíme.
2. Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl, kvásek, 2 žloutky, cukr a mléko, zpracujeme na těsto, poprášíme moukou a necháme vykynout.
3. Tvaroh utřeme s vejcem, vanilkovým cukrem a moučkou. Povidla rozmícháme, případně naředíme trochou horké vody. Troubu předehřejeme na 180 °C.
4. Z vykynutého těsta uděláme kuličky, pomoučněnou sklenicí je roztlačíme, okraje potřeme rozšlehaným vejcem, důlky naplníme cukrářským sáčkem tvarohem a povidly.
5. Hotové koláče necháme na plechu ještě vykynout, posypeme lupínky a pečeme 40 - 45 minut.

Jablka v karamelu

Jablka v karamelu.

Příprava: 20 minut

Pro 4 osoby

* 6 menších jablek
* 250 g cukru krupice
* 100 ml medu
* 150 ml smetany ke šlehání
* 2 lžíce másla
* špetka soli
* kapka vanilkové esence
* čokoládová poleva
* nasekané mandle, vlašské ořechy
* rozdrcené dropsy, pokrájené želatinové bonbony

1. Jablka dobře omyjeme horkou vodou, odstopkujeme. Plech vyložíme pečicím papírem nebo alobalem potřeným olejem.
2. V hrnci promícháme cukr, med, smetanu, máslo a sůl, pomalu přivedeme k varu, promícháme a necháme zakryté pokličkou vařit tři minuty.
3. Odkryjeme pokličku a necháme povařit, dokud směs není zlatohnědá. Stáhneme z plotýnky, přimícháme vanilkovou esenci a necháme trochu zchladnout.
4. Do jablek zapíchneme dřevěné špejle, namočíme je do karamelu a dáme vychladit na pět minut do ledničky.
5. Po vychlazení je buď namočíme v rozpuštěné čokoládě nebo jen obalíme v nasekaných mandlích, oříšcích, ozdobíme rozehřátou bílou čokoládou.

Růžicový koláč

Růžicový koláč.

Příprava: 90 minut pečení 30-40 minut

Pro 4 osoby

* 1 kostka droždí
* 250 ml mléka
* 60 g cukru krupice
* 500 g hladké mouky
* špetka soli
* 2 velká vejce
* 120 g másla
* 200 g vlašských ořechů
* 60 g přírodního cukru
* 1 lžička strouhané citronové kůry
* 100 g marcipánu

1. Droždí rozdrobíme do trochy teplého mléka s lžičkou cukru a necháme vzejít kvásek.
2. Kvásek přilijeme do mísy s moukou, solí, přidáme mléko, vejce, zbylý cukr, 1/2 rozpuštěného másla, zaděláme těsto. Přikryté je necháme hodinu kynout.
3. Ořechy umeleme, promícháme s citronovou kůrou a cukrem. Marcipán nahrubo nastrouháme.
4. Na vále vyválíme obdélník 40x50 cm, posypeme ořechy a marcipánem, zavineme, rozkrájíme nožem na 12 kousků.
5. Troubu předehřejeme na 180 °C, větší kulatou formu vymažeme.
6. Každý kousek pomažeme máslem, těsně je naskládáme do formy a necháme 30 minut kynout. Pečeme 30-40 minut.


  • Vybrali jsme pro Vás