Doba přípravy
1,5 hod
Těsto:
100 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
100 g másla
1 vejce
3 lžíce studené vody
3 lžíce cukru
Hladká mouka na podsypání
Náplň:
500 g měkkého tvarohu
250 g zakysané smetany
2 vanilkové cukry
5 lžic cukru
3 vejce
60 g hořké čokolády 60% (může být nahrazeno kakaem)
Vypracujeme nelepivé těsto z mouky, změklého másla, vajíčka, cukru a vody. Těsto dáme na 30 min odpočinout do ledničky. Odpočaté těsto vyválíme na tenký plát a urovnáme do kulaté koláčové formy. Dno propícháme vidličkou a dáme péct na 10 min na 180°C.
Náplň:
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme zchladnout. Tvaroh smícháme se zakysanou smetanou, s vanilkovým cukrem a normálním cukrem (cukru můžeme dát více, každý dle chuti) a postupně do náplně zašleháme vajíčka. Polovinu náplně obarvíme rozpuštěnou čokoládou nebo kakaem a případně přidáme pár lžic mléka, aby měla stejnou konzistenci jako neobarvená náplň.
Předpečený korpus vyndáme z trouby a stáhneme jí na 160°C.
Do středu těsta dáme 2 lžíce bílé náplně a na ní 2 lžíce tmavé náplně a dále střídáme, až zpracujeme oba typy náplně. Pečeme 35 min.
Poznámka
Koláč není náročný a má excelentní chuť a luxusní vzhled.