Doporučujeme

Koláč ze zakysané smetany

Koláč ze zakysané smetany | foto: Apetit

Koláč ze zakysané smetany

  • 2
Borůvky jsou do pečených dezertů vynikající, protože mají dost pevné slupky na to, aby v troubě nepopraskaly. Koláč s tvarohovou polevou je výborný k čaji.

NA 5 PORCÍ

Příprava: 15 minut + 50 minut pečení

* 170 g změklého másla
* 170 g krupicového cukru, nejlépe přírodního
* 3 velká vejce
* 220 g hladké mouky
* 2 lžičky prášku do pečiva
* sáček vanilinového cukru
* 150 ml zakysané smetany
* 400 g borůvek

Na polevu:
* 200 g jemného tvarohu nebo lučiny
* 100 g práškového cukru

1. Předehřejte troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Otevírací koláčovou formu o průměru 22 centimetrů vymastěte a vyložte pečicím papírem (i po stranách).

2. Máslo, cukr, vejce, mouku, prášek do pečiva a vanilinový cukr dejte do mísy. Vařečkou promíchávejte dvě až tři minuty, než se směs dobře spojí a zesvětlá; pokud použijete elektrický hnětač, trvá to minutu nebo dvě. Potom do hmoty vetřete čtyři lžíce zakysané smetany a polovinu borůvek.

3. Směs přelijte do formy a uhlaďte do roviny. Pečte padesát minut, dokud koláč pěkně nevyběhne a není na dotyk pevný a pružný. Nechte ho ve formě deset minut chladnout. Pak koláč vyjměte z formy a nechte dochladnout, nejlépe na drátěné mřížce.

4. Na polevu utřete tvaroh s cukrem a zbývající zakysanou smetanou do hladka. Vychladlý koláč potřete polevou a posypte zbylými borůvkami; pokud ho nesníte hned, vydrží vám v chladničce překrytý potravinovou fólií i několik dní. Před podáváním však nechte dezert chvíli stát při pokojové teplotě, bude chutnější.

OCHUTNEJTE TAKÉ

Lívance s borůvkami a medovou omáčkouLívance s borůvkami a medovou omáčkou

Zmrzlina z borůvek a limetekZmrzlina z borůvek a limetek

Košíčky s krémemKošíčky s krémem


  • Vybrali jsme pro Vás